Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien

Recommended Posts

Tak. I do tej listwy mocuje się krawędź parapetu zewnętrznego. Ta listwa powinna być ciągła z miejscami na dolne kotwy. Kono mocuje sę na dole. Parapet nie może być mocowany do ramy - bo się będzie woda przedostawać pod okno - silikon uszczelniający krawędź tak zamontowanego parapetu do ramy okna to nieporozumienie.

• 2 weeks później...

no i potwierdziło się powyższe

te listwy są niezbędne dla szczelności okna

na moje pytanie dlaczego nie wszyscy stosują, otrzymałam odpowiedź:

- jedni nie wiedzą (!?) i traktują listwy wyłącznie do transportu

- drudzy wiedzą, ale z oszczędności nie dają klientom (4 zł/m)

dobrze, że u mnie dostawca nie żałował mi tych listew i montowała jego ekipa, bo w pierwszej wersji chciałam oszczędzić i do montażu wziąć amatorów (a oni twierdzili, że zostawienie tych listew to błąd i nigdzie ich nie montowali).

opatrzność nade mną czuwa :p

Okna od producenta przyjechały z podstawkami.Ekipa która mi je montowała orzekła ,że są tylko potrzebne do transportu.Zdemontowali je i wstawili okna bez.Okazało się ,żę po pewnym czasie część okien opadła na zawiasach,same się zamykały jakby nie trzymały pionu.Przyjechał przedstawiciel producenta i pierwsze o co zapytał się to czy zamontowano okna na podstawkach z jakimi je dostarczono.Wymontowali wszystkie okna i obsadzili je tak jak życzył sobie producent i teraz jest OK.

joogjan wspominasz ze okna opadły .... pomojemu to chyba cosik zle były zakotwione ,..bo co moze mieć wspolnego kawałek plastikowej dodam miekkiej listwy przykreconej od spodu okna do profilu na dwa ledwo trzymające sie wkrety do opadania okna ? Jak by było dobrze zakotwione i przypiankowane to czy z listwą czy bez nie ma prawa usiaść

Tak. I do tej listwy mocuje się krawędź parapetu zewnętrznego. Ta listwa powinna być ciągła z miejscami na dolne kotwy. Kono mocuje sę na dole. Parapet nie może być mocowany do ramy - bo się będzie woda przedostawać pod okno - silikon uszczelniający krawędź tak zamontowanego parapetu do ramy okna to nieporozumienie.

... a jak taka listwa wygląda? można ją gdzieś zobaczyć w necie?