Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jednak ocieplaliście ścianę z porothermu 44?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie masz racji z tym oddychaniem. Słyszałeś o tkaninie zwanej Goretex ?

Oddycha i świetnie trzyma ciepło.

Juz jest - welna mineralna ;) Szkieletor wypelniony welna i masz oddychajaca, ciepla sciane :)

pozdr.

to chyba nie tak, goretex jest materiałem, który jest odpowiednikiem bardziej folii paroprzepuszczalnej, nie zmokniesz ale i nie zapocisz się, ciepła nie jest - od tego ubierasz polar, z kolei wełna jest raczej takim odpowiednikiem polara - jak dmucha to Ci ciepło wydmucha, chyba że masz powłokę windstopper co możesz załatwić właśnie gore. Ściany z wełny pokryte folią paroprzepuszczalną? Musimy jeszcze trochę zaczekać...

Zapraszam do google , poczytaj czym jest materiał o nazwie handlowej goretex.Miałem na myśli to,że skoro teraz jest materiał który grzeje i jednocześnie nie trzyma pary wodnej to pewnie za kilka lat uda się stworzyć budulec o podobnych właściwosciach

Miałem na myśli to,że skoro teraz jest materiał który grzeje i jednocześnie nie trzyma pary wodnej to pewnie za kilka lat uda się stworzyć budulec o podobnych właściwosciach

Ale po co? Jest już taki materiał - gips. Zdolność do chłonięcia wilgoci jest uważana za jego wadę.

Zapraszam do google , poczytaj czym jest materiał o nazwie handlowej goretex.Miałem na myśli to,że skoro teraz jest materiał który grzeje i jednocześnie nie trzyma pary wodnej to pewnie za kilka lat uda się stworzyć budulec o podobnych właściwosciach

ze strony producenta:

"Subject other technical fabrics to hard use or frequent washing and they may quickly lose effectiveness. Not GORE-TEXŽ fabrics. Each one is designed to be durably waterproof, windproof, and breathable and maintain its performance for the life of the end product."

waterproof, windproof and breathable - gdzie tu mowa o grzaniu? Oczywiście, że z gore robi się kurtki, butki, spodnie, które są ciepłe, ale wtedy gore jest jedną z warstw, która spełnia inne zadanie niż "grzanie", zresztą jak masz wątpliwości to ubierz sobie kurtkę z gore na gołe ciało i idź na mróz, i przy bezwietrznej pogodzie wyjdź w samym polarze, w czym będzie cieplej, zimą polecam: polar + gore ;-)

edit: ach i jeszcze logo firmowe: "GORE-TEX guaranteed to keep you dry" - dry not warm ;-)

• 3 weeks później...
Od 6 lat w domu z Pth 44 bez ocieplenia. Potrzeby docieplania nie widze.

P.S. Bawi mnie narzekanie na grubość ścian w kontekście okien, a potem pisanie, że ma się z Pth 25 + 15 cm docieplenia - co jakby nie patrzeć nie stanowi żadnej istotnej różnicy w grubości :)

Narzekaja raczej ci co na porotherm 44 nalozyli jeszcze 15cm styro ;-)

pozdr.

P.S. Bawi mnie narzekanie na grubość ścian w kontekście okien, a potem pisanie, że ma się z Pth 25 + 15 cm docieplenia - co jakby nie patrzeć nie stanowi żadnej istotnej różnicy w grubości :)

Narzekaja raczej ci co na porotherm 44 nalozyli jeszcze 15cm styro ;-)

eee tam... przynajmniej jest gdzie doniczkę postawić ;-)

Mnie ciekawi z jakiego porothermu macie wykonane wewnetrzne ściany nośne. Też z czterdziestki czwórki :D

Taaa, i docieplone styro 10-tką 8)

A tak na powaznie sam mam chatke z 44-rki i na zaprawie ciepłochronnej i cały czas cos za mna chodzi aby cos przykleic.

Czasami wydaje mi sie to śmieszne aby tak szeroką ceramike jeszcze docieplac, ale czasami jak sie zastanowie ze straty ciepła mogą występowac,to moze chocby 5-styro by wartało dac tymbardziej ze chatke mam 170m2 i całą podpiwniczoną.... sam nie wiem... :-?

Mnie ciekawi z jakiego porothermu macie wykonane wewnetrzne ściany nośne. Też z czterdziestki czwórki :D

hmmm, dlaczego to Cię ciekawi? mam (jak pewnie większość) z pth 25cm... wystarczy wejść na stronę producenta i zobaczyć jakie pustaki są przewidziane w systemie do wznoszenia wew. ścian nośnych...

A tak na powaznie sam mam chatke z 44-rki i na zaprawie ciepłochronnej i cały czas cos za mna chodzi aby cos przykleic.

Czasami wydaje mi sie to śmieszne aby tak szeroką ceramike jeszcze docieplac, ale czasami jak sie zastanowie ze straty ciepła mogą występowac,to moze chocby 5-styro by wartało dac tymbardziej ze chatke mam 170m2 i całą podpiwniczoną.... sam nie wiem...

moim zdaniem 5cm nie warto, mam 3cm podkładu pod tynk (nie traktuję tego jako ocieplenia, choć chyba mpoplaw wskazywał, że dla celów obliczeń w OZC powinienem zmienić jeden parametr) jeśli myślisz czy ocieplać, to myślę że konkretnie i nie przejmuj się tym, że będą Cię straszyć okienkami strzelniczymi ;-) Po moich obliczeniach w OZC wyszło mi, że nie warto (nie mam rekuperacji) w moim przypadku ściana nie jest głównym problemem jeżeli chodzi o straty ciepła...