marcel232 24.07.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 to w taki razie odpowiedz mi dlaczego jak do tej pory większość domów pasywnych buduje się bez super drogiej izolacji piankowej a mimo to blow-dor test jakoś specjalnie nie wykazuje przewiewów ?? czyżby twój post był po prostu bardzo stronniczy i zawierał zwykłą kryptoreklamę tak powszechną u tych co to specjalnie się rejestrują żeby napisać jeden jedyny post pochwalny o jakimś produkcie ?? PS blow-dor test to próba szczelności domu, określa ona jak dobrze jest dom uszczelniony, i według marketingowców od piany każda taka próba w domku bez piany powinna skończyć się absolutną porażką, a tymczasem domy otrzymują certyfikat na mniej niż 0,6 wymian powietrza na godzinę przy różnicy ciśnień 50Pa, co w praktyce oznacza że można bez żadnego problemu tradycyjna techniką osiągnąć znacznie lepiej niż hiper drogą pianą już wcześniej udowodniłeś że jesteś owcą którą trzeba strzyc, więc tak się zastanawiam czy pisząc swoje posty po prostu nie usprawiedliwiasz się przed samym sobą za błędy które wcześniej popełniłeś i których już nie da się odwrócić ?? przykład 1: zlecam firmie ułożenie wełny, w umowie dopisuję paragraf o odpowiedzialność materialnej gdy w zimie na kamerze termowizyjnej wyjdą brakoróbstwa, a zapłatę za usługę uwarunkowuję odbiorem całości prac przez inspektora nadzoru przykład 2: w zimie zabezpieczam się w zwykłą piankę montażową po 10zł/tuba i tam gdzie w wyjdzie brakoróbstwo układaczy wełny aplikuję pianę każdy z tych przykładów jest o 50% tańszy od tego co ty tak usilnie reklamujesz, więc zadam pytanie jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ?? obejrzałem filmik i za wiele tam konkretów nie ma, a już wasze wydumane wady wełny i zalety piany to zwykły marketingowy bełkot dla przykładu proszę o szczegółowe wyjaśnienie ile konkretnie to jest: albo trudniejsze: proszę wskazać w jaki sposób likwidujecie mostek termiczny na murłacie, czy innym styku ściany z dachem bo w tym filmiku jest to pokazane jako wada wełny, podczas gdy styk ściany i dachu w każdej metodzie będzie mostkiem termicznym bez względu czym i jak do tego się zabierzemy mpoplaw widzisz tekstami o owcach zaczynasz obrazac ludzi a to nie miejsce na forum. jestem 32-latkiem ktory zarobil juz kase na swoja emeryture, buduje dom dla siebie i pod siebie i zarabiam tyle kasy, ze naprawde nie interesuje mnie to ile kosztuja cegly, cement czy wspomniane izolacje poddaszy. 30tysiecy za izolacje poddasza?? to tylko kilka dni pracy wiec nie mam wrazenia, ze ktos proboje mnie oskubac - sa wazniejsze rzeczy w zyciu. a welny u siebie nie chce bo apartament w ktorym mieszkamy mial cale poddasze skopane - ktore trzeba bylo rozbierac. naprawde taniej mi wyjdzie zrobic ocieplenie pianka niz nie pracowac i spedzac czas na budowie pilnujac ekipy od welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.07.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 A jak wygląda sprawa z nanoszeniem pianki na dach? Z korespondencji z jedną z firm (zamkniętokomórkowa) wychodzi że nie da się założyć pianki w sposób estetyczny bo natrysk dla szczelności trzeba robić na krzyż. Kłopot polega na tym ze propozycja dodatkowej nawierzchni na piankę tak podroży całość ze stanie się to bezsensownie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.07.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) W jaki sposob welna ma ochronic dom przed pozarem??? ja mam niestety dosc niemile doswiadczenia z welna. mieszkanie (dwupoziomowe na poddaszu) w ktorym teraz mieszkamy - podczas pierwszej zimy 30% powierzchni skosow bylo rozebrane (mozecie sobie wyobrazic jaki to balagan) bo tak 'fachowcy' welne poukladali ze byly puste przestrzenie i skosy przemarzaly. dlatego wybralem piane bo tam raczej nie sposob czegos spitolic przy 'montazu'. a ja nie mam ani czasu ani wiedzy zeby ludzi od welny 'pilnowac' Praca wykonawcy to nie kwestia dobrego czy złego materiału. Niezależnie od tego jaki materiał się wybiera producent podaje instrukcje jak go poprawnie zamontować. Jeśli trafi się na "fachowców" to nie byłbym taki pewien, że wykonanie izoalcji z pianki będzie bez wad... Co do siedzenia i pilnowania - wystarczy zrobić zdjęcia kamerą termowizyjną po montażu (najlepiej zimą ze względu na różnicę temperatur), aby zobaczyć poprawność wykonania izolacji. Ponadto przecież warunek poprawnego wykonania izolacji można wpisać do umowy z wykonawcą. Natomiast co do palności - każdy materiał traci swoje właściwości w wyniku działania ognia - wcześniej lub później. Istotny jest tutaj czas. Reakcja na ogień materiału (euroklasa podana na etykiecie materiału - więcej informacji o euroklasach http://www.rockwool.pl/dlaczego+we%c5%82na+rockwool/bezpiecze%c5%84stwo+po%c5%bcarowe/klasyfikacja+ogniowa) to potocznie mówiąc informacja na temat tego czy dany materiał powstrzyma ogień przez jakiś czas, czy wspomoże rozwój pożaru. Warto w takim wypadku zastanowić się dwa razy, bo przecież nie budujemy domu "co roku" Edytowane 25 Lipca 2011 przez Tomek W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 03.08.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Praca wykonawcy to nie kwestia dobrego czy złego materiału. Niezależnie od tego jaki materiał się wybiera producent podaje instrukcje jak go poprawnie zamontować. Jeśli trafi się na "fachowców" to nie byłbym taki pewien, że wykonanie izoalcji z pianki będzie bez wad... Co do siedzenia i pilnowania - wystarczy zrobić zdjęcia kamerą termowizyjną po montażu (najlepiej zimą ze względu na różnicę temperatur), aby zobaczyć poprawność wykonania izolacji. Ponadto przecież warunek poprawnego wykonania izolacji można wpisać do umowy z wykonawcą. Natomiast co do palności - każdy materiał traci swoje właściwości w wyniku działania ognia - wcześniej lub później. Istotny jest tutaj czas. Reakcja na ogień materiału (euroklasa podana na etykiecie materiału - więcej informacji o euroklasach http://www.rockwool.pl/dlaczego+we%c5%82na+rockwool/bezpiecze%c5%84stwo+po%c5%bcarowe/klasyfikacja+ogniowa) to potocznie mówiąc informacja na temat tego czy dany materiał powstrzyma ogień przez jakiś czas, czy wspomoże rozwój pożaru. Warto w takim wypadku zastanowić się dwa razy, bo przecież nie budujemy domu "co roku" Szanowny kolego jak widze twoje zdjecia z układania wełny to ok ale dołaczasz instrukcje do płyt gk to popros kolegów z firmy swojej o nowe materialy reklamowe albo zostaw g-k w spokoju jak sie na tym nie znacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.08.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Szanowny kolego jak widze twoje zdjecia z układania wełny to ok ale dołaczasz instrukcje do płyt gk to popros kolegów z firmy swojej o nowe materialy reklamowe albo zostaw g-k w spokoju jak sie na tym nie znacie. Nie za bardzo rozumiem uwagę. Nie wspominam nigdzie o montażu płyt g-k, co więcej piszę wyżej, że istotne w trakcie montażu nie tylko wełny, są wytyczne producenta, gdyż ich stosowanie zapewni porządany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 05.08.2011 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 No i poddasze ocieplone Ekipie zajelo to w sumie 3 dni - bo byla przerwa 'technologiczna' ze wzgledu na slaby dojazd (glina, opady, itp) Wyliczyli 247m2 (czyli nawet mniej niz w projekcie i niz to co ja liczylem - naprawde duzy plus dla ekipy za uczciwosc). Zuzyli 6 beczek (lacznie 1460kg) materialu. Przy 20cm wyszlo, ze gestosc pianki to 29,5kg/m3. Beczki z materialem jak pisalem wczesniej przyjechaly zamkniete firmowo wiec wg mnie firma robi na materialach o ktorych pisze. Zreszta beczki zostawili dla 'zlomiarzy' wiec nie maja nic do ukrycia. Na razie jestem zadowolony jednak zeby wypowiadac sie co do 'uzytkowania' poddasza z pianka chyba za szybko. zobaczymy jak to bedzie jak sie wprowadzimy. ponizej zdjecia z 'realizacji'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 05.08.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 A CO JA TAM MAM PRZECZYTAĆ ŻE WEŁNĘ POTRZEBA DO IZOLOWAĆ PO KILKU LATACH Jozek trzeba czytac i myslec o robocie.Widzisz czy wiesz co dzieje sie z więzba przez pierwsze lata ? pracuje wiesz o tym ale nie tylko. Każdy element konstrukcyjny więzby jak krokiew, jętka, słup itd straci średnio około 10% na swoich pierwotnym wymiarze np słup 20*20cm zrobi sie z niego 18*18cm jak wyschnie zakładając ze wczoraj był w tartaku a 3miesiace na dachu. pytanie co stanie sie jak więżba wyschnie na styku piany i elementu więżby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 05.08.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jozek trzeba czytac i myslec o robocie.Widzisz czy wiesz co dzieje sie z więzba przez pierwsze lata ? pracuje wiesz o tym ale nie tylko. Każdy element konstrukcyjny więzby jak krokiew, jętka, słup itd straci średnio około 10% na swoich pierwotnym wymiarze np słup 20*20cm zrobi sie z niego 18*18cm jak wyschnie zakładając ze wczoraj był w tartaku a 3miesiace na dachu. pytanie co stanie sie jak więżba wyschnie na styku piany i elementu więżby ? Piana paro przepuszczalna SELECTION 500 jest bardzo elastyczna jak drewno się skurczy to piana się rościgniewa , lecz piana zamknięto komorowa jak będzie tylko dolana do krokiew to w tym miejscu się zrobi szczelina lecz jak krokwie sie zaleje pianą to tego problemu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 05.08.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Piana paro przepuszczalna SELECTION 500 jest bardzo elastyczna jak drewno się skurczy to piana się rościgniewa , lecz piana zamknięto komorowa jak będzie tylko dolana do krokiew to w tym miejscu się zrobi szczelina lecz jak krokwie sie zaleje pianą to tego problemu nie będzie A jak sie zaleje piana zamknieto komórkowa swiezą więzbe to tez nie będzie problemu ? Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez gin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 05.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 A jak sie zaleje piana zamknieto komórkowa swiezą więzbe to tez nie będzie problemu ? pianą zalewa się tylko drewno od wewnątrz pomieszczenia i części drewna ma dostęp do powierza zewnętrznego i swobodnie wyschnie a od wewnątrz nie wystąpią mostki bo jest zalane piana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.08.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Sledze watek od b. dawna (w sumie jest kilka watkow na temat piany na tym forum) i jednak zdecydowalem sie na piane. firma wymieniona w tym watku wlasnie robi u mnie natrysk 20cm zamknietokomorkowej piany (krokwie 18cm). natrysk tylko miedzy krokwie uznalem za bezcelowy wlasnie ze wzgledu na powierzchnie krokwi i ewentualne mostki termiczne. welna jakos tez mnie nie przekonywala - zreszta ciesle nie zapewnili zadnej wentylacji dachu czterospadowego (deskowany - zapapowany). wiezba + deskowanie przed piana zostalo dobrze wysuszone (zmierzone 2 miernikami 12%) dodatkowo 3 krotnie natrysnieto impregnat p. plesniowy. teraz wlasnie pianuja. Czym mierzyłeś wilgotność drzewa w swojej konstrukcji dachu ? Czy firma która robiła Ci izolację pianą określiła jaka może być dopuszczalna wilgotność ? Po jakim czasie od ipregnowania konstrukcji wykonałeś izolację pianą ? Też zamierzam na dniach wykonać izolację pianą zamkniętokomórkową. Krokwie 20 cm i dam pianę jakieś 15 cm pomiędzy krowkie + 3 cm na krokwie. Na deskowaniu mam membranę wysokoparoprzepuszczalną Corotop Strong, więc o wentylowanie konstrukcji się nie martwię. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 05.08.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam, Dach byl postawiony i przykryty dokladnie rok temu. przez ten czas wszystko schlo. mimo 'mokrej' wiosny i lata NIGDZIE na dachu ani na podlodze nie znalazlem zadnych sladow 'przeciekania' dachu. Dodatkowa impregnacja p. plesni i grzybom byla wykonana pod koniec wiosny. Wilgotnosc oczywiscie mierzona w kilunastu punktach (2 roznymi miernikami - kupionymi samemu koszt kilkuset zlotych pomijalny przy koszcie izolacji) - wyniki od 10% do 12% - mierzone OSOBISCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.08.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam, Dach byl postawiony i przykryty dokladnie rok temu. przez ten czas wszystko schlo. mimo 'mokrej' wiosny i lata NIGDZIE na dachu ani na podlodze nie znalazlem zadnych sladow 'przeciekania' dachu. Dodatkowa impregnacja p. plesni i grzybom byla wykonana pod koniec wiosny. Wilgotnosc oczywiscie mierzona w kilunastu punktach (2 roznymi miernikami - kupionymi samemu koszt kilkuset zlotych pomijalny przy koszcie izolacji) - wyniki od 10% do 12% - mierzone OSOBISCIE Dzięki za informacje. U mnie bardzo podobnie: konstrukcja od roku dobrze się przewietrzyła (przestrzeń między dachem a murłatą) Miesiąc temu dom ocieplony i otynkowany i przestrzeń "zniknęła" a na poddaszu jest teraz gorąco. Konstrukcję miałem impregnowaną ale powtórzyłem zabieg tydzień temu (poszło około 50 l na 210 m2) i obawiam się, że może jeszcze być za wilgotno. Kupię mierniczek i zrobię pomiar. Rozumiem, że wynik poniżej 12% jest OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 06.08.2011 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 12% jest jak najlepszym wynikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podros 06.08.2011 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 W związku z tym iż jest to mój pierwszy wpis na forum WITAM wszystkich serdecznie.Zdecydowałem się zarejestrować i napisać coś nie tyle o samej piane, co o ich kraju pochodzenia i rzekomej gwarancji. Jeżeli zetkniecie się z producentem piany, który pochodzi z po za Europy a szczególnie mam tu na myśli USA i Kanadę przeczytajcie dokładnie umowę i gwarancję. Ja takową widziałem i postawiłem na europejskich ( nie będę wymieniał nazwy by nie reklamować ) wytwórców. Gwarancję daje wam PRODUCENT piany a nie firma która przy jej pomocy tę piane nakłada. Reasumując w razie problemów czeka was kontakt z producentem za oceanem i ewentualne spory będą rozstrzygane przez tamtejsze organy sądownicze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.08.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Montaż stelaża do płyt g-k: wykonuje się przed natryskiem pianą czy po ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 06.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Przed pianowaniem trzeba przykrecic wszystkie potrzebne wieszaki to stelazy.Stelaze po pianowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 06.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 W związku z tym iż jest to mój pierwszy wpis na forum WITAM wszystkich serdecznie. Zdecydowałem się zarejestrować i napisać coś nie tyle o samej piane, co o ich kraju pochodzenia i rzekomej gwarancji. Jeżeli zetkniecie się z producentem piany, który pochodzi z po za Europy a szczególnie mam tu na myśli USA i Kanadę przeczytajcie dokładnie umowę i gwarancję. Ja takową widziałem i postawiłem na europejskich ( nie będę wymieniał nazwy by nie reklamować ) wytwórców. Gwarancję daje wam PRODUCENT piany a nie firma która przy jej pomocy tę piane nakłada. Reasumując w razie problemów czeka was kontakt z producentem za oceanem i ewentualne spory będą rozstrzygane przez tamtejsze organy sądownicze. Pozdrawiam Witam. A co w tej pianie miało by się stać żeby musiał korzystać z gwarancji Piana z USA Ma przedstawicielstwo w POZNANIU , a piana z Kanady na LITWIE . W trakcie nakładania tej technologi nie da się zepsuci , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.08.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 no ale warunki gwarancji wypada jednak czytac, skoro to ma lezec kupe czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 06.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dzięki za informacje. U mnie bardzo podobnie: konstrukcja od roku dobrze się przewietrzyła (przestrzeń między dachem a murłatą) Miesiąc temu dom ocieplony i otynkowany i przestrzeń "zniknęła" a na poddaszu jest teraz gorąco. Konstrukcję miałem impregnowaną ale powtórzyłem zabieg tydzień temu (poszło około 50 l na 210 m2) i obawiam się, że może jeszcze być za wilgotno. Kupię mierniczek i zrobię pomiar. Rozumiem, że wynik poniżej 12% jest OK ? Panowie co do wilgotności drewna iglastego belek 20cm x 20 cm schnie około 5 lat a wygląda to tak w pierwszym roku wilgotności spada do 20 - 18 % przez kolejne lata spada rocznie około 2 % lecz nie mniej nisz 12 % w bardzo suchy dzień w dni deszczowe wilgotności będzie około 15% . I wtedy zakup wilgotnościomierza jest nie potrzebny a jak go macie to zrozumcie wasz pomiar jest tylko na grubości igieł co nie przekracza 1 cm jak chcecie zmielcież wilgotności w środku drewna to wbijcie gwoździe w odległości takiej samej jak igły w mierniku a na samym mierniku to wtedy wam się pokaże faktyczna wilgotności drewna . Te 50 l płynu co prysnąłeś na 210 m2 to wyschło w parę godzin . Panowie jak kupujecie drewno na dach to starajcie się kupować drewno zaimpregnowane dlatego że na tartaku te drewno zamoczą i one jest nienasianie dookoła a wy tylko materiał zmarnujecie bo tam gdzie by był potrzebny materiał grzybobójczy to wy go nie dacie , a powinien być na wszystkich złączach drewno drewno bo w tych miejscach drewno najdłużej schnie . Dobrze zaimpregnowane drewno to takie które przynajmniej 6 miesięcy przeschło a puzniej zostało zamoczone na parę godzin w impregnacie wtedy impregnat wsiąka w drewno na gr 3-5 cm jak impregnat jest zielony to tyle ile wsiąkną w drewno to tyle będzie zabarwione , a jak macie drewno wilgotne to tylko wchodzi impregnacji metodą ciśnieniową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts