Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam,

nie mieszkam ani nie buduje Anny. Mam jednak troche doswiadczen z tym biurem. Robilismy u nich projekt indywidualny, jest bardzo ok. jednak zespol architektoniczny jest dosc dziwny. Ona szalona artystka chetnie narzucajaca swoje zdanie, on bardziej przy ziemii, praktyczny. To czego im brakuje to podejscia do klienta, czesto zdarza sie nie dotrzymywac terminow, bycie nieslownymi, trzeba dosc stanowczo stawiac swoje warunki. A to wkurza, w koncu kasuja kwoty niemale.

Witam wszystkich!

Czy ktoś z Was buduje lub może mieszka w dworku Anna V z pracowni Arex? Będę wdzięczny za uwagi praktyczne dotyczące jego budowy oraz za wszelkie komentarze dotyczące samego projektu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Maciek Jot

Witam!

Kupiłem projekt Anna VI. Mam nadzieję zacząć budowę w tym roku. Na razie woda i prąd na działkę.

Pozdrowienia

Roman

Agu - wiem o czym mówisz i potwierdzam Twoją opinię.

Po zakupie projektu Anna V okazało się, że plan instalacji otrzymałem bodajże z Anna IV - inny układ łazienki, garażu, etc. Architektom nie chciało się przygotować go ponownie to dali mi zgodę na wszelkie przeróbki. Wkurzające patrząc na to, że ich projekty do najtańszych nie należą - ale podobają się, a to już inna sprawa.

Kupiłem i od tamtej pory już z nimi się nie kontaktowałem.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

JMaciek!

Zastanawiałem się nad typem dachówki.

U Ciebie jest, jak widać, karpiówka. Dekarze twierdzą, że dach w takim wykonaniu jest ok. 30% droższy. (a jest tego 300m2). Podobno i tak nad małymi "wolimi oczkami", które są w naszych projektach, karpiówka jest tylko "dla wyglądu" (właściwą warstwę ochronną tworzy folia pod dachówką)

Mam zgodę na zastąpienie "wolich oczek" lukarnami trójkątnymi - wtedy można zastosowac dowolną dachówkę. Co zadecydowało, że wybrałeś znacznie droższą karpiówkę?

Pozdrownienia

Roman

Czyżby to znaczyło, że udzielono mi złej informacji. Podobno z innej dachówki niz karpiówka nie można "wyrobić" wolich oczek. Tak poinformowali mnie architekci z Arex i dekarze.

Zamiast wolich oczek miały być zbliżone okna trójkątne. Dach z pewnej odleglości wyglądał by jak Twój - z bliska zamiast owalu byłyby trójkatne okna/okienka. Takie okienka są w projekcie Zosia z Arex (mały domek).

Oczywiście wolałbym nic nie zmieniac w projekcie.

Czy zmieniałeś więźbę dachową z oryginalnego projektu? Była chyba "liczona" pod karpiówkę i powinna wytrzymac jej ciężar.

Kto produkuje Wiekora L15?

Pozdrowienia

Roman

Tak jak pisałem - trzymam się projektu i nic na razie nie zmieniałem.

Przy kwestii wyboru dachówki architekci z Arexa poinformowali mnie, że więźba nie jest zaprojektowana pod karpiówkę i nie wytrzyma jej ciężaru oraz że należy zastosować dachówkę zakładkową (nie podając żadnych dodatkowych szczegółów). Dlatego wybraliśmy L15 Wiekora. Wiekora L15 produkuje Wiekor :D - teraz ta firma zmieniła nazwę na bardziej zagraniczną (lub została wchłonięta przez innego producenta ceramiki).

Pozdrawiam,

Maciek Jot

No to chyba mam problem z głowy - zrobię tak, jak Ty.

Rzeczywiście (własnie sprawdziłem!), w projekcie jest napisane, że dachówka zakładkowa.

Wole oczka są piękne!

Czy dach przeszedł pomyślnie próbę deszczu?

Nie cieknie na wolich oczach?

Zastanawiam się, czy usytuowanie okien połaciowych od strony ogrodu jest optymalne, są bowiem umieszczone prawie na przedłużeniu kosza (połączenia dwóch połaci) dachu. Może to powodować zalewanie okien (dolnego rogu) przy wiekszych opadach.

Mam nadzieję, że te obawy nie znajdą potwierdzenia!

A więc WIEKOR L15! A kolor? Standard tj. cegła?

Jaką dachówkę brałeś jeszcze pod uwagę?

Pozdrowienia

Roman

Jak to jest - w projekcie architekci napisali o dachówce zakładkowej a potem ci sami architekci mówili Tobie o karpiówce? Parę razy już słyszałem od ekip "co oni tu sobie narysowali?" i pewno Ty też to usłyszysz - radosna twórczość na papierze to jedna sprawa - realia na budowie to sprawa druga.

U mnie okna połaciowe są nawet bliżej kosza przy daszku nad balkonem - przesunięcie ich w skrajne położenie jest trudne (u mnie chyba niewykonalne) - dotykałyby gąsiorów, a w łazience okno byłoby nad wanną. Jeśli chcesz to zrobić to chyba musisz tego przypilnować już przy stawianiu więźby aby nie przeszkadzały w tym krokwie.

Jak do tej pory nie zauważyłem żadnych przecieków ani przy oknach połaciowych, ani przy oczkach. Kolor dachówki wybraliśmy brązowy.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Podobnie jak Ty chciałbym wybudowac dom bez zmian w projekcie, tym bardziej, że układ budynku jest moim zdaniem funcjonalny. Obejrzałem pewnie ze 20 CD z projektami i Anna 6 wydawała sie najbliżej tego, co "miałem w głowie".

W jednym z Muratorów (tak mi się wydaje) pisano o oknach połaciowych własnie w niefortunnych miejscach. Przesuwałes nieco te okna, czy zamonotowałeś wg projektu?

Zgadzam się z Tobą - Anny są funkcjonalne.

Czy masz gdzieś link do tego artykułu o oknach?

Okien połaciowych nie przesuwałem specjalnie - w pomieszczeniach gdzie się one znajdują miałem dwa potencjalne miejsca, rozdzielone krokwią, gdzie mogłem je zamontować - bliżej balkonu lub bliżej skraju dachu. W weekend sprawdzę empirycznie jeszcze raz rozkład krokwi z planem - ale faktycznie okno wychodziło w tym miejscu w którym jest. I rzeczywiście - w czasie ulew może być zalewane - odpukać - do tej pory nic takiego nie miało miejsca.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Od kilku dni szukam tego artykułu w stercie czasopism o budownictwie. Krótka rzecz - chyba ok. pół strony. Linku nie mam, bo to Murator drukowany. Jak znajdę to prześlę Ci skan.

Garaż.

2 auta (np. Vectra+Astra - lubię ople :D ) - problem, czy nie?.

Nie spałem ze 3 dni po otrzymaniu projektu i obejrzeniu wymiarów bramy - 5 m szerokości. Wydawało mi się, że jest to żenująco mało i będzie brakowało miejsca do wygodnego parkowania 2 samochodów.

Uspokoiłem się dopiero oglądając projekty domów z USA. 99,97% mają zbliżone wymiary, więc chyba wszystko ok. Ja nie lubię ciasnoty przy parkowaniu i wysiadaniu z samochodu.

Pozostaje jeszcze problem parkujących kobiet (zwykle trzeba dodać po 1,5 m po obu stronach), ale o tym sza.......... bo "lepsze połowy" moga sie obrazić i znowu Knorrek przez tydzień zamiast normalnych obiadków.