wojto_thor 05.01.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dom jest z bala, mała piwnica, w której mógłbym zrobić kotlownie aczkolwiek wejście mi nie pasuje i musiałbym robić specjalnie od zewnątrz. Rozciąć fundament,wkopać się i zrobić drzwi, troche nie bardzo. 6m od domu jest budynek gospodarczy też z piwnicą idealnie na kotłownie i sam już nie wiem co zrobić. Zdecydować sie na kotłownie poza domem i poprowadzić rurki w ziemi? no i tez komin musiałbym nowy postawić właśnie przy tym budynku gospodarczym.Następna sprawa jest taka, niedługo chce rozprowadzić rurki co w domu zdecydowałem sie na syst. PEX i gdzie muszę dać szafkę z rozdzielaczem w piwnicy czy na korytarzu?Mam prośbę, ma może ktoś filmik instuktażowy jak samemu poprowadzić taką instalację pex od rozdzielacza do grzejników? bardzo bym prosił. Planuje zrobić 6 grzejnikow.dom ma 90m2 jaki rozdzielacz kupic? czy instalacje c.o moge rozprowadzić bezpośrednio po styropianie i potem zrobić wylewke, 7 cm mi wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.01.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jiss... żadnego ładu i składu, a interpunkcja powoduje totalne zamieszanie... O co biega? Kotłownię zaprojektuje Ci każdy dobry hydraulik. Samemu, jeśli nie znasz fachu - odradzam Rurki PEX dla podłogówki rozprowadza się w wylewce, na specjalnej folii metalizowanej, przypinając rurki do styropianu specjalnymi spinkami do tego. Jeśli chodzi o rurki do kaloryferów, to te prowadzi się w warstwie styropianu pod wylewką i mocuje się je do chudziaka, czy co tam masz pod spodem) za pomocą takich fajnych haczyczków - wiercisz dziurę fi12 w chudziaku i w tę dziurę wpinasz haczyk dwustronny pomiędzy rurkami. Oczywiście rurki muszą być w otulinie, bo naczej grzać będziesz raczej chudziaka, niż kaloryfery Szafkę z rozdzielaczem PEX dajesz tam, gdzie Ci pasi. Do tego się nie zagląda za często i raczej w przypadku jakiejś awarii, lub stanu wyższej konieczności... Aczkolwiek w przypadku podłogówki taki rozdzielacz lepiej, jak jest zlokalizowany możliwie najbliżej pętli grzewczej, bo pętle podłogówki nie powinny być dłuższe jak 50m (tyle jest w krążku PEXa, a łączenia się nie zaleca). Co prawda o podłogówce nie piszesz, ale rozważ tę metodę grzewczą, bo w domku z bala grzejniki mi jakoś nie podchodzą Ja mam cały dół tak ogrzewany i trochę żałuję, że nie zrobiłem tak też góry... Super się chodzi po cieplutkiej podłodze i jest wyraźny dyskomfort, gdy trzeba iść na górę boso... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts