yarpenowski 06.01.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, dzisiaj znalazłem poprzez alledrogo (patrzyłem na ceny styro ofertę izolacji pianką PUR jako alternatywę dla wełny i styropianu. Ponieważ już od jakiegoś czasu śledzę wątki typu wełna vs styropian na ocieplenie dachu pomyślałem, że zawsze to jakaś nowość w tym temacie http://www.hitpur.pl/natryski-wewnetrzne Generalnie wygląda to dość ciekawie, obawiam się jednak, że nawet licząc wg ich danych że 2,5 cm piany to odpowiednik 4cm styro lub 4,5 cm wełny to żeby osiągnąć zaplanowaną grubość (z tego co widzę rozważane są 20-25 cm styro) koszt izolacji pianą będzie zupełnie nie warty zalet - na allegro 62 zł netto za 1m2 o grubości 5cm (dodatkowo oferta mówi o Trójmieście i nie obejmuje prac okołoopryskowych Więc ? Oferta dla naiwnych, dla bogatych, dla gadżetomaniaków ? Czy może jakaś rewolucyjna metoda ? Być może znana i używana od dłuższego czasu a po prostu ja takiej do tej pory nie spotkałem - ale też i jakoś zajadle nie szukałem. A może ktoś ma coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Z czegoś trzeba żyć . Dorobi się do pianki PUR ideologię, jakies ekologiczne aspekty, zdrowy klimat, tanie utrzymanie i chętni się znajdą. Pompy ciepła też sensu nie mają a ilu kupuje i jeszcze chwali . Ludziom wszystko można wmówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.01.2010 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Czyli generalnie rozwiązanie typu "szkło spienione" Dobrze wiedzieć, że coś takiego istnieje. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Czyli generalnie rozwiązanie typu "szkło spienione" Dobrze wiedzieć, że coś takiego istnieje. I tyle. No nie do końca. Szkło spienione w bloczkach ma cenę kosmiczną ale granulat o izolacyjności 2 razy gorszej od styro kosztuje 60 EUR za 1 m3. Ja mam zamiar postawić na tym dom zamiast na styropianie. Wiem że to wyjdzie 3 razy drożej ale nie chcę mieć styro pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ocieplenie pianką daje powłoki szczelne!Bardzo trudno inną metodą zrobić to ponad głową.Pod nogami już znacznie łatwiej.Cena paskudna, ale czasem warto.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.01.2010 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 perm - granulat pod płytę zamiast styro ? Będziesz dawał 2 x grubszy podkład (np zamiast 20cm styropianu 40 cm granulatu) ? A nad pianobetonem się nie zastanawiałeś ? Ktoś z forum już go wykorzystywał zamiast styropianu chyba. adam_mk tej zalety nie neguję. Tylko właśnie ta 'paskudna' cena. Choć biorąc pod uwagę Twój wątek o "zwracaniu" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulciA83 06.01.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To może robić tak, że położyć najpierw 5cm pianki żeby zapewnić jak najlepszą szczelność a resztę już wełną, żeby było taniej tylko czy wełna nie wejdzie w jakąś reakcję z pianką hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 06.01.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To może robić tak, że położyć najpierw 5cm pianki żeby zapewnić jak najlepszą szczelność a resztę już wełną, żeby było taniej tylko czy wełna nie wejdzie w jakąś reakcję z pianką hmmm O jakiej reakcji myślisz Mogą się np.: pogryżć A tak na poważnie to niezły pomysł: najpierw pianka, potem styro lub wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulciA83 06.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To może robić tak, że położyć najpierw 5cm pianki żeby zapewnić jak najlepszą szczelność a resztę już wełną, żeby było taniej tylko czy wełna nie wejdzie w jakąś reakcję z pianką hmmm O jakiej reakcji myślisz Mogą się np.: pogryżć A tak na poważnie to niezły pomysł: najpierw pianka, potem styro lub wełna. gryźć to się może nie będą, ale może jedno drugie będzie rozpuszczać ( nigdy nie dostałam "małego chemika" więc strzelam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ja dostałem od tatusia, jak miałem małe "naście" lat W efekcie - reakcje nitrowania też przerabiałem... To były czasy..... Ad rem! Jakby dać tę piankę na te dziurawe sufity a na nią dopiero watę - byłby luksus! Szczelność powietrzna i paroszczelność za jednym razem. Wzmocnienie mechaniczne, usztywnienie. Termoizolacja... No i tej waty , która W TAKI SPOSÓB położona miałaby najwięcej sensu, trzeba by mniej. Nie pogryzie się w żaden sposób. Na watę paroprzepuszczalną powłokę, żeby jej nie zabagniło jak jaka dachówka w lipcu ptasich ambicji nabierze z okazji jakiej trąbki powietrznej czy innej... Trzeba by to obliczyć od strony kosztu, Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 perm - granulat pod płytę zamiast styro ? Będziesz dawał 2 x grubszy podkład (np zamiast 20cm styropianu 40 cm granulatu) ? A nad pianobetonem się nie zastanawiałeś ? Ktoś z forum już go wykorzystywał zamiast styropianu chyba. adam_mk tej zalety nie neguję. Tylko właśnie ta 'paskudna' cena. Choć biorąc pod uwagę Twój wątek o "zwracaniu" ... 30 cm granulatu zamiast 15 cm styro. Myślę że tyle wystarczy. Różnica temperatur będzie stała i wyniesie ok 12 st. Więcej niż 15 cm styro to chyba zbędny wydatek. Co innego ściany. Pianobeton też mógłby być ale trochę dziwna z nim sprawa. Chciałem mieć z niego płytę fundamentową ale firma z ktorą rozmawiałem stwierdziła że się nie nadaje. Jest zbyt kruchy. Do tego zabiła mnie ceną za 1m2. Jakieś 200 zł wychodziło przy 30 cm. Nie wiem co o tym myśleć bo w innym wątku ktoś napisał że z pianobetonu robi płytę. Do tego dużo taniej. Inny jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 06.01.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 ja dowiadywałem się w Politerm Wrocław ile kosztowało by pokrycie pianką pur dachu , 75zł 1m/kw + 7% vat + około 500zł transport sprzętu i ludzi . Grubość pianki minimalna 30mm , im grubsza tym oczywiście drożej. szukam dalej może znajdę gdzieś taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.01.2010 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mały Mariusz - ta cena którą podałeś to za 3cm grubości, tak ? Na tym ogłoszeniu z allegro jest 61-62 zł + vat za 5cm czyli lepiej, mpoplaw podał wątek w którym arahijka pisze o ofercie 9 a nawet 5,9 zł za 1 cm grubości. Jakkolwiek to nadal mało akceptowalna cena choć pomysł całkiem niezły. perm - nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem - bo to przecież nie cała płyta jest z pianobetonu. Pianobeton stanowi tylko podbudowę dla płyty - czyli jest zamiast styropianu. Na wierzch przychodzi normalny beton lub żelbeton - czyli płyta właściwa. Deklarowana wytrzymałość dla pianobetonu PBG 40 to 0,7 Mpa więc raczej powinien się nadawać. Co do ceny jeszcze się nie orientowałem jeśli jednak jest porównywalny ze styropianem to mógłbym się poważnie zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 06.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 dostałem ofertę 66,50zł/m2+VAT grubość 100mm +/- 5% przy gestości 35kg/m3 Lambda=0,028 W/m K cena obejmuje wszystko, przygotowanie, zabezpieczenie innych powierzchni, do tego jakiś wstepny chyba natrysk farba jesli trzeba w celu zwiekszenia przyczepności. Cała usługa zwie się RENOWACJĄ hmmm.. jakby było to przewidziane do renowcji i ociepleń starych poddaszy. pisałem już w innym wątku w nieco innej kwestii, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3922620#3922620 owszem metoda taka i siaka chyba całkiem nowa jeśli chodzi o poddasza, ale jak to się sprawdzi przy deskowaniu bez szczeliny wentylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 06.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jeśli boisz się tej szczeliny to może styro?Na zachodzie metoda dość popularna,może nie w jednorodzinnym budownictwie,ale przy uszczelnianiu(np chłodni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 perm - nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem - bo to przecież nie cała płyta jest z pianobetonu. Pianobeton stanowi tylko podbudowę dla płyty - czyli jest zamiast styropianu. Na wierzch przychodzi normalny beton lub żelbeton - czyli płyta właściwa. Deklarowana wytrzymałość dla pianobetonu PBG 40 to 0,7 Mpa więc raczej powinien się nadawać. Co do ceny jeszcze się nie orientowałem jeśli jednak jest porównywalny ze styropianem to mógłbym się poważnie zastanowić. Już napisałem 30 cm podkład z pianobetonu za ok 200 zł/m2. Za 1 m3 coś tak 600 zł. Tyle ze już pisałem, ktoś tu znalazł taniej niestety nie pamiętam gdzie to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.01.2010 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Już napisałem 30 cm podkład z pianobetonu za ok 200 zł/m2. Czyli tylko jako podkład. Zmyliłeś mnie tym : Chciałem mieć z niego płytę fundamentową ale firma z ktorą rozmawiałem stwierdziła że się nie nadaje. Jest zbyt kruchy Te gdzieś czytałem o jakiejś tańszej ofercie, gdzie cena była chyba podana dla duetu pianobeton + płyta betonowa i za metr 2 nawet chyba jakaś akceptowalna cena. podejrzewam, że do momentu aż faktycznie zacznę budować moja koncepcja zmieni sie jeszcze kilka(naście razy), zarówno jeśli chodzi o podkład pod płytę, ocieplenie dachu i wybór materiału na ściany. nie mówiąc o wyborze ogrzewania . Z jednej strony to forum na pewno uczy kilku rzeczy, ale też wprowadza mnóstwo tematów do rozważań i w pewnym momencie człowiek dochodzi do pytania - miotać się po rozwiązaniach i obmyślać za i przeciw, czy zdać się na wybór ekipy/architekta i żyć w błogiej nieświadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 07.01.2010 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 yarpenowski dokładnie cena (75zł za 1m/kw) nie jest najatrakcyjniejsza tym bardziej za powłokę 30mm ale dzwoniłem do kilku firm i na takie pokrycie jak ja mam 130m/kw to nie są zbytnio zainteresowani . Musiałbym czekać jak np firma z Gdańska będzie robić blisko mnie a kiedy i czy będą to nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.01.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Pianobeton też mógłby być ale trochę dziwna z nim sprawa. Chciałem mieć z niego płytę fundamentową ale firma z ktorą rozmawiałem stwierdziła że się nie nadaje. Jest zbyt kruchy. Do tego zabiła mnie ceną za 1m2. Jakieś 200 zł wychodziło przy 30 cm. Nie wiem co o tym myśleć bo w innym wątku ktoś napisał że z pianobetonu robi płytę. Do tego dużo taniej. Inny jakiś? Oszalałeś. Z pianobetonu chcesz mieć fundament? Równie dobrze mógłbyś zrobić tylko z piasku - katastrofa budowlana w przyszłości niemal pewna. Przestań wydziwiać i zrób dobrze: styropian 20cm i na to żelbetowa płyta fundamentowa oczywiście według projektu po konsultacji z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolac 07.04.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Powiem tak - nie jestem zadnym ekspertem w tej branzy ale mam dostep do wielu informacji na temat tego rodzaju izolacji - jesli jest ktos zainteresowny,prosze o prywatna wiadomosc a postaram sie pomoc Pozdrawiam Natalia P.S wiem, wiem..."co tez KOBIETA moze o tym wiedziec...";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts