Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu - materiały alternatywne do wełny min.

kurt76

Recommended Posts

Witam

Ponieważ czeka mnie ocieplenie poddasza bez ściany kolankowej 40 cm wełny, z przewodami do rekuperacji w warstwie ocieplenia - co oczywiście nie jest ciekawą perspektywą.

Nie mówiąc o potężnym ubytku pow. uż.

Poszukuję więc jakichś alternatywnych materiałów:

czytałem o płytach dachowych, piance PUR, styropianie rozwiązania te są albo drogie albo niedoskonałe.

Ostatnio słyszałem cos o tzw. XPS, ale nic nie wiem.

Czy można ocieplić na dzień dzisiejszy poddasze użytkowe czymś innym, uzyskac cieńszą warstwe ocieplenia np 15+10 cm o parametrach wełny 20+20 cm, nie przepłacić więcej niż 25% w stosunku do wełny no i...... być zadowolony?

tutaj przykładowa dyskusja na podobny temat http://tinyurl.com/yd89ox3

Prosiłbym o głosy tych, którzy już to zrobili, za chwilę zrobią, wiadomo, że zdjęcia byłyby na wagę złota....

Pozdrawiam

Czy można ocieplić na dzień dzisiejszy poddasze użytkowe czymś innym, uzyskac cieńszą warstwe ocieplenia np 15+10 cm o parametrach wełny 20+20 cm, nie przepłacić więcej niż 25% w stosunku do wełny no i...... być zadowolony?

Prosiłbym o głosy tych, którzy już to zrobili, za chwilę zrobią, wiadomo, że zdjęcia byłyby na wagę złota....

Pozdrawiam

czytając zadane pytanie powiem Ci tak

NIKT Ci na nie nie odpowie, a jeżeli już to negatywnie