Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa oddzielnego wejscia

kmad

Recommended Posts

Witam wszytskich

Zamieszkuje pietro domku jednorodzinnego i chcialbym aby parter i pietro mialy odzielne wejscia. Domek jest budowany ze styropianowych klockow zalewanych betonem.

Moze robil juz ktos cos takiego? Od czego zaczac? Czy taka przebudowe mozna komus powierzyc ew moze ktos poleci mi dobra-sprawdzona firme. Dodam ze domek stoi w Łodzi.

Z gory dzieki za kazda rade

Pozdrawiam

Moze robil juz ktos cos takiego? Od czego zaczac? Czy taka przebudowe mozna komus powierzyc ew moze ktos poleci mi dobra-sprawdzona firme.

Zacząć trzeba od architekta oczywiście. Z umawianiem się z ekipą lepiej się wstrzymaj bo na pozwolenie na budowę można czekać kilka miesięcy a oni będą chcieli przyjść.

Rozumiem ze taki architekt wypowie sie czy to nie uszkodzi konstrukcji domu, zrobi projekt i oszacuje koszt przebudowy.

W zwiazku z tym mam jeszcze jedno pytanie: Czy sama technologi budowy domu tj chodzi mi o te klocki styropianowe zalane betonem ulatwia cala przebudowe czy wrecz przeciwnie.

Rozumiem ze taki architekt wypowie sie czy to nie uszkodzi konstrukcji domu, zrobi projekt i oszacuje koszt przebudowy.

W zwiazku z tym mam jeszcze jedno pytanie: Czy sama technologi budowy domu tj chodzi mi o te klocki styropianowe zalane betonem ulatwia cala przebudowe czy wrecz przeciwnie.

Wg mnie wręcz przeciwnie. Kucie w betonie jest trudniejsze niż w cegle (przy wycinaniu bez różnicy), a obrobienie też nie wydaje mi się łatwiejsze. Plusem może być (choć pewny nie jestem) brak konieczności nadproża w nowym miejscu.

• 2 weeks później...

Jetem juz po rozmowie z architektem, ktory nieco rozjasnil mi temat.

Liczylem ze zamkne sie w kwocie ok 20 tys zl jednak kwota moze okazac sie za mala. Bardziej realna suma to jakies 30 tys. Ale pewnosci tez nie ma. Sam projekt bedzie kosztowal ok 3000zl.

Z tego co widze na niniejszym forum bardziej popularne sa dobudowy pieter niz wejsc zatem tez do konca nie wiem. Mysle ze cos wiecej bedzie wiadomo po wykonaniu projektu i rozmowie z wykonawca. Jak bedzie cie to interesowac to oczywiscie moge napisac.

Obecnie zalatwiam formalnosci, a jak wiadomo w Polsce no najwieksza przeszkoda dla inwestora.

• 4 weeks później...
Jetem juz po rozmowie z architektem, ktory nieco rozjasnil mi temat.

Liczylem ze zamkne sie w kwocie ok 20 tys zl jednak kwota moze okazac sie za mala. Bardziej realna suma to jakies 30 tys. Ale pewnosci tez nie ma. Sam projekt bedzie kosztowal ok 3000zl.

Z tego co widze na niniejszym forum bardziej popularne sa dobudowy pieter niz wejsc zatem tez do konca nie wiem. Mysle ze cos wiecej bedzie wiadomo po wykonaniu projektu i rozmowie z wykonawca. Jak bedzie cie to interesowac to oczywiscie moge napisac.

Obecnie zalatwiam formalnosci, a jak wiadomo w Polsce no najwieksza przeszkoda dla inwestora.

Zaraz za finansami. :D

Z takimi sprawami niema problemu są to sprawy architektonicznie proste.

Byc moze jednak w Urzedzie poinformowano mnie ze wniosek rozpatrza w ciagu 3-4 miesiecy:)

Mozna zatem wyciagnac wniosek ze sprawy bardzuej skomplikowane np. budowa altany:) ciagna sie u nich 3-4 lata

Pozdrawiam