ifka13 06.01.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojej sytuacji:Otóż, posiadam zagęszczony grunt w garażu na poziomie -18cm pod progiem fundamentu będącego wjazdem.Sytuacje obrazuje szkic:http://lh5.ggpht.com/_Ba0ols0rACU/S0RVKGHooKI/AAAAAAAAB6E/eDWG26F8Nok/wjazd1.jpgProszę o sugestie dla punktów A, B(dylatacje? zrobic jako jedno w calosci?) i C(styrodur jest przyklejony do fundamentu) oraz czy:- 5cm w garażu który jest w obrysie domu to nie za mało? w domu daję 10cm- czy te 6cm betonu/wylewki to wystarczająca ilość?- grubość z projektu- i czy jak bede miał tej "nadlewki"na fundamencie te np 3cm to nie będzie się to kruszylo pod ciężarem- dodam, że wysokością podsypki mogę jeszcze regulować, choć wolałbym nie;)PS- ucięło z prawej- to na zielono to C- jest tam ocieplenie gr 5cm, a to pod skosem to szkic podjazdu z kostki gr 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 06.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie wiem czy masz już zamontowana bramę segmentową, jeśli tak to właśnie do niej musisz dostosować wysokość posadzki. 5 cm w garażu spokojnie wystarczy ja też mam tyle i go nie ogrzewam. Termostat grzejnika mam nastawiony na "gwiazdkę" i grzeje tylko gdy temp spadnie poniżej bodaj 7 stopni. W garażu mam przy tych temperaturach 9 stopni C. Wydaje mi się, że te 6 cm do minimum jakie trzeba wylać właśnie w garażu mniej bym nie ryzykował. - Ściąć styropian zaznaczony na zielono zrobić wylewkę lub zasypać podsypką w zależności od rodzaju kostki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 06.01.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mam jeszcze większy podjazd (i zjazd zarazem) do garażu. Dojazd z zewnątrz granitowa kostaka 9 x 11 mm, w garażu płytki gresowe. Płytki są tak ułożone (ze spadem do bramy że zakrywają całą szerokość fundamentu. Ocieplenie fundamentu nie dochodzi do jego końca (na wysokość) bo nie ma takiej potrzeby (+1,2 m nad gruntem jest fundament), lecz kończy się ok. 50 cm poniżej. Zjazd zrobiny z ubitego tłucznia, potem kliniec itd ..... kostka na zjeździe ma być ułożona w romb (pamiętaj).Na Twoim miejscu zdjąłbym (trzeba wyliczyć ile) zagęszczonej podsypki tak by płytki wyszły na fundament (klej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.01.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A moim zdaniem nie ma najmniejszych szans, żeby płytki klejone do zdylatowanej od ściany fundamentowej wylewki, zachodząc na tąże ścianę nie popękały na styku. Przeciez tu nie ma szans, żeby to nie pracowało, pracować będzie na 100% i na 100% w bardzo szybkim czasie pojawi się w tym miejscu pęknięcie. Tam trzeba po prostu zachować dylatację do samego końca, łącznie z jakimś rozdziałem w samej warstwie płytek, nie wiem, czy listwę dylatacyjną tam wstawić, czy wykorzystać okazję o korytko odwodnienia liniowego w to miejsce wrzucić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 11.01.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojej sytuacji: Otóż, posiadam zagęszczony grunt w garażu na poziomie -18cm pod progiem fundamentu będącego wjazdem. Sytuacje obrazuje szkic: ... Proszę o sugestie dla punktów A, B(dylatacje? zrobic jako jedno w calosci?) i C(styrodur jest przyklejony do fundamentu) oraz czy: - 5cm w garażu który jest w obrysie domu to nie za mało? w domu daję 10cm - czy te 6cm betonu/wylewki to wystarczająca ilość?- grubość z projektu - i czy jak bede miał tej "nadlewki"na fundamencie te np 3cm to nie będzie się to kruszylo pod ciężarem- dodam, że wysokością podsypki mogę jeszcze regulować, choć wolałbym nie;) PS- ucięło z prawej- to na zielono to C- jest tam ocieplenie gr 5cm, a to pod skosem to szkic podjazdu z kostki gr 8cm. Pytanie czy garaż będzie ogrzewany? Jeśli nie, to nie ma sensu dawać styropianu pod wylewkę. W zimie cieplejszy od powietrza grunt zawsze trochę podgrzeje garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 11.01.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 posadzke zakonczyc katownikiem w punkcie A , dalej skuc fundament na taka grubosc zeby kostka sie zmiescila i od punktu A polozyc kostke na calym podjezdzie .nie bedzie wtedy problemu z pekaniem i odparzaniem betonu i płytki na progu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 11.01.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 posadzke zakonczyc katownikiem w punkcie A , dalej skuc fundament na taka grubosc zeby kostka sie zmiescila i od punktu A polozyc kostke na calym podjezdzie .nie bedzie wtedy problemu z pekaniem i odparzaniem betonu i płytki na progu Dokładnie tak, do kątownika od strony wewnętrznej dospawać zagięte wąsy, żeby się trzymał w betonie. Ewentualnie, aczkolwiek gorzej (czemu właśnie tak mam ), dociągnąć beton aż do końca fundamentu. Tylko, że może pękać, u mnie w tym miejscu B20 solidnie zbrojony grubości 15(fundament)-25(chudziak) cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 13.01.2010 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 monter, abigor- dzieki za sugestie,jak ten kątownik ma być ukształtowany? patrząc "z boku" to pólka kątownika ta pozioma ma być na dole pod wylewką czy na górze na wylewce?, uważam, że skonczenie wylewki przed fundamentem ok, a co z ciągłością izolacji? garaż ocieplony[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 13.01.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 monter, abigor- dzieki za sugestie, jak ten kątownik ma być ukształtowany? patrząc "z boku" to pólka kątownika ta pozioma ma być na dole pod wylewką czy na górze na wylewce?, uważam, że skonczenie wylewki przed fundamentem ok, a co z ciągłością izolacji? garaż ocieplony[/code] I tak większość ciepła będzie uciekać przez bramę garażową. Jaka jest jest grubość 3, 4 cm, każde otwarcie i przez uszczelki ? Dalsze rozważania nad tymi 5 cm sa bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 13.01.2010 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 co racja to racja, a jak ten kątownik? rozumiem, ze on ma być taką granicą w miarę stabilną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 13.01.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 kątownik min 50/50/5 dolna pozioma polka utopiona w betonie na dole pod wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 13.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 kątownik min 50/50/5 dolna pozioma polka utopiona w betonie na dole pod wylewka Widać, że zgadzamy się w ogólnym rozwiązaniu, a szczegóły inne O ile dobrze rozumiem, Twoje rozwiązanie po lewej, moje po prawej. http://members.chello.pl/m.maciejewski19/krawedz.JPG U Ciebie wąsy niepotrzebne, będzie się trzymać samo z siebie. Funkcjonalnie jest to rozwiązanie spełniające swoją funkcję. Aczkolwiek posiada jedną wadę - ryzyko zbierania się wody w szczelinie pomiędzy kątownikiem i betonem -> skrócona żywotność kątownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts