jacek.zoo 12.05.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Najlatwiejszym sposobem jest wypozyczenie wiertnicy, czesto tez hydraulicy albo majstry od dgp takie maja, koszt przeiwrcenia stropu waha sie od 100 do 150zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Najlatwiejszym sposobem jest wypozyczenie wiertnicy, czesto tez hydraulicy albo majstry od dgp takie maja, koszt przeiwrcenia stropu waha sie od 100 do 150zl U mnie było tak: nacięcie miejsca pod otwór tarczą diamentową (żeby się za bardzo nie wyszczypał), dobry młot udarowy i naprzód. Tanio i dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.05.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jeśli komuś zależy by było dokładnie to na pewno nie polecam młota udarowego. Jeśli ma być dokładnie to tylko wiertnica. Koszty jak wyżej - zwykle okolo 150zł za sprzęt + ewentualnie "ileś" za zużyty milimetr koronki (u mnie przy 20cm stropu i 3 odwiertach - nie było zadnego zużycia - ale wody poszło okolo 25litrów na otwór). Jeśli jesteś przed tynkami to ja bym robił młotem. Ja potrzebowałem otworów już po tynkach wiec zależalo mi na jak najmniejszych stratach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.05.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 uzbroiłem się w młot, wiertarkę z udarem, komplet wierteł, kantówkę, młoty i meselki... mam nadzieję, że z takim arsenałem dam sobie radę najpierw zrobię otwory po obwodzie planowanego przepustu, potem na zmianę będę tłukł młotem i przecinał kantówką, zależy jak będzie szło. tylko zastanawiam się jak ładnie przyciąć zbrojenie, bo otwór ma mieć 150 mm średnicy, a kantówka jednak swoją wielkość ma. a brzeszczotem to chyba nie wypada w XXI wieku... jestem w trakcie tynków - dój będzie robiony dopiero w przyszłym tygodniu, więc nie będzie problemu z odpadniętym tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jeśli komuś zależy by było dokładnie to na pewno nie polecam młota udarowego. Jeśli ma być dokładnie to tylko wiertnica. Koszty jak wyżej - zwykle okolo 150zł za sprzęt + ewentualnie "ileś" za zużyty milimetr koronki (u mnie przy 20cm stropu i 3 odwiertach - nie było zadnego zużycia - ale wody poszło okolo 25litrów na otwór). Jeśli jesteś przed tynkami to ja bym robił młotem. Ja potrzebowałem otworów już po tynkach wiec zależalo mi na jak najmniejszych stratach Otwory robił hydraulik czyli po tynkach. Otwór dokładnie w granicach nacięcia. Mogłem wypożyczyć otwornicę, a jakże, tylko po co, skoro wyszło ładnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.05.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 to, że hydraulik robi otwory po tynkach to nie jest wcale oczywiste - mój zrobił przepusty przed zalaniem stropu tylko o tym nieszczęsnym dgp nie pomyślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 to, że hydraulik robi otwory po tynkach to nie jest wcale oczywiste - mój zrobił przepusty przed zalaniem stropu tylko o tym nieszczęsnym dgp nie pomyślałem... Też miałem dylemat, gdyż chciałem zrobić DGP. Architekt adaptujący mój projekt przekonał mnie do kominka z płaszczem. Tak też zrobiłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.05.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ja będę okazjonalnie wykorzystywał kominek, więc dgp jest rozsądniejszym wyborem w moim przypadku. przy płaszczu, żeby opłaciło się go montować, trzeba palić prawie cały czas. wstępnie myślałem o mechanicznej dgp, ale po podliczeniu kanałów i kratek wychodzi prawie połowa kwoty dgp mechanicznego - dochodzi droga turbina, ale rury są tańsze i nie potrzeba drogich kolanek. ale nie odbierajmy od tematu robienia dziury w stropie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts