Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość stropu

Recommended Posts

Podwójna belka i dodatkowe zbrojenie, nic straszliwie zaawansowanego. Ale przeliczone było jak trzeba. Poza tym akurat w tym miejscu strop ma niewielka rozpiętość.

Ale tak się zastanawiam - te 150kg/m2 to jakaś bzdura chyba. Same wylewki i posadzki sporo ważą. Jakby tego się trzymać, de facto na górę trzba wchodzić pojedynczo...

Jak się liczy takie realne "użytkowe" obciążenia punktowe?

Przy założeniu 150kg to się powinno walić przy każdej imprezie. A u nas różne rzeczy się na poddaszu już odbywały i dalej choroba stoi.

Gdzieś w czasie budowy wyczytałam, że maksymalne punktowe obciążenie dla terivy to 400 kg/m2, ale nie wiem czy mi się dobrze zapamietało...

Niom...

Przeczytała z warg i pyta dalej - czyli matrony z karzełkami na dywanie moga cisnąć na strop do 400kg czy do 150 w trybie ciągłym?

Stawiam na 400 na zdrowy rozum.

Słyszał ktoś z Was, żeby akurat pod wanną się strop uszkodził, tak z praktyki?

Przeczytała z warg i pyta dalej - czyli matrony z karzełkami na dywanie moga cisnąć na strop do 400kg czy do 150 w trybie ciągłym?

Stawiam na 400 na zdrowy rozum.

źle stawiasz 150kg/2 -tyle podaje norma.

Dlaczego wanna nie spada? Bo aby osiągnąć wytrzymałość stropu to muisałabyś tymi wannami wypełnionymi po brzegi wypełnić szczelnie cały strop.

Jak już ustawiesz tych wanien od groma to "zaczną działać" współczynniki bezpieczeństwa i dalej żadna nie spadnie :-)

Ale ja pytałam o punktową wytrzymałość, nie o zarwanie całego stropu jak leci, tylko miejscowe uszkodzenia pod wpływem postawienia na nim czegoś mocno ciężkiego.

Chociaż znam luzaka który sobie wstawił na poddaszu (monolit) jaccuzi na 4 osoby, strop nie był w żaden sposób przeliczany czy wzmacniany na jego cześć. Po 3 latach na razie się trzyma, jest często używane.

Ile to może ważyć razem z "wsadem" i wodą - trudno mi powiedzieć.

Ale ja pytałam o punktową wytrzymałość, nie o zarwanie całego stropu jak leci, tylko miejscowe uszkodzenia pod wpływem postawienia na nim czegoś mocno ciężkiego.

Ie ma czegoś takiego. Dla stropów wszystkich jest podawane obciązenie użytkowe. Z niego możesz wyliczyć czy dany "mebel" zarwie strop czy nie.

Trochę to dla mnie nielogiczne...

Z praktyki widać, ze nawet znaczne przekroczenie (punktowe) obciążeń użytkowych nie powoduje żadnych "zakłóceń" (tzn pewnie moze nie powodować). Chyba, ze dla monolitu "obciążenie użytkowe" ma dużo wyższą wartość.

Czyli ta wartość 150 kg/m2 odnosi się do stropu teriva jako całości i łącznego obciążenia "wszystkim" co na nim stoi?

Ale przecież w przypadku dużych obciążeń punktowych (słup od więźby na stropie, ciężka działówka) wzmacnia się w tym miejscu strop. Czyli musi być jeszcze jakiś dodatkowy parametr poza "obciążeniem użytkowym".

Niby tak...

Ale chyba trochę się różni łóżko na którym śpi para ważąca 200 kg (niech tam :p) od jacuzzi, w którym może być okresowo jakaś tona "wsadu" razem z wodą, a przez większość czasu jego ciężar jest bez znaczenia.

Takie coś chyba jednak się powinno uwzględnić w konstrukcji stropu.

150kg/m2 to chyba obciążenie uzytkowe, natomiast zawsze jeszcze cieżar dolicza się jako stałe. Oprocz tego norma podaje obciazenie punktowe na jekie ma byc projektowany sptorp. Z tego co pamietam to około 2.5KN a moze i wiecej.

Oprocz tego daje sie wspołczynniki, aby strop wytrzymał w przypadku gdy pan janek położy za malo zbrojenia albo uzyje fi10 zamiast fi12. Ale to sa skrajne przypadki.

Kominek bedzie stal, ale moze spowodowac zarysowanie stropu lub skutki ukarza sie dopiero po jakims czasie. Zalezy jaki on jest wysoki i jaki materiał uzyjesz.