Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy audyt energetyczny pomoże?

macpodo

Recommended Posts

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów.

Bardzo dużo czasu ostatnio spędzam na tych stronach starając się dowiedzieć jak najwięcej. Ale wiadomo, samemu wszystkiego nie wymyślę. Proszę więc Was o pomoc w odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule.

Byc moze robiliscie audyty, korzystaliscie z premi termomodernizacyjnej, mieliscie podobne problemy? Bedę bardzo wdzięczny o Wasze porady/doświadczenia.

Poniżej trochę informacji opisujących problem.

Po pierwsze: O czym mowa.

By się przygotować do remontu kapitalnego przygotowałem inwentaryzację budynku, która przygotował architekt.

Podam tutaj trochę danych.

Budynek z początku XXw, dwukondygnacyjny, całkowicie podpiwniczony, zagłębiony w terenie ok 50cm wzgl. chodnika, w zabudowie wolnostojącej, nieocieplone ściany i nieocieplony dach.

Przyziemie;

wysokość 252cm

powierzchnia przeznaczona na wynajem (lokal usługowy) oraz pomieszenia "piwniczne". Cala powierzchnia nieogrzana.

kotłownia 18, 26 m2

garaz 22,36 m2

całość w sumie z lokalem 146,5 m2

Parter

część mieszkalna - mieszkanie mojej rodziny

ogrzewane przez instalacje c.o. - kotłem tradycyjnym (węglowym)

woda ogrzewana elektrycznie - podgrzewacz przelewowy

wysokość 290cm

powierzchnia całkowita 151,40 m2

Pietro

część mieszkalnia - pokoje do wynajęcia

ogrzewane przez instalacje c.o. - kotłem tradycyjnym (węglowym) - tym samym co Parter

woda ogrzewana elektrycznie - podgrzewacz przelewowy

wysokośc 291cm

powierzchnia 114 m2

Poddasze

strych, nieogrzany - do adaptacji po remoncie dachu i podniesieniu kalenicy.

wysokosci od 0 do 330cm

powierzchnia 69 m2

Przyziemie - chcę przeznaczyć na lokal usługowy jak do tej pory. Najpierw odkopać i sprawdzić fundamenty, doizolować, przeprowadzić ogólny remont wnętrza. Chcę tam także założyć ogrzewanie. Wstępny pomysł to ogrzewanie (wody i lokalu) gazem ziemnym (mam przyłącze doprowadzone do budynku).

Instalacja osobna od tego do ogrzewania mieszkań ze względu na różnicę w zapotrzebowaniu/użytkowaniu i łatwość rozliczania się z najemncą.

Parter - pozostaje mieszkaniem rodzinnym robie remont wnetrza, instalacji, dorabiam kominek itp

Pietro - pokoje do wynajęcia - tez remont wnetrza, dolozenie 1-2 lazienek, wymiana instalacji

Poddasze - po podwyższeniu dachu i ociepleniu go - do adaptacji i do wynajęcia jako kwatera.

Specyfika:

Parter - jako mieszkanie musi być ogrzane w okresie grzewczym

Pietro - ze względu na sezonowe użytkowanie (raczej turyści przyjeżdzają nad morze latem ;) nie będzie musiało być w pełni ogrzane przez resztę sezonu.

Poddasze - ta sama sytuacja co z Pietrem - musi być ogrzewane, ale niekoniecznie super ciepło.

Natomiast zuzycie ciepłej wody latem będzie dużo większe niż zimą, własnie ze względu na turystów. Instalacja powinna być w stanie podgrzać i dostarczyć wodę do łazienki na Parterze i 3 łazienek na Pietrze/Poddaszu.

Dziś dowiedziałem się, iż miejskie przedsiębiorstwo cieplne rozpocznie realizację doprowadzenia centralnego ogrzewania do mojej dzielnicy Nie znają jeszcze dokładnie daty, ale strzelają, że za 2-3 lata mogę mieć przyłącze.

Stan na dziś.

Instalacja grzewcza jest przestarzała i nieszczelna (cieknie naczynie przelewowe).

Kocioł na wegiel/koks właśnie dożył swego wieku i także zaczął lekko przeciekać.

Tak więc w pierwszej kolejności potrzebuję kupić nowy piec i uszczelnić/naprawić instalację. Nie bardzo to może czekać na pełny kompleksowy remont.

Plany na "już":

Zainstalować nowy kocioł c.o., naprawić instalację gdzie się da.

Plany na ten rok:

Wszystko co "na zewnątrz":

Generalny remont elewacji: fundamenty, ocieplenie budynku, wymiana okien.

Generalny remont dachu: naprawa więźby, pokrycia i ocieplenie.

Plany na następne lata:

Wszystko co "w środku" a więc instalacje, ściany, stropy itp.

I teraz problem:

Ponieważ nie mogę zrobić tego łatwo i prosto, czyli zburzyć i zbudować od nowa, a ogrzewanie jest priorytetem (jeszcze na ten sezon) więc muszę zaplanować już teraz instalację tak, by działała w miarę dobrze po tym jak już wszystko będzie pięknie ocieplone z zewnątrz i wymienione w środku.

Czyli dobrać rozwiązanie na teraz (stara instalacja, nieogrzany dom itp) ale z myslą o przyszłej modernizacji i zrobić to w miarę ekonomicznie, a nie za 2 lata wyrzucić do kosza i zakładać od zera (no chyba, że tak będzie ekonomiczniej :) Docelowo (po skończeniu) może wyjść na przykład ogrzewanie mieszane: kocioł na ekogroszek/miał/pellet + solar (na ogrzewanie wody latem) + kominek (podlogowe/nadmuchowe) na ogrzewanie jesienią/wiosną tylko Parteru.

I opcja III do ogrzewania założyć "cokolwiek" i jakoś przebiedzić te 2-3 lata do czasu podłączenia centralnego ogrzewania?

Czy audyt energetczny i sam audytor pomogą mi podjąć właściwą decyzję?

pozdrawiam i z góry dziękuję!

Mój problem jest nieco podobny.

Opisałem go tu:

http://forum.muratordom.pl/post3764931.htm?highlight=#3764931

i od tego czasu nie wymyśliłem nic nowego.

Biorąc pod uwagę, że i tak będzie kapitalny remont pociągnę do przyszłej kotłowni rurki z dachu od solarów oraz rurki do grzejników. Jak zostanie troche pieniędzy postawię bańkę z LPG, zainstaluję kocioł i grzejniki i nic nie będę burzył za 2, 3 ani 5 lat. Rury gazowe też rozprowadzę od razu lub zostawie dla nich przejścia w ścianach, tylko wciąż nie wiem co z wyjściem gazu z budynku do butli. Czy mozna wyprowadzić, a później się tylko dospawać z dwu stron ?

I ostatnie przemyślenia: czy można do czasu uruchomienia gazu z dużej butli zasilić instalację w drugą stronę ? Butla 11 kg (lub dwie) w przyszłej kotłowni i rozprowadzenie wewnętrzną instalacją gazową do kuchni (docelowo będą dwie). Czy jest to dopuszczalne i w miarę sensowne ?

instalacje dokladnie izolowac by pkt. oddawania ciepla byl grzejnik.

jako priorytet termowizja budynku. zobaczymy co jest zawilgocone, co jest dziurawe dla ciepleka i wymaga napraw przed opatuleniem domu paltem (tak by na przeposone cialo nie zakladac siwezyzny)

wszelkie prace ociepleniowe konczymy rowniez termowizja (nim pokryja to tynkami itp.).

raczej dobor mocy grzewczej w/g zapotrzebowania domu.

czym te moc wytworzyc? hmm niech tu radza tuzy np. adam.

Dzięki za pierwsze porady!

Zacząłem już dzwonić do audytorów, ale jakoś ciężko termin znaleźć.

Druga sprawa, że z tych rozmów które narazie przeprowadziłem z audytorami to mam wrażenie, że bardziej są doradcami kredytowymi niż doradcami od rozwiązań cieplnych?

A mnie bardziej zależy właśnie o w miare najbardziej rzeczowej i obiektywnej ocenie i radach co zrobić z instalacja c.o i c.w.o - jakie optymalne rozwiazanie wybrać i jak to wszystko poukładać w etapach modernizacji całości.

FlashBack polecil Adama - czy jest tu gdzieś na forum? Może ktoś inny doradzi?

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!