Przemasek114 05.01.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. W hali o wym. 10x20 m, a w niej na stary beton mam położony jastrych o grubości 4cm. Są zrobione dylatacje lecz pomimo to posadzka pęka wzdłuż hali tam gdzie dylatacji nie ma. Cementu było wystarczająco dużo, bo aż 2 1/4 worka na maszynę. Pózniej było jeszcze podlane wodą. Posadzka robiona była na początku listopada. Moje pytanie dotyczy jak można zapobiec dalszemu pękaniu. Czy wywiercenie otworu na końcu pęknięcia coś da, a może czymś zakleić ? Wiem, wiem za cienka warstwa, ale już za pózno. Dzięki wszystkim za pomocne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Kwestia jest taka, co jest przyczyną pękania, bo samo się nie robi... Podłoga pracuje i w tym miejscu coś się dzieje z podłożem. Zapewne ten stary beton popękał (za duże obciążenia, źle zagęszczone podłoże pod betonem?). Jastrych sam w sobie nie jest jakoś szczególnie wytrzymały, więc na pewno nie ma szan powstrzymać tych pęknięć. Nawiercenie też raczej niewiele pomoże... Idąc w koszta, to skuć do żywego i zrobić podłogę od nowa całą Doraźnie można te pęknięcia próbować kleić środkami do spoinowania betonu, ale to na krótką metę i są pierońsko drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturk23 06.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemasek114 06.01.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To jest hala przerobiona ze starego kurnika, także raczej beton się nie ruszył, bo to co miało siąść to pewnie już siadł. Ale na tyłach hali jest stawek i to może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.01.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ale właśnie nie chodzi o siadanie (to oczywiste, że swoje już odstało i co miało osiąść, to osiadło), ale o ruchy podłoża. Mówisz stawik - i to jest właśnie jedna z możliwych przyczyn.Sprawdź grunt między halą a stawikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts