Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR do ocieplenia poddasza ?

yarpenowski

Recommended Posts

niech w takim razie będzie droższa wełna z robocizną za 30zł, to nadal jest 2,5 raza taniej za dokładnie to samo

jest sens przepłacać ??

PS gdyby użyć marketowej promocji wyszło by poniżej 20zł z robocizną brutto

A możne uda się wykonać ocieplenie za 10 zł , po co przepłacać .

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odbiegamy od tematu ale są projekty domków gdzie izolacja idzie po stropie, i jest robiona z granulatu który kupuje się po 50zł/m3 a cała robocizna to wzięcie worka i rozsypanie czyli każdy może to zrobić samodzielnie za darmo

ergo: izolacja tak robiona zamyka się cenie 10zł/m2 za U=0,25 lub 20zł/m2 dla U=0,1

http://www.artbud.pl/userdata/gfx/7c8a6e43b968575c256db50b50a70b03.jpg

Drogi panie, pod względem piany są produktem uniwersalnym bez obostrzeń ta sama piana może być zastosowana do izolacji termicznej całości budynku czego, nie można powiedzieć o granulacie czy wełnie.

Pan 'każdy' może ocieplać dom czym tylko i jak tylko chce. Szkoda jednak, że rozpisuje się pan w temacie produktu o masowym zastosowaniu i na siłę osła robi porównania tej piany z wełną i pochodnymi. Podejrzewam, że z wełną o lambdzie 0,04 ... 0,044.

Jako najlepszy doradca forum muratora a zarazem jego reprezentant / osoba przezeń rekomendowana/ nie powinien wypisywać głupot.

Nie będę przywoływać argumentów obalających pańskie brednie gdyż odebrane mogą zostać jako próba dyskusji. A jak powszechnie wiadomo z głupkiem się nie dyskutuje bo słuchający /czytelnik/ może nie zauważyć różnicy.

odbiegamy od tematu ale są projekty domków gdzie izolacja idzie po stropie, i jest robiona z granulatu który kupuje się po 50zł/m3 a cała robocizna to wzięcie worka i rozsypanie czyli każdy może to zrobić samodzielnie za darmo

ergo: izolacja tak robiona zamyka się cenie 10zł/m2 za U=0,25 lub 20zł/m2 dla U=0,1

Pan 'każdy' może ocieplać dom czym tylko i jak tylko chce. Szkoda jednak, że rozpisuje się pan w temacie produktu o masowym zastosowaniu i na siłę osła robi porównania tej piany z wełną i pochodnymi. Podejrzewam, że z wełną o lambdzie 0,04 ... 0,044.

Jako najlepszy doradca forum muratora a zarazem jego reprezentant / osoba przezeń rekomendowana/ nie powinien wypisywać głupot.

Nie będę przywoływać argumentów obalających pańskie brednie gdyż odebrane mogą zostać jako próba dyskusji. A jak powszechnie wiadomo z głupkiem się nie dyskutuje bo słuchający /czytelnik/ może nie zauważyć różnicy.

• 2 weeks później...

Tego produktu na pewno nie uda się wysypać pomiędzy krokwie i na sufit od dołu , a żeby cenę 10 zł utrzymać to na pewno musisz to sam wykonać .

Edytowane przez jozek131

po pierwsze da się bez problemu

http://panoramafirm.pl/images/6/7/014111467.jpg

na zdjęciu panowie wiercą dziury przez które za chwilę poleci ekofiber

po drugie twój produkt to minimum 80zł netto za dokładnie to samo, czyli jak by nie patrzeć drożej, i przekonaj mnie teraz że wywalanie pieniędzy w błoto ma sens

PS wyobraź sobie że u siebie sporo rzeczy robiłem sam, np: samodzielnie robiłem izolację stropu i ściany 3W z granulatu pianki od pigeona, wyszły tak niskie ceny że spadł byś z krzesła gdybyś się dowiedział ile mnie to kosztowało

Nieporozumienie ekofiber i granulat na poddaszu !

po pierwsze da się bez problemu

http://panoramafirm.pl/images/6/7/014111467.jpg

na zdjęciu panowie wiercą dziury przez które za chwilę poleci ekofiber

po drugie twój produkt to minimum 80zł netto za dokładnie to samo, czyli jak by nie patrzeć drożej, i przekonaj mnie teraz że wywalanie pieniędzy w błoto ma sens

Nie porównuj eckofibru do pianki ,

PS wyobraź sobie że u siebie sporo rzeczy robiłem sam, np: samodzielnie robiłem izolację stropu i ściany 3W z granulatu pianki od pigeona, wyszły tak niskie ceny że spadł byś z krzesła gdybyś się dowiedział ile mnie to kosztowało

Ja sprzedaję produkt dla ludzi którzy chcą izolację a nie dla majsterkowiczów .

Po tej zimie być może będę miał realnie możliwość porównania domów - znajomi budują identyczny dom jak my - Angela, zobaczymy jak wyjdzie ich cenowo, no i jak będzie się sprawował lato/zima, budują dom trochę oszczędniej - pustak, planują 12 cm styro, wełne na poddasze, okna 2 szybowe itp - pewnie coś wyskrobię jak to wyszło z ciepłem u nich na poddaszu w zimę.

• 5 weeks później...
Powiem szczerze, że kilka miesięcy temu byłem zainteresowany zaizolowaniem poddasza pianką. Znajomy nawet rozpoczynał współpracę z PGIN i proponował potraktować moje poddasze pianką sealection 500. Wszedłem na ich stronę i dogrzebałem się (z wielkim trudem) do informacji, że pianka ta ma współczynnik przenikania 0,04. Znajomy twierdził, że 15 cm pianki zastąpi 25 cm wełny i chyba rozminął się z prawdą. Z pewnością do zalet tej pianki należy szczelne pokrycie poddasza, ale cena i parametry izolacyjne sprawiły, że zdecydowałem się na wełnę. Będzie 15+10 cm 0,032. Dla pewności sam położę i zadbam o każdy szczegół.

Prawdę mówiąc nie rozumiem o co idzie spór. Pianka jest droższa niż wełna. Nikt tego nie ukrywa. Nie można jednak twierdzić, że to to samo co wełna tylko drożej. Pianka ma lepszy współczynnik przenikania i potencjalnie większą pewność dokladniejszego ułożenia i jego trwałość. Jeśli ktoś ma ochotę za to płacić to co w tym złego ?

Ja potencjalnie mam. Mam do ocieplenia stary dach i poddasze użytkowe. Zależy mi na każdym centymetrze więc jeśli pianka ma lepszy współczynnik przenikania ciepła to chyba sie na to zdecyduje, tym bardziej, ze hektarów do opiankowania nie ma. Może ze 40 m2.

No właśnie chodzi o to, że nie każda pianka ma lepszy współczynnik przenikania ciepła. Mocno reklamowana tu sealection 500 ma 0,040, czyli tyle co kiepska wełna. Na domiar złego sprzedawcy sugerują, że 15 cm tejże piany zastępuje znacznie grubsze ocieplenie z wełny. Jeśli ktoś buduje dom energooszczędny i zastąpi sobie np. 25 cm wełny kilkunastoma centymetrami takiej pianki, to nie dość, że zapłaci więcej, a efekt będzie znacznie odbiegał od oczekiwań.

też myślalem kiedyś że będę piankował ale po przesłaniu oferty na pianę twardą(zamkniętokomórkową) i pianę selection 500 ... zrezygnowałem ze względu na cenę, oto ta oferta:

Pokrycie pow. jedn. Piana twarda BAYMER 150 - Piana miękka Selection 500

Wsp. przew. ciepła -  W/Km 0,023 - 0,036

Opór cieplny - R Km2/W 10,87 - 6,94

wsp. przenikania ciepła - U W/Km2 0,09 - 0,14

gęstość kg/m3 42,00 - 10,00

pow. m2 85,0 - 85,0

cena za 1 cm zł/cm 11,0 - 4,6

grubość piany cm 25,0 - 25,0

cena netto zł 23 375,00 - 9 775,00

km

Wartość szacunkowa netto zł 23 375,00 - 9 775,00

Brutto 25 245,00 - 10 557,00

Jak widzicie przy pianie twardej cena to okolo 25.000zł i wsółczynnik u=0,09 za wełne dałem około 5,600zł i mam ten sam współczynnik za pięciokrotnie mniej.

Na zagadkę nie odpowiem dokładnymi liczbami, ale dziś miałem dostawę wełny 0,032; 0,037 i 0,039 i musiałem wtachać na poddasze to wszystko - w sumie 89 paczek. 0,039 i 0,037 to była przysłowiowa bułka z masłem (0,037 troszkę cięższe przy mniejszej objętości), ale 0,032 mnie poważnie nadwyrężyło. Różnica w wadze przy takich samych objętościach (po rozwinięciu, bo sama paczka 0,032 wyraźnie większa) jest drastyczna. Trudno mi ocenić, czy to 2x cięższy materiał czy może 3x, ale z pewnością różnica jest duża. Nie wydaje mi się też, by wełna 0,032 miała jakikolwiek problem z opadaniem w dłuższym czasie. Wygląda na gęsty i solidny materiał.

A wracając do tematu wątku, czy ktoś może stosował pianę na ścianę piwniczną? Jaki jest koszt takiego natrysku i jakie efekty. Sam będę musiał odkopać 14 mb ściany piwnicznej, dołożyć przy okazji ocieplenia i dokładnie zaizolować, bo trochę mi podcieka przy większych deszczach. Myślę sobie, że taka piana mogła by doskonale się sprawdzić w tym przypadku.

Ja już mam położoną 8 cm warstwę xps, a na górze dookoła piwnic i fundamentów jeszcze doklejoną płytę 6 cm, ale muszę odkopać, bo po deszczach wlewa mi się trochę wody do jednego z pomieszczeń. Akurat tego co ma być ogrzewane i służyć jako pomieszczenie hobby. Jak odkopię to chciałbym dodać te 6 cm ocieplenia już po same ławy i dodatkowo zrobić hydroizolacje. I nie wiem czy się bawić z XPSem i folią kubełkową, czy rzucić na ten kawałek ściany jakiejś pianki przeznaczonej do izolacji piwnic i fundamentów. Nie będzie tego aż tak dużo, bo jakieś 26m2, więc może i koszty nie będą wielkie. Do tego będzie szczelnie i uniknę folii kubełkowej, co do której nie mam przekonania.

• 7 months później...
  • 2 months później...

Witam

Czytam kilka równoległych wątków dotyczących ocieplenia poddasza ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie:

Mam wykonaną wstępnie izolacje poddasza wełną mineralną URSA DF 39 SILVER o grubości 15 cm (wysokość krokwi), z zewnątrz jest membrana wysokoparoprzepuszczalna Tyvek Solid a od wewnątrz folia paroszczelna. Powierzchnia dachu (krycia) 320 m2.

Moje pytanie dotyczy możliwości wykonania ocieplenia natryskowego około 4-5 centymetrów na folie paroszczelną. Czy można tak to zrealizować ? Jeżeli tak to jaką metodą: ekofiber, pianka otwarto-komorowa, pianka zamknięto-komorowa.

Pozdrawiam