mursli 06.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam! Czy ktoś korzysta z kotła opalanego peletem? Jakie są koszty i czy to się opłaca? Proszę o przedstawienie swoich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 06.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ja mam Kostrzewę PFL 15kW. Czy się opłaca nie wiem Wiem, że działa. Przeszukaj forum. Jest wątek użytkowników pieców na pellet. Koszty zależą od: - wielkości domu - jakości ocieplenia - wymaganej temperatury - typu i mocy kotła - jakości i typu pelletu - rodzaju instalacji CO - temperatury na zewnątrz - ilości zużywanej CWU - ... Biorąc wszystkie powyższe pod uwagę, koszty wynoszą od 200zł do 3000zł miesięcznie. Zadowala Cię taka odpowiedź??? Jeśli chodzi o kaloryczność paliwa to też można sobie znaleźć porównania na stronach producentów pelletu. U mnie (i przy moich warunkach) wychodzi 25-50kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts