Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość stropu

Recommended Posts

Witam!Chcę wybudować kominek wraz z kominem,ale nie wiem czy strop to wytrzyma.Mieszkam na pierwszym piętrze w domu czterorodzinnym nad nami jest strych jak obliczyłem komin wraz z kominkiem będzie ważył 1000kg.Moje pytanie brzmi czy strop wytrzyma taki ciężar.Budynek ma 22 lata

Komin może być stalowy izolowany i zarazem bardzo lekki .

Podobnie z kominkiem możesz kupić kasetę i obudować .

Ale autor pytania już wie ile to będzie ważyło:

jak obliczyłem komin wraz z kominkiem będzie ważył 1000kg.

Budynek ma 22 lata

W 19-letnim (max. 20-letnim) by wytrzymał, w 22-letnim juz nie bardzo. :wink:

A całkiem serio to chyba pytanie do konstruktora, który zaznajomi się z budową stropu.

to ile lat ma budynek nie ma prawie żadnego znaczenia. Twój największy problem to taki że na 99% nikt nie da Ci pozwolenia na coś takiego i będziesz musiał to robić "cichaczem" nikomu nic nie mówiąc ;) Znając życie kominek będzie dostawiony do jakiejś ściany albo nawet w narożniku. Co oznacza że nośność stropu w takich miejscach jest bardzo duża. Ja bym się nie bał ani trochę bo tona to pikuś a nie ciężar :) ale to Twój dom i Twoi sąsiedzi. pozdrawiam.

Poza ciężarem własnym obciążenie stropu [użytkowe] w budynkach mieszkalnych to 150kg/m2.

No właśnie, dla stropów teriva takie obciążenie użytkowe jest podawane w specyfikacji. Co mnie zastanawia, bo przeciez wanna stojąca na piętrze, przyjemnie po przelewkę wypełniona wodą, i ze mną w środku, to sporo powyżej 150 kg a właśnie około 1m2 powierzchni. Dlaczego nie spadam na parter? :wink:

Poza ciężarem własnym obciążenie stropu [użytkowe] w budynkach mieszkalnych to 150kg/m2.

No właśnie, dla stropów teriva takie obciążenie użytkowe jest podawane w specyfikacji. Co mnie zastanawia, bo przeciez wanna stojąca na piętrze, przyjemnie po przelewkę wypełniona wodą, i ze mną w środku, to sporo powyżej 150 kg a właśnie około 1m2 powierzchni. Dlaczego nie spadam na parter? :wink:

Ja mam sporą wannę i wzmocnienie pod nią. Tak na wszelki wypadek 8)