janekbo 07.01.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Mam sporo do ułożenia ale jako jedna płaszczyzna, bez progów. Płytki układam normalnie jak szachownicę i chciałbym najlepiej zgrać się ze ścianami. Płytki 60x60, także ma to spore znaczenie. Jakim programem to zrobić najprościej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja stawiam na autocad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.01.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a ja na rozum .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 07.01.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja proponuje z natury , czyli rozlozyc plytki na sucho . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 07.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 weź kartkę papieeru w kratkę i zacznij od środka pomieszeczenia albo i nie, jak chcesz , reszta wyjdzie sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 07.01.2010 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 No widzę nie lubicie techniki. Na razie działam w Google Sketchup ... bajecznie prosty i ma wszystko to czego potrzeba - ale myślałem, że jest coś tak jak dla kuchniarzy i meblowców.Autocad to z armatą na muchy.Rozkładanie na sucho płyt gresowych 60x60 to chyba najweselsze co usłyszałem ... Po położeniu 4-5ciu już mam dość.Na klej to co innego bo efekt jest ostateczny, ale żeby je przekładać i ustawiać w celu uzyskania koncepcji to nie.Bardziej chodzi mi o koncepcję czy zacząć całym od ściany czy od rogu przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 07.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a może pro100? Bardzo prosty program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 08.01.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Jak już to się zaczyna od środka przejścia (drzwi), wtedy najładniej to wygląda. Weź metrówkę, kartkę i długopis, wystarczy podzielić długość czy szerokość pokoju przez wymiar płytki + fuga, wtedy będziesz dokładnie wiedział ile wyjdzie płytek i czy lepiej zacząć fugą od środka przejścia, czy płytką centralnie na środku przejścia.Może , to trochę zawiłe, ale trudno mi inaczej to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 08.01.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 sketchup lub kartka papieru i ołówek Jest jeszcze gumka, przeciąganie krawędzi i płaszczyzn. Myślałem również o corelu no ale... Pro100 oczywiście ale to bardziej do mebli kuchennych i łazienek. Nie bardzo doszedłem jak tu podłogę poza teksturowaniem stworzyć. Srodek przejscia, drzwi jak najbardziej - ale po prostu nie chcę ciąć płytek w miejscach widocznych - a rezejście korytarza mam otwarte w 3 kierunkach. Dodatkowo dla skomplikowania w środek salonu wkładam ok. 16m2 parkietu egoztycznego także to również chcę obłożyć całymi płytkami - ale nie bardzo widzę: jedną, półtorej, dwie a może trzy płytki - po prostu muszę to jakoś zwizualizować i przeciągać tą siatkę tak aby wyszło jak najbardziej optymalnie. Niestety ten jeden fragment do wpasowania to ok. 60m2 podłogi w tym kuchnia, salon, korytarz, klatka schodowa. Także metody kartki, rozumu i rozkładanie odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casuall 08.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Moja metoda zrobienia podłogi w pro100 to położenie na niej płyty osłonowej ze wzorem i o wymiarach płytki. I tak płytka po płytce. Może to głupie i mozolne, ale skuteczne Tylko, że ja mam 5 mk podłogi w łazience:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 08.01.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 ....po prostu muszę to jakoś zwizualizować i przeciągać tą siatkę tak aby wyszło jak najbardziej optymalnie. Nie wiem czy najprosciej . Ale jeśli masz pod ręką - daje się to zrobić w Corelu. Robisz "wzór" z prostokątów o wymiarach płytek rozstawionych w odstępach szerokości fugi (w zależności od wersji programu można to zrobić duplikując pojedynczu prostokąt z okreslonym skokiem lub użyć opcji rozstawienia prostokątów w równych odstępach w określonym obszarze). Grupujesz wszystkie obiekty tego wzoru. (Dobrze jest zrobić wzór większy o 2 kafle od długości i szerokości całego kafelkowanego obszaru). Skoro jest już wzór - można narysować krzywą będącą planem całego kafelkowanego obszaru. No i teraz można się bawić w przeciąganie kafelkowego wzoru PozdrawiaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 08.01.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 ... No i teraz można się bawić w przeciąganie kafelkowego wzoru ... O to właśnie mi chodziło. Serdeczne dziękuje! Zdecydowanie najszybsza metoda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts