kp47 06.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Mam pytanie do budujących. Czy rezygnacja z prądu budowlanego na rzecz agregatu prądotwórczego ma rację bytu. Jak to wygląda od strony kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a jak z pozostałymi sprawami? Proszę o opinię. dziękuję, wszyscy zdrowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 07.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Nie wiem jak agregat ma się do tego, ale na pewno opłaca się wziąźć prąd od sąsiada niż ciągnąć budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.01.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Agregat ma się do tego, że zużywa paliwo niezależnie od tego czy pracuje pod obciążeniem czy leci na biegu jałowym.Trudno wyobrazić sobie sytuację, że przed użyciem wiertarki ide odpalić agragat i po wywierceniu dziury go wyłączam.... więc pracuje to non stop.Dziennie potrafi to wciągnąć 5-10-20 litrów paliwa zależy od mocy.Słowem jest to wogóle nieopłacalne. Niemniej jednak agregat czasem się przydaje i bez niego nie ma szans na prowadzenie pewnych robót w pewnych warunkach.Widziałem już ekipy tynkarskie, które w przypadku kiepskiego zasilania posiłkowały się własnymi agregatami. Oczywiście ekipa doliczała to do rachunku klienta, ale.... jeśli nie ma innej opcji. Podpinanie się pod sąsiada jest najtańszą opcją, ale od strony formalno-prawnej nie do końca jest najtańsze. No i trzeba mieć w pobliżu (dosłownie w pobliżu) takiego sąsiada który się już pobudował i jest uczynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolix 08.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Agregat to porażka finansowa. Poza tym trzeba go mieć , czyli wyrzucić niezłego grosza na kupno lub wypożyczenie. Trzeba go pilnować ,co na budowie nie zawsze jest łatwe, ewentualnie go wozić - też niezbyt przyemne bo mało nie waży. Trzeba pamiętać o paliwie i też je wozić, bo to to potrafi ładnie spalić. I nigdy nie wiesz ile paliwa poszło do agregatu a ile do fury murarzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 08.01.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 No i jeszcze smród spalin, a przede wszystkim hałas. Agregat nie jest raczej cichym urządzeniem. A wiadomo, że w hałasie człowiek jest rozkojarzony i się irytuje, więc majstom trudno będzie się skupić i dobrze wykonać swoją robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 08.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 normalnie ręce opadają jak czytam takie pierdoły. Ciekawe czy Panowie mieli agregat. Ja postawiłem dom na agregacie (elektrownia zwlekała, sąsiad niby tak ale) więc co mi pozostało kupiłem agregat za 800zł ( po wybudowaniu sprzedałem za 400zł) a paliwa poszło już nie pamiętam (pisałem kiedyś w jakimś poście) za około 500-600zł. Jasne że pewnie drożej niż prąd, ale prosze nie podawajcie tu takich argumentów że chałas, smród, spaliny i niewiadomo co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nea 08.01.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 w takim razie zdecydowanie się opłaca, bo ja za za same fundamenty zapłaciłam 800 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kp47 08.01.2010 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 normalnie ręce opadają jak czytam takie pierdoły. Ciekawe czy Panowie mieli agregat. Ja postawiłem dom na agregacie (elektrownia zwlekała, sąsiad niby tak ale) więc co mi pozostało kupiłem agregat za 800zł ( po wybudowaniu sprzedałem za 400zł) a paliwa poszło już nie pamiętam (pisałem kiedyś w jakimś poście) za około 500-600zł. Jasne że pewnie drożej niż prąd, ale prosze nie podawajcie tu takich argumentów że chałas, smród, spaliny i niewiadomo co jeszcze. Dziękuję za tą odpowiedź. Interesowało mnie czy to ma sens i jakie są koszty. Teraz wiem, że "gra jest warta świeczki". Agregat mam 2,5 KW ponieważ używam go na działce letniskowej, gdzie nie mam prądu. W tym roku będąc 3 tygodnie na wakacjach zużyłem 10 litrów benzyny. Agregat był mi potrzebny do uruchomiania pompy wody, kosiarki i wielu innych urządzeń ( żelazko,suszarka). Wiem, że budowa to inna bajka dlatego zadałem to pytanie, ale widzę, że ma to sens i warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.01.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 tym bardziej że czasami ZE za wybudowanie tymczasowej lini budowlanej potrafi wystawić fakturę na 2 tyś zł lub więcej + 50zł/miesięcznie abonamentu, a z kolei na wybudowanie zwykłej lini zasilającej potrzebuje 2-3 lata, więc zdarza się że agregat wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 09.01.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Budowa domu na agregacie to udręka. Wiem bo w zeszłym roku postawiłem stan surowy otwarty posiłkując się czymś takim. Jeżeli agregat to minimum 4kW-6kW! Przykładowo kręci betoniarka i ktoś potrzebuje dociąć bloczek. Przy małym agregacie 2,5kW nie da rady. Będzie wybijac zabezpieczenie albo nie ruszy szlifierka. Czasami się robi nerwowo. Poza tym ciągle problemy bo paliwko dowieźć, bo olej zmienić bo sznurek się zerwał po raz enty etc.... Zakładając, że masz jedną ekipę która szanuje sprzęt to jeszcze jakoś idzie. Dramat jest n.p przy cięciu dachówki, agregat zpaycha całą dniówkę, ekipa na dachu a docinki robione raz na czas. Poza tym jest problem z ładowanie akumulatorów wkrętarek , telefonów a te też są często używane na budowie. nie mówiąc o tym, ze radia nie posłuchasz a jak wrócisz wieczorem po coś na budowę to światła nie zaświecisz. Reasumując : agregatom mówię zdecydowane nie! Pozz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 09.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam, też miałem taki dylemat... Problem rozwiązał się sam, prądu jeszcze dłuższy czas się nie doczekam. Pozostaje więc agregat i przyzwyczajenie się do jego ciągłej obsługi. Budował będę własnymi siłami więc raczej będę dbał o urządzenie, zaczynam jak tylko śnieg stopnieje Pozdrawiam Ps. ma może ktoś na sprzedaż jakiś używany agregat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.01.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 WitamTeż miałem taki dylemat. Zalety:- masz prąd od ręki, bez czekania na przyłącze- po zakończeniu budowy możesz go sprzedaći to by było na tyle Wady:- musisz go mieć - czyli zakup- musisz go wozić, ty albo twoja ekipa; zostawisz go na budowie to go ukradną- nie licz na to, że robotnicy będą o niego dbali, więc po zakończeniu robót nie będzie wyglądał jak nowy- musisz dowozić paliwo- hałas i spaliny bezcenne - szczególnie dla twoich sąsiadów Zdecydowałem się odłożyć budowę o pół roku z marca na sierpień, tym bardziej że planowałem postawić tylko SSO. Budowałem w efekcie na prądzie budowlanym. Rachunek za prąd dostałem w grudniu na 203zł.Przyłącze i tak musisz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 09.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak długo buduje się stan surowy otwarty. Ja na ten przykład fundamenty robiłem w 2008, a ściany i dach w 2009. Prąd budowlany mam od samego początku tj. od lipca 2008. Do teraz kosztowało mnie to już 800 zł !! A zużyłem 115 kWh, czyli normalnie za jakieś 60 zł. Uważam więc, że zdecydowanie na czas SSO jeżeli trwa trochę dłużej to albo sąsiad albo agregat. Na wykończeniówkę warto jednak mieć już własny prąd z kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 09.01.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Prąd budowlany mam od samego początku tj. od lipca 2008. Do teraz kosztowało mnie to już 800 zł !! Za 800PLN to nie kupisz nawet połowy porządnego (czyt. wystarczajacego i pewnego w pracy) agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 09.01.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Prąd budowlany mam od samego początku tj. od lipca 2008. Do teraz kosztowało mnie to już 800 zł !! Za 800PLN to nie kupisz nawet połowy porządnego (czyt. wystarczajacego i pewnego w pracy) agregatu. Pewnie nie, ale często lepsze ekipy budowlane mają swój, a mnie interesuje tylko benzyna. Z drugiej strony nawet jak bym miał kupić swój to albo go później odsprzedaję albo zostawiam sobie. Krew mnie zalewa jak ENERGA kasuje mnie równo czy korzystam czy nie !! Moim zdaniem jest to złodziejstwo i dojenie inwestora bo przecież jest z kogo. I choćby tylko z tego powodu wolałbym się dogadać z sąsiadem lub budować na agregacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 09.01.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 na agregacie za 7 setek całą budowe ekipy obskoczyły ,było 3 ekipy(1 stan surowy,2 więżba no i 3 od dachówki)nikt nie marudził, paliwa poszło za jakieś 500 PLN.Agregat nie chodził non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 17.01.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ponieważ od początku było wiadomo, ze nasz budowa rozciągnie sie w latach zdecydowaliśmy się na agregat. Kupiliśmy nowy za 1400 zł, na którym w jednym roku zrobiliśmy fundamenty a w drugim roku ściany zewn. i dach. Murarze bardzo chwalili agregat gdyż "uciągnął" betoniarkę, szlifierkę i czajnik elektryczny( oczywiście nie wszystko razem). przez te dwa lata budowy za prąd napewno zapłacilibyśmy dużo wiecej a w ciągu roku prace budowlane trwają u nas 2-3 miesiące, tak że zakup agregatu uważamy za korzystny i opłacalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts