ABC222 05.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam! Bardzo proszę o pomoc - wybrałem sobie kilka lokalizacji działek, które chętnie bym kupił - oczywiście jedną, pod budowę domu. Pytanie - w jaki sposób ustalić namiary na właściciela działki?W wydziale geodezji dostałem nr księgi do danego adresu, w wydziale ksiąg wieczystych udostępniają tylko imię i nazwisko właściciela bez adresu. Niestety to niewiele daje. Bardzo proszę o pomoc osoby, które przeszły tą drogę. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 05.01.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Zazwyczaj wybiera się sposród oferowanych na rynku działek ...a nie stosuje taką metodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ABC222 05.01.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nic ona nie wnosi i jest w stylu gdy ktoś pyta "jaką rasę psa najlepiej kupić" odpowiedź - "kup kota, mniej problemów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 05.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A nie przyszło Ci do głowy,że działki nie są na sprzedaż z różnych powodów ...np. niechęć do sprzedaży lub problemy nieuregulowanego stanu prawnego.... Ta metoda nie jest genialna...ale z pewnością naszukać się trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ABC222 05.01.2010 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Oczywiście, ale można próbować. Sąsiad dzięki swojemu koledze zdobył namiary na właścicieli domu z działką i pomimo kilku współwłaścicieli m.in. w USA przeprowadził sprawę do końca i ma dom z lat '80 170 m2 + działkę 1200 m2 w sumie za 170 tys. zł. W Łodzi za tą lokalizację i powierzchnię cena od 400 tys. zł Nie chodzi o cenę, ale o lokalizację, jeśli od roku nie można znaleźć dogodnej lokalizacji to zaczyna się szukać innych sposobów, ale nie o tym jest dyskusja. Proszę o podpowiedź osoby, które są w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 05.01.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Kolejny pomysł na genialny biznes.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 05.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam! Bardzo proszę o pomoc - wybrałem sobie kilka lokalizacji działek, które chętnie bym kupił - oczywiście jedną, pod budowę domu. Pytanie - w jaki sposób ustalić namiary na właściciela działki? W wydziale geodezji dostałem nr księgi do danego adresu, w wydziale ksiąg wieczystych udostępniają tylko imię i nazwisko właściciela bez adresu. Niestety to niewiele daje. Bardzo proszę o pomoc osoby, które przeszły tą drogę. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Potrzebujesz dane osobowe, a te są w Polsce prawnie chronione. Jeżeli udowodnisz interes prawny to je otrzymasz z geodezji (wypis z rejestru gruntów). Pozostają sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 10.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zapytaj o kontakt:- sąsiadów- sołtysa- lokalnego proboszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ABC222 10.01.2010 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Sąsiedzi nie mają namiarów a mieście Łódź brak sołtysa, parafia tak się rozrasta że sam proboszcz nie wie ile tysięcy osób w niej jest więc nie ma opcji żeby miał namiary na właścicela jakiejś działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 11.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie wzięłam pod uwagę, że szukasz w mieście...Moje rady rzeczywiście sprawdziłyby się, ale na wsi... Przyszło mi do głowy, że jeszcze możesz spróbować zatrudnić do tego jakiegoś obrotnego pośrednika w obrocie nieruchomościami - tacy co działają długo na rynku często mają znajomości w urzędach i mogliby wydobyć dla ciebie dane, których potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 11.01.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Potrzebujesz dane osobowe, a te są w Polsce prawnie chronione. Jeżeli udowodnisz interes prawny to je otrzymasz z geodezji (wypis z rejestru gruntów). Pozostają sąsiedzi. Od maja 2009 r. wystarczy jako interes prawny podać "chęć zakupu". Ściężka postępowania jest taka: 1) znajdujemy na mapie nr działki (geoportal) 2) w Wydziale Geodezji dostajemy nr księgi na podstawie nr działki 3) w sądzie sprawdzamy właścicieli w księdze 4) dalej to już różnie... niektórych łatwo znaleźć (google, nasza-klasa), innych trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 23.02.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 teco dał jedyny słuszny sposób ja tak własnie szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biernak 02.02.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam! Bardzo proszę o pomoc - wybrałem sobie kilka lokalizacji działek, które chętnie bym kupił - oczywiście jedną, pod budowę domu. Pytanie - w jaki sposób ustalić namiary na właściciela działki? W wydziale geodezji dostałem nr księgi do danego adresu, w wydziale ksiąg wieczystych udostępniają tylko imię i nazwisko właściciela bez adresu. Niestety to niewiele daje. Bardzo proszę o pomoc osoby, które przeszły tą drogę. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Z mojej perspektywy wygląda to tak jak mamy imie i nazwisko to problem ale jak mamy nr ksigi wieczystej to wchodzimy na strone https://ekw.ms.gov.pl/eukw/menu.do później wchodzimy w przeglądanie ksiegi wieczystej i wpisujemy tam nr ksiegi. po tym wyswietli sie nam cala ksiega z wszystkimi danymi wlasciciela ( o chyba ze sprzedal dzialke tydzien temu to jeszcze nie bedzie aktualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.02.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Z mojej perspektywy wygląda to tak jak mamy imie i nazwisko to problem ale jak mamy nr ksigi wieczystej to wchodzimy na strone https://ekw.ms.gov.pl/eukw/menu.do później wchodzimy w przeglądanie ksiegi wieczystej i wpisujemy tam nr ksiegi. po tym wyswietli sie nam cala ksiega z wszystkimi danymi wlasciciela ( o chyba ze sprzedal dzialke tydzien temu to jeszcze nie bedzie aktualizacji No to aktualizacja szybsza niż porada na posta sprzed 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2r2 18.12.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Aby znaleźć właściciela działki/nieruchomości, zapraszamy na stronę http:// http://www.czyjadzialka.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2r2 04.06.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Witam! Bardzo proszę o pomoc - wybrałem sobie kilka lokalizacji działek, które chętnie bym kupił - oczywiście jedną, pod budowę domu. Pytanie - w jaki sposób ustalić namiary na właściciela działki? W wydziale geodezji dostałem nr księgi do danego adresu, w wydziale ksiąg wieczystych udostępniają tylko imię i nazwisko właściciela bez adresu. Niestety to niewiele daje. Bardzo proszę o pomoc osoby, które przeszły tą drogę. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Witam, Na portalu http://www.czyjadzialka.pl jest możliwość sprawdzenia właściciela działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts