kurt76 07.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 WitamPonieważ czeka mnie ocieplenie poddasza bez ściany kolankowej 40 cm wełny, z przewodami do rekuperacji w warstwie ocieplenia - co oczywiście nie jest ciekawą perspektywą. Nie mówiąc o potężnym ubytku pow. uż. Poszukuję więc jakichś alternatywnych materiałów:czytałem o płytach dachowych, piance PUR, styropianie rozwiązania te są albo drogie albo niedoskonałe. Ostatnio słyszałem cos o tzw. XPS, ale nic nie wiem. Czy można ocieplić na dzień dzisiejszy poddasze użytkowe czymś innym, uzyskac cieńszą warstwe ocieplenia np 15+10 cm o parametrach wełny 20+20 cm, nie przepłacić więcej niż 25% w stosunku do wełny no i...... być zadowolony? tutaj przykładowa dyskusja na podobny temat http://tinyurl.com/yd89ox3 Prosiłbym o głosy tych, którzy już to zrobili, za chwilę zrobią, wiadomo, że zdjęcia byłyby na wagę złota.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.01.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Czy można ocieplić na dzień dzisiejszy poddasze użytkowe czymś innym, uzyskac cieńszą warstwe ocieplenia np 15+10 cm o parametrach wełny 20+20 cm, nie przepłacić więcej niż 25% w stosunku do wełny no i...... być zadowolony? Prosiłbym o głosy tych, którzy już to zrobili, za chwilę zrobią, wiadomo, że zdjęcia byłyby na wagę złota.... Pozdrawiam czytając zadane pytanie powiem Ci tak NIKT Ci na nie nie odpowie, a jeżeli już to negatywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.01.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Typowe materiały izolacyjne mają zbliżone parametry izolacyjności. Takie wyraźnie cieplejsze kosztują bardzo wyraźnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Rozwiązaniem może być pianka poliuteranowa. Ma współczynnik lambda 0,022.Ale tania nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts