Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina między deskowaniem dachu a ociepleniem. Piana PUR

Malobert

Recommended Posts

Czytając to forum wiem, że taka szczelina musi być zachowana, wyjątkiem jest sytuacja gdy nie ma pełnego deskowania, a jest na krokwiach tylko membrana paroprzepuszczalna.

Zainteresowała mnie nowa technologia ocieplania stropów, dachów płaskich oraz ostatnio zauważyłem dostepną opcję ociepleń poddaszy za pomocą piany PUR. Zadałem pytanie w dwóch firmach i otrzymałem odpowiedź, że owszem takie ocieplenie można zastosować nawet na pełne deskowanie i wbrew moim przypuszczeniom deskowanie takie nie zgnije.

Fragment korespondencji:

Powłoka PUR łączona jest w sposób trwały z podłożem (odeskowaniem). Dlatego nie ma możliwości jej gnicia. Wełna mineralna jest "utykana". Pomiędzy odeskowaniem a nią może powstawać punkt rosy. Dlatego wymagana jest szczelina.

Podchodzę z rezerwą do różnych nowości, a w tym przypdaku to mi się wydaje, że akurat szczelinę pomiędzy wełną a deskowaniem stosuje się do wentylowania i przewietrzania wełny która może moknąć a nie po to aby tam zlokalizować punkt rosy... ale może się myle...

Być może handlowiec chce mi koniecznie sprzedać ten produkt, troche to budzi moje wątpliwości i nie wiem czy się zdecydować.

Poza tym zagadnieniem widzę sporo korzyści w tej metodzie - szybkość wykonania praktycznie jeden dzień i ciągłość izolacji - bez mostków termicznych. Grubość pianki odpowiada prawie dwukrotnie większej warstwie wełny.

PYTANIE: Komu wierzyć ? :) Być może ktoś z Was ocieplił już tak swoje skosy i podzieli się wrażeniami ?

heh :) tam też założyłem taki wątek, ale jak widać to jakaś wielka nowość :)