Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie - mam możliwość adaptacji pomieszczenia na cele mieszkaniowe i bardzo zależy mi na opiniach jak najwiekszej ilości forumowiczow. Z góry dziękuje!!

Na obrazkach poniżej rzut pomieszczenia obecnie, a następnie po planowanej modernizacji.

PRZED:

http://lh6.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0Si_ngjwMI/AAAAAAAAACc/6c_Y2kJH5UM/s512/rzut_jpg.jpg

PROPOZYCJA:

http://lh4.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0SjhP-3F6I/AAAAAAAAACo/6EC4ZT6c9yY/s512/rzut_koniec.JPG

Wszystkie linie czarne pogrubione to ścianki działowe które mam w planie stawiać i szczególnie na ich racjonalne lub nie usytuowanie proszę zwrócić uwagę. Ale wszystkie inne propozycje zarówno odnośnie aranżacji i wykończenia. Bardzo mile widziane.

Oraz przykłady zagospodarowania tych pomieszczeń w formie 3D:

http://lh6.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0SkeS40nOI/AAAAAAAAADo/GxPNzbbmhEI/salon_rzut1_jpg.JPG

Kuchnia z jadalnią i salon

Lewa część (kuchnia i jadalnia) będzie podniesiona o 30 cm żeby uniknąć 3 stopni na kształt podium pomiędzy salonem a kuchnia. Niestety przez to obniży się sufit i nad stołem w części jadalnej będzie miał wysokość 2, 30 m a nad szafkami w części kuchennej 2, 60m.

Proszę napisać czy nie będzie to sprawiało wrażenia przytłoczenia lub sufitu walącego się na głowę?

http://lh6.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0SkRstDTAI/AAAAAAAAADM/LzfxXCqHqgg/poddasze_3d_jpg.JPG

Poddasze – łazienka, sypialnia, garderoba, pokój dziecinny.

W łazience będzie wanna umieszczona pod sufitem ze skosem zaczynającym się od 130cm a wzdłuż ściany, na której są drzwi wejściowe jest wysokość powyżej 200 cm na pasie ok. 60cm.

Czy wystarczy taki pas na szerokość gdyż tylko w tym miejscu nie będę musiał się schylać (podczas korzystania z umywalki i toalety?

Czy wanna lepsza by była narożna czy zwykła i jak najlepiej ją ustawić?

Będę ogromnie wdzięczny za wszystkie komentarze!!

Oczywiście będę na bieżąco odpowiadał na wszystkie pytania i sugestie!

Dziękuje i pozdrawiam - Koszykos

Rodzic - egoista :evil:

Pokój dziecka i sypialnia rodziców do przeorganizowania - Wy spędzacie tam tylko noc, a dziecko 20 godzin na dobę. Jeśli wymiary są prawdziwe, to z pokoju dziecka po odjęciu powierzchni szafy zostanie ok. 5 mkw.

Nie rozumiem schodów - ile poziomów ma to pomieszczenie?

Czy ściana skrajna z lewej - gdzie planujesz spiżarnio-suszarnię - nie jest przeszklona? Gdzie będzie pralka? Jeśli w łazience, to daleko do suszarni ...

Masz pełne pole manewru z pionami? Jeśli tak, to odwróciłabym strefy - w miejscu proponowanych przez Ciebie kuchni i salonu - 2 sypialnie z dużymi garderobami, prywatna łazienka w długim korytarzu; a w drugiej części: kuchnia, salon, wc i spiżarnia.

Jesli chodzi o taki układ pomieszczeń to w salonie mam najładniejszy widok i jest najbardziej reprezentatywny - tam mam w planie spędzac najwięcej czasu - stąd ta decyzja. Okna w salonie są skierowane na północ ale jest przez nie piękna panorama. Okna na poddaszu w sypialni i łazience na strone południową.

Dziecko jest w drodze stąd póki co pokój większy niż 7,8m (6,8m nie licząc wnęki na szafe) wydaje mi się wystarczający :lol:

Okno w sypialni dziecka to okno dachowe stąd nie ma na rysunku,,

Ściana po lewej w kuchni nię będzie przeszklona tylko zwykła z drzwiami przesuwnymi, chciałbym tam zrobić spiżarnie i suszarnie wraz z pralką - wydaję mi się powinno się zmieścić. Nie za bardzo da się tam okno wstawić bo tylko na jednej ścianie są okna.

Salon i kuchnia są na poziomie 0 przejście obok łazienki też a schodami wychodzi się na górę gdyż pokój dziecinny i sypialnia z łazienką są nad garażem.

Dziękuje za komentarze i czekam na więcej...

Dziecko jest w drodze stąd póki co pokój większy niż 7,8m (6,8m nie licząc wnęki na szafe) wydaje mi się wystarczający :lol:

na razie. a potem?

zamieniłabym pokój dziecinny z sypialnią. w sypialni się TYLKO śpi ;)... a dziecko za jakiś czas będzie miało tonę zabawek, czterdzieści osiem pojemników na nie, będzie wymagało stolika do rysowania, potem biurka, a i skakać trzeba gdzie mieć, i kolegę/koleżankę przyjąć... pomyśl o tym, żeby w przyszłości można było szybko i bezboleśnie zamienić pokoje. bo ten mały na długo nie wystarczy.

