lukiimag 06.01.2010 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Wiem że podobne tematy były już poruszane lecz po przeszukaniu wielu wątków na forum nadal całkowicie nie znalazłem pewnych informacji związanych z dokumentacją składaną do WZ i PNB. Mógłbym zapytać się w urzędzie gminy co i jak ale osobiście nie mam takiej możliwości ponieważ obecnie nie przebywam na terenie kraju a w najbliższym czasie planuje wybrać się do Polski i poskładać wszystkie wnioski. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedzieć na moje pytanka: a) składając wniosek WZ potrzebna jest mapa kastralna (ewidencyjna) - czy tą mapę otrzymam w urzędzie? Jeśli tak to czy od ręki po uiszczeniu odpowiedniej wpłaty czy też jest określony czas na wydanie takiej mapy? b) ile może trwać wydanie WZ c) ile przeciętnie trwa załatwienie formalności przez notariusza aktu darowizny działki budowlanej ( w tym przypadku działkę podarują mi i żonie moi teście)... chodzi mi głównie, od momentu wizyty u notariusza po jakim czasie prawnie działka jest naszą własnością i po jakim czasie w księdze wieczystej jest już nasz wpis że jesteśmy jej właścicielami? d) czy podczas sporządzania aktu darowizny działki budowlanej przez teściów na mnie i żone czy żona musi być również podczas spisywania aktu u notariusza czy jako moja żona będzie miała i tak prawa do tej działki? Jeszcze raz będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi!!! Pozdrawiam Przyszły Salsowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.01.2010 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zacznij od przejrzenia tego działu : http://forum.muratordom.pl/prawo-i-finanse,f106.htmZnajdziesz tam odpowiedzi na większość swoich pytań. P.S. na stronach internertowzch urzędów bardzo często bywają dokumenty do ściągnięcia- wraz z instrukcją i potrzebnymi załacznikami (to do WZ i PnB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SandraP 06.01.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mogę odpowiedzieć na punkt C. Wczoraj byliśmy u notariusza w tej samej sprawie. Spisaliśmy akt notarialny i już jesteśmy właścicielami działki a dokumenty z ksiąg wieczystych przyjdą za 3tyg. Żona musi być obecna u notariusza, u nas teściowa darowała synowi czyli mojemu mężowi a my notarialnie ustalamy wspólnotę majątkową między sobą, wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 11.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Odpowiadam na punkt B.W mojej gminie czekałam na WZ 2X po 6 miesięcy, bo występowałam oddzielnie na 2 działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts