Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy możesz pomóc mi oszacowac koszty budowy naszego domu?

Dla ułatwienia mogę przesłac Ci arkusz (1 strona) z wyszczególnionymi robotami i kosztami materiałów - mógłys wpisac te dane, które znasz z własnej budowy.

Twój adres e-mail możesz przeslać w prywatnej wiadomości do mnie.

Będzie to możliwe?

Maciek,

dziękuję za e-mail. :D

Na rysunku więźby dachowej (4) i 3 oraz 5 nie ma wymiaru określającego dolną krawędź okien połaciowych od strony ogrodu. Jak wysoko je montowaleś? Może w moim przypadku warto zamocowac je np. 30 cm wyżej? (caly czas obawiam sie tej wody z kosza).

Zauważyłem także, że w moim egemplarzu projketu na rysunku poddasza i więźby dachowej są wrysowane okna połaciowe w pomieszczeniu nad garażem. Są także widoczne na rysunku elewacji bocznej. W wizualizacji projektu nie ma tych okien zarówno w Annie 5, jak i w Annie 6 (są w Annie 4). Gdzie jest błąd? Otrzymałem rysunek z Anny 4?

Montowałeś te okna?

Odnośnie okien to zdałem się na doświadczenie ekipy - zamontowaliśmy je na takiej wysokości, aby łatwo można je otwierać. Gdybym je montował teraz to faktycznie zastanowił bym się nad tą wodą z kosza i ewentualnym przesunięciem okien.

Co do projektu i wizualizacji to dwie osobne sprawy. Wizualizacja nie jest wiernym odtworzeniem projektu i nie jest robiona przez architektów. Tak powiedziano mi w Arexie, ale możesz to jeszcze u nich potwierdzić.

Pierwotnie nie chciałem montować okien połaciowych nad garażem, ale doszliśmy do wniosku, że dwie głębokie lukarny nie dają dużo światła i w końcu je zamontowałem.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

U mnie ta ściana jest także od południowej strony :) .

Pokój relaksacyjny został oddany mi we władanie (a właściwie został przeze mnie zdobyty :D ). Do bilarda lub kina domowego nie potrzeba dużo światła więc pierwotnie nie planowałem montażu okien połaciowych. Ale po wybudowaniu stwierdziliśmy, że naprawdę bez tych okien jest dość ciemno w tym pokoju. Doszliśmy do wniosku, że lepiej je wstawić teraz i zamontować np. rolety do zaciemnienia niż robić to po zakończeniu budowy, gdy stwierdzimy, że jednak są one niezbędne.

Pozdrawiam,

Maciek

Myślę o tym, by podzielic to pomieszczenie na dwa. W jednym (tym np. od ogrodu) zrobic strych (gdzieś trzeba suszyć pranie), a w części od frontu zamontowac saunę i pokój sportowy lub relaksacyjny po saunie.

Podział przebiegał by wzdluz ścianki dzialowej postawionej po lewej stronie od drzwi (tak, aby otwierały sie na ścianę), czyli wchodziło by sie do pokoju sportowego z sauną, a nn strych były by drugie drzwi na prawo od wejścia).

Przemyśle to jeszcze, ale coś w tym jest.

• 5 years później...

Witam Ciekawe czy ktoś tu jeszcze zagląda?

W 99% jesteśmy zdecydowani na Annę VI .

Uważm że jest bardzo funkcjonalny ,przynajmiej na rysunku, jedyne co mi nie odpowiada to te małe lukarenki w pokojach na górze, mamy zamiar zastąpić je jedną dużą .

Czy w pomieszczeniu nad garażem są jakieś słupy podporowe na środku?

Gdzie budowaliście Waszą Anię?

Czy możnaby ją zobaczyć na fotkach chociażby?

adres email [email protected]