łojezu... pokój dla dziecka bez okien... tozto jakis kret wyrosnie :)

Moze jakos tak:

http://img693.imageshack.us/img693/9659/planw.jpg

Nie jest idealnie, bo pokoj bedzie mial ze 2 metry szerokosci, ale chociaz okno jest :)

Pokój dla dziecka koniecznie zrób z pionowym (zwykłym oknem). Sypialnię możesz mieć z oknem dachowym, ale dla dziecka (nawet, jeżeli jest dopiero w drodze) ważne jest naturalne światło w pokoju. No chyba, że zakładasz kucie i stawianie od nowa ścian za jakieś 7 lat ....

absolutnie nie rob malego pokoju dziecinnego.

Moje dziecie ma pokoj 8 metrowy. To jest jakas pomylka. Czeka mnie remont i zmiana scian dzialowych jak tylko maly pojdzie do szkoly i koledzy zaczna przychodzic. :evil:

koszykos napisał:

Dziecko jest w drodze stąd póki co pokój większy niż 7,8m (6,8m nie licząc wnęki na szafe) wydaje mi się wystarczający

na razie. a potem?

zamieniłabym pokój dziecinny z sypialnią. w sypialni się TYLKO śpi ... a dziecko za jakiś czas będzie miało tonę zabawek, czterdzieści osiem pojemników na nie, będzie wymagało stolika do rysowania, potem biurka, a i skakać trzeba gdzie mieć, i kolegę/koleżankę przyjąć... pomyśl o tym, żeby w przyszłości można było szybko i bezboleśnie zamienić pokoje. bo ten mały na długo nie wystarczy.

Właśnie tak myślałem żeby za pare lat zamienić pokoje. Na obrazku sypialnia wydaje się większa ale od strony łóżka jest skos więc mniej fukcjonalna jest przez to. Pokój dziecka jest wysoki więc sie kawał szafy zmieści i dużo półek :)

łojezu... pokój dla dziecka bez okien... tozto jakis kret wyrosnie

Moze jakos tak:

http://img693.imageshack.us/img693/9659/planw.jpg

Nie jest idealnie, bo pokoj bedzie mial ze 2 metry szerokosci, ale chociaz okno jest

Niestety taki pomysł odpada - prawie cały pokój dziecinny znajduje się pod skosem - musiałbym na kolanach chodzić chyba :-?

Pokój dla dziecka koniecznie zrób z pionowym (zwykłym oknem). Sypialnię możesz mieć z oknem dachowym, ale dla dziecka (nawet, jeżeli jest dopiero w drodze) ważne jest naturalne światło w pokoju. No chyba, że zakładasz kucie i stawianie od nowa ścian za jakieś 7 lat ....

Czemu? Czy światło wpadające przez okno dachowe różni się od wpadającego przez ścianę? A wydaje mi się że dachowe jeszcze troche bezpieczniejsze dla dziecka..

Jeśli można to proszę też coś napisać o wielkości garderoby czy dobra (jakby ją jeszcze troche powiększyć kosztem sypialni to się pokój dziecinny większy zrobi) oraz suszarni i spiżarni w kuchni

Czemu? Czy światło wpadające przez okno dachowe różni się od wpadającego przez ścianę? A wydaje mi się że dachowe jeszcze troche bezpieczniejsze dla dziecka..

Przez "ścianę" to raczej światło nie wpadnie :wink: :wink: :wink:

Ale wracając do pytania - pokój z oknem dachowym jest ciemniejszy niż z oknem standardowym - mam, to wiem. I nie jest to kwestia kierunku świata, tylko głębokości osadzenia okna (przynajmniej u mnie tak to wygląda). Może inni użytkownicy okien dachowych mają odmienne zdanie, ale ja pozostanę przy opcji - pokój dziecinny - zwykłe, pionowe okno.

Pokaż nam może jeszcze rzut z boku, bo nie bardzo wiemy ile i gdzie masz te skosy ....

nie no, zależy od tego, jakie duże okno i jakie kierunki świata.... ja mam w sypialni i biurze tylko dachowe, a są mega jasne. jedyne, o czym trzeba pamiętać, to śnieg - u mnie zalega od tygodni na dachowych oknach i nijak go stamtąd usuwać, więc dziecko w śnieżną zimę nieba nie zobaczy przez jakiś czas :D :D :D
Przez "ścianę" to raczej światło nie wpadnie

Ze światłem przez ścianę rzeczywiście ciężko :lol:

Ale wracając do pytania - pokój z oknem dachowym jest ciemniejszy niż z oknem standardowym - mam, to wiem. I nie jest to kwestia kierunku świata, tylko głębokości osadzenia okna (przynajmniej u mnie tak to wygląda). Może inni użytkownicy okien dachowych mają odmienne zdanie, ale ja pozostanę przy opcji - pokój dziecinny - zwykłe, pionowe okno.

Pokaż nam może jeszcze rzut z boku, bo nie bardzo wiemy ile i gdzie masz te skosy ....

Niestety w pokoju dziecinnym nie ma ściany która byłaby zewnętrzną i można by wybić okno :( Będe musiał dać duże dachowe w takim razie żeby było jak najjaśniej

http://lh4.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0XHdDV-dmI/AAAAAAAAAEo/3l0y1LasSX4/poddasze_3d_skosy_jpg.JPG

http://lh6.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0XHkkoeWYI/AAAAAAAAAEs/7RIXb7msvds/poddasze_3d_skosy2_jpg.JPG

Skos zaczyna się na wysokości 130 cm i w odległosci 200 cm od ściany z oknem ma już wysokość 2m i rośnie do 2,5m. Dlatego na przykład wanna jest pod dużym skosem ale mam nadzieje że nie będzie to bardzo uciążliwe :roll:

W łóżku nad głową w sypialni też skos ale tam już mniej mnie to martwi.

A nie możesz wywalić okna tam, gdzie teraz jest węższa ściana garderoby?

Wtedy dziecka pokój tam, gdzie teraz sypialnia (na wizkach masz tam normalne okno), sypialnia tam gdzie teraz garderoba (z poprawkami wymiarów oczywiście) a garderoba do kąta bez okna .... Co ty na to?

Pokój dziecka jest zdecydowanie za mały. Mój 5-letni synek ma 8,5m pokoik. Do 2 roku życia było nawet ok., ale później uzbierały sie zabawki, większe łóżko, stoliczek do rysowania itp., a za rok idzie do zerówki i powoli trzeba pomyśleć o biurku, a miejsca tam na nie nie ma. Dlatego już myślimy o zaadaptowaniu poddasza. A przecież skoro buduje się dom czy robi generalny remont, to ma on wystarczyć na wiele lat, a nie 2-3 i znów przebudowa. :roll:

Połączenie spiżarki z suszarnią też nie jest chyba dobrym pomysłem. Wydaje mi się, że w spiżarce powinno być stosunkowo chłodno, a w pomieszczeniu do suszenia bielizny wręcz odwrotnie - powinien być w nim grzejnik

Wtedy dziecka pokój tam, gdzie teraz sypialnia (na wizkach masz tam normalne okno), sypialnia tam gdzie teraz garderoba (z poprawkami wymiarów oczywiście) a garderoba do kąta bez okna .... Co ty na to?

Czy chodzi o coś takiego?

http://lh4.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0XZMFYuQaI/AAAAAAAAAFI/nGTocJQDuyE/propozycja.JPG

Jesli tak to minusami są mała garderoba wąska sypialnia i pokój dziecka na prawo od drzwi wejściowych do pokoju w większości to skos więc mało ustawne pomieszczenie. Tak mi się wydaje.

Pokój dziecka jest zdecydowanie za mały. Mój 5-letni synek ma 8,5m pokoik. Do 2 roku życia było nawet ok., ale później uzbierały sie zabawki, większe łóżko, stoliczek do rysowania itp., a za rok idzie do zerówki i powoli trzeba pomyśleć o biurku, a miejsca tam na nie nie ma. Dlatego już myślimy o zaadaptowaniu poddasza. A przecież skoro buduje się dom czy robi generalny remont, to ma on wystarczyć na wiele lat, a nie 2-3 i znów przebudowa.

No właśnie zdaje sobie z tego sprawę ale nie za bardzo widze inne rozwiązanie :( Pomyśle może żeby troche jakoś powiększyć jeszcze.

Połączenie spiżarki z suszarnią też nie jest chyba dobrym pomysłem. Wydaje mi się, że w spiżarce powinno być stosunkowo chłodno, a w pomieszczeniu do suszenia bielizny wręcz odwrotnie - powinien być w nim grzejnik

W którymś z muratorów przeczytałem o takim roziwązaniu i jest to do zrobienia. Ma plusy i minusy ale chyba da się to mądrze pogodzić - dobra wentylacja itd..

http://lh4.ggpht.com/_wWDoInzjg8M/S0XZMFYuQaI/AAAAAAAAAFI/nGTocJQDuyE/propozycja.JPG

Jesli tak to minusami są mała garderoba wąska sypialnia i pokój dziecka na prawo od drzwi wejściowych do pokoju w większości to skos więc mało ustawne pomieszczenie. Tak mi się wydaje.

To może większy pokoik oddajcie dziecku, a Wam prawie 11 metrowa sypialnia powinna wystarczyć

To może większy pokoik oddajcie dziecku, a Wam prawie 11 metrowa sypialnia powinna wystarczyć

I to by chyba było najlepsze rozwiązanie choc widzę, że mocno bronisz "swojego terytorium" :D czyli wiekszej sypialni. Trudno jest przekonywac do takiej opcjii kogoś kto jeszcze nie ma dzieci ale to naprawdę tak jest jak pisały forumowiczki powyżej-z czasem stwierdzicie, że wystarczy Wam mały kącik i będziecie się cieszyc radością małego brzdąca biegającego po swoim pokoju. A niestety w 8-10 metrach wypełnionych tonami zabawek to raczej nie będzie miał gdzie pobiegac :wink: