Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR do ocieplenia poddasza ?

yarpenowski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem - pamiętam, tylko że papier i oferta może zawierać wszystko... Isobooster i Thermoreflex też zawiera pełno aprobat, certyfikatów a jakos nikt nic sensownego o tych rozwiązaniach nie potrafi powiedzieć ...

Wszystkie inne izolacje poza izolacjami natryskowymi mają jedną podstawową wadę, nie da się ich ułożyć, NIE DAAA! z 100% szczelnością : styk krokwi ze ścianą szczytową, przestrzenie za murłatą, miejsca styku krokwi z jętkami, przestrzenie naokoło okien połaciowych itp. A potem kamera termowizyjna mówi: "kochany Masz ok. 30 - 40 % dziur termicznych w połaci dachowej".

Witam, tak na marginesie - czy ktoś zna jakąś sprawdzona firmę niedaleko Radomia ?

Poczytałem trochę o tej piance i zaczyna do mnie przemawiać... Z początku najarałem się na Isobooster, (pomijam fakt że jeden nawiedzony forumowicz mnie posądzał o marketing i że jestem sprzedawcą isobostera), ale niestety nie mogę się doprosić ani doszukać sensownych informacji na jego temat, stąd zainteresowanie tą pianką.

U mnie wyjdzie około 200m2 dachu, myślę że jakbym dał jakieś 20-25 cm tej pianki (5cm na krokwie). Cenowo to wiem z powyższych postów że wyjdzie masakra, ale powinno być szczelnie i ciepło ;)

Pozdrawiam

Janciownik

25 cm grubości SELECTION 500 to współczynnik przenikania U = 0.15 a opór cieplny 6,71 , parametry dla domu pasywnego . A kontakt do autoryzowanych wykonawców dostaniesz na stronie http://www.pgin.org/ tam znajduje się mapka autoryzowanych wykonawców :yes:

Dodam swoje kilka groszy :)

Nie jestem przekonany że takie ocieplenie zapewni ochronę przeciwpożarową na poddaszu (zgodnie z europejską klasyikacją nie osiągają klasyfikacji A1/A2 - wiecej szczegółów odnosnie klasyfikacji materiałów tutaj - http://www.rockwool.pl/dlaczego+we%c5%82na+rockwool/bezpiecze%c5%84stwo+po%c5%bcarowe/klasyfikacja+ogniowa). Oczywisćie pożary w domkach jednorodzinnych są bardzo rzadkie, ale chyba lepiej chuchać na zimne.

Na pewno aktywne systemy to dobre rozwiazanie. Ale pasywne, w postaci materiałow to również dobre rozwiązanie.

Co do tego ubezpieczenia - to tutaj słyszałem że, narazie w przypadku inwestycji uzytecznosci publicznej, sprawdza sie kwestie zastosowanych materiałow i ich niepalnosci.

Nie jestem przekonany że takie ocieplenie zapewni ochronę przeciwpożarową na poddaszu (zgodnie z europejską klasyikacją nie osiągają klasyfikacji A1/A2 - wiecej szczegółów odnosnie klasyfikacji materiałów tutaj - http://www.rockwool.pl/dlaczego+we%c5%82na+rockwool/bezpiecze%c5%84stwo+po%c5%bcarowe/klasyfikacja+ogniowa). Oczywisćie pożary w domkach jednorodzinnych są bardzo rzadkie, ale chyba lepiej chuchać na zimne.

W jaki sposob welna ma ochronic dom przed pozarem???

ja mam niestety dosc niemile doswiadczenia z welna. mieszkanie (dwupoziomowe na poddaszu) w ktorym teraz mieszkamy - podczas pierwszej zimy 30% powierzchni skosow bylo rozebrane (mozecie sobie wyobrazic jaki to balagan) bo tak 'fachowcy' welne poukladali ze byly puste przestrzenie i skosy przemarzaly.

dlatego wybralem piane bo tam raczej nie sposob czegos spitolic przy 'montazu'.

a ja nie mam ani czasu ani wiedzy zeby ludzi od welny 'pilnowac'

Domy zaizolowane wełną też się palą , każda wełna jest obłożona z dwóch stron folą łatwo palną :yes:

A jak jest z gwarancja na pianke? Chodzi o konkretnego wykonawce. Np jak sie okaże ze z zewnątrz pęknie i będzie sie przedostawała woda.

Piana otwarto komorowa SELECTION 500 jest paro przepuszczalna, lecz po namoknięciu jak dach jest uszkodzony piana swobodnie wyschnie i posiada pełne właściwości . Piana SELECTION 500 posiada aprobatę ITB :yes:

To akurat mi się podoba i pasuje do mojej koncepcji. Ale wolałbym żeby jednak nie przeciekała. No i nie pękała na dachu. Ile jest gwarancji na położona pianke na dachu i jak wygląda sprawa z jej renowacja/ naprawianiem gdyby jednak coś pękło?

Piana otwarto komorowa SELECTION 500 jest pianą elastyczną dach może swobodnie pracować i piana nie pęknie , Dlatego też autentyczna SEALECTION 500 posiada DOŻYWOTNIĄ jakościową gwarancję producenta obejmującą okres ,,życia budynku” ! Jest wystawiany na piśmie przez DEMILEC USA :bye:

Piana zamknięto komorowa nie przecieka lecz ma skłonności do pękania na dachu drewnianym i odklejać się od krokwi , twardą pianę stosuje się na dachy betonowe lub tarasy jako hydro i termo izolację , twardą piane o gęstości 80 kg /m3 można ją zastosować do izolacji piwnic jako izolację wodną i cieplna :wave:

Edytowane przez jozek131

Witam, tak na marginesie - czy ktoś zna jakąś sprawdzona firmę niedaleko Radomia ?

Poczytałem trochę o tej piance i zaczyna do mnie przemawiać... Z początku najarałem się na Isobooster, (pomijam fakt że jeden nawiedzony forumowicz mnie posądzał o marketing i że jestem sprzedawcą isobostera), ale niestety nie mogę się doprosić ani doszukać sensownych informacji na jego temat, stąd zainteresowanie tą pianką.

U mnie wyjdzie około 200m2 dachu, myślę że jakbym dał jakieś 20-25 cm tej pianki (5cm na krokwie). Cenowo to wiem z powyższych postów że wyjdzie masakra, ale powinno być szczelnie i ciepło ;)

Pozdrawiam

Janciownik

Zapraszam do mnie to wyjaśnie Ci wszystkie wątpliwości wcale nie bedzie to tak drogo

Pozdrawiam

Janciownik

Adres wykonawcy jest na twojej skrzynce:popcorn:

a możesz umieścić na forum zdjęcia na dowód twoich słów ?? bo mnie to trochę przypomina pokazywanie brakoróbstwa u układaczy wełny jako zaleta do hiper drogiej pianki, a tymczasem odpowiedź prawidłowa brzmi, przypilnować ekipę układająca wełnę żeby robili zgodnie z normą czyli sznurowali gęsto i folię dawali solidnie bez przerw + klejenie taśmą i już żadna z twoich hiobowych przepowiedni nie ma szans się sprawdzić, czyli realnie będziemy mieli cieplej i taniej przez najbliższe 100 lat

PS i jak ten komin spalinowy zapianowany przez waszą ekipę ?? poprawiliście to czy czekacie aż się dom spali ??

Kolego drogi, jak już się wypowiadasz w tym temacie to powinieneś widzieć że dzisiaj np. kominy Schidla są izolowane grubą warstwą wełny prasowanej i ich zewnętrzna temperatura w tym miejscu niewiele odbiega od temperatury otoczenia, ale paplać każdy może!

a możesz zdradzić cenę ?? ile więcej ciebie naciągnęli ?? 5 razy drożej od tradycji czy więcej ??

Kolego drogi, jak już się wypowiadasz w tym temacie to powinieneś widzieć że dzisiaj np. kominy Schidla są izolowane grubą warstwą wełny prasowanej i ich zewnętrzna temperatura w tym miejscu niewiele odbiega od temperatury otoczenia, ale paplać każdy może!