zong4 06.01.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam!Chcę wybudować kominek wraz z kominem,ale nie wiem czy strop to wytrzyma.Mieszkam na pierwszym piętrze w domu czterorodzinnym nad nami jest strych jak obliczyłem komin wraz z kominkiem będzie ważył 1000kg.Moje pytanie brzmi czy strop wytrzyma taki ciężar.Budynek ma 22 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.01.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 06.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Wszystko wytrzyma tylko trzeba pomyśleć.Komin może być stalowy izolowany i zarazem bardzo lekki .Podobnie z kominkiem możesz kupić kasetę i obudować . Tak jak dla siebie to bym zainstalował ekokominek i nie bawiłbym się. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 06.01.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Komin również stawiałbym lekki. Co do wytrzymałości stropu to taka rada oczywiście z przymróżeniem oka. Zaproś 10 "słusznych" chłopaków jak staną w wyznaczonym miejscu i nie znajdą się piętro niżej to strop wytrzyma. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie wytrzyma. wytrzyma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 06.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Komin może być stalowy izolowany i zarazem bardzo lekki . Podobnie z kominkiem możesz kupić kasetę i obudować . Ale autor pytania już wie ile to będzie ważyło: jak obliczyłem komin wraz z kominkiem będzie ważył 1000kg. Budynek ma 22 lata W 19-letnim (max. 20-letnim) by wytrzymał, w 22-letnim juz nie bardzo. A całkiem serio to chyba pytanie do konstruktora, który zaznajomi się z budową stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.01.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 zrób ankietę... decyzja zostanie podjęta większością głosów - demokratycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMaruszak 06.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam, 1000kg = 10KN dotego jeszcze współczynnik bezpieczeństwa 1,4 czyli 14KN Wszystko zależy od grubości stropu, no i zbrojenia. Inna możliwość to lekki komin. W tym przypadku to trzeba ise skonsultować z konstruktorem. Pozdraiwam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zaproś 10 "słusznych" chłopaków jak staną w wyznaczonym miejscu i nie znajdą się piętro niżej to strop wytrzyma. na powierzchni około 1mkw cyrk przyjechał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 06.01.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 to ile lat ma budynek nie ma prawie żadnego znaczenia. Twój największy problem to taki że na 99% nikt nie da Ci pozwolenia na coś takiego i będziesz musiał to robić "cichaczem" nikomu nic nie mówiąc Znając życie kominek będzie dostawiony do jakiejś ściany albo nawet w narożniku. Co oznacza że nośność stropu w takich miejscach jest bardzo duża. Ja bym się nie bał ani trochę bo tona to pikuś a nie ciężar ale to Twój dom i Twoi sąsiedzi. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.01.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 zajeb.... pytanie .... jak napiszą, że wytrzyma, to wymurujesz ten komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 u mnie wytrzymał 25 palet Ytonga każda po ok750kg to kominek będzie stał wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.01.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 ale legalnie, to w budynkach wielorodzinnych nie można stawiać kominków, trzaby zajrzec w kolejną z rzędu modyfikację Warunków Technicznych ale chyba to właśnie zmienili w ostatniej, tak przynajmniej coś mi się obiło o oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.01.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 nie jestem pewien ale wydaje mi się, że w domach jednorodzinnych strop projektuje się na 350 kg/m2 ale nie jestem tego pewien jacekp71 zajeb.... pytanie .... jak napiszą, że wytrzyma, to wymurujesz ten komin ? naprawdę trafna uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 07.01.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 zajeb.... pytanie .... jak napiszą, że wytrzyma, to wymurujesz ten komin ? no a po co by się pytał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.01.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 nie jestem pewien ale wydaje mi się, że w domach jednorodzinnych strop projektuje się na 350 kg/m2 ale nie jestem tego pewien Poza ciężarem własnym obciążenie stropu [użytkowe] w budynkach mieszkalnych to 150kg/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Poza ciężarem własnym obciążenie stropu [użytkowe] w budynkach mieszkalnych to 150kg/m2. No właśnie, dla stropów teriva takie obciążenie użytkowe jest podawane w specyfikacji. Co mnie zastanawia, bo przeciez wanna stojąca na piętrze, przyjemnie po przelewkę wypełniona wodą, i ze mną w środku, to sporo powyżej 150 kg a właśnie około 1m2 powierzchni. Dlaczego nie spadam na parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.01.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a jak ma żerańskie, he?kradzione z transportu do fabryki, he?zajmującej się wytałczaniem jakiegoś szitu na cięzkich prasach he? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Poza ciężarem własnym obciążenie stropu [użytkowe] w budynkach mieszkalnych to 150kg/m2. No właśnie, dla stropów teriva takie obciążenie użytkowe jest podawane w specyfikacji. Co mnie zastanawia, bo przeciez wanna stojąca na piętrze, przyjemnie po przelewkę wypełniona wodą, i ze mną w środku, to sporo powyżej 150 kg a właśnie około 1m2 powierzchni. Dlaczego nie spadam na parter? Ja mam sporą wannę i wzmocnienie pod nią. Tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Baba, jak takie wzmocnienie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts