vucko 14.01.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Mam zamiar położyć parkiet dębowy(ewentualnie jesionowy) ale częściowo obawiam się że sciemnieje i nie bedzie ładnie wygladał. Z jakiego parkietu jesteście zadowoleni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jael 15.01.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Mamy jesion od 10 lat /najniższa klasa/ Nadal jest jasny i śliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.01.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 vucko ja tez mam parkiet jesionowy od kilkunastu lat. ostatnio kupilem jesionowe parapaty i sa troche jasniejsze. teraz adoptuje poddasze i tez kupilem deski jesionowe, czekaja na polozenie. Nie martw sie ze jesion sciemnieje. To zalezy sporo od rodzaju lakieru (wplyw rodzaju lakieru jest podobny na wszystkie gatunki drewna - jesli lakier powoduje ciemnienie jesionu to tak samo bedzie dzialal na debinie i buczynie) ale jesion jest super. Najladniej wyglada w deskach. polecam jesli komus debowy parkiet sie zle kojarzy np z "czerwonym kolonializmem" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 15.01.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 W moim mieszkaniu mam od 11 lat mozaikę dębową. Kolor bez zmian ( nie używałam Caponu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.01.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Dwie warstwy Caponu na świeżo wyszlifowaną powierzchnię i 3 warstwy dobrego lakieru. Pierwsze warstwy lakieru należy kłaść nieco rzadsze, żeby drewno wpiło. Zawsze lepiej kłaśc kilka warstw cieńszych niż jedną grubszą, bo po wyparowaniu rozpuszczalnika pozostają mikropory a każda następna warstwa zakrywa pory poprzedniej. Powłoki wielowarstwowe są szczelniejsze i trwalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.01.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Celna uwaga Pyrka. Napewno nie wszyscy o tym wiedzą gdyż, po co malować 5 razy jak można 3 razy ale gęściejszym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts