Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomó?cie jak przeliczy? co mi si? badziej op?aca gaz czy pr?

magi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zdecydowanie miał, ale z większym obowiązkiem i kurzem. Natomiast zdecydowanie najgorzej wyjdziesz na prądzie. Ja mam w domu ogrzewanie gazowe ziemne. Za ogrzanie 170 m2 za miesią wychodzi mi 250 zł (łącznie z używaniem kuchni gazowej i ciepłej wody). Mój znajomy za ogrzanie 42 m2 prądem zapłacił za jeden miesiąc 500 zł.

Kuzyn też zachwalał ogrzewanie prądem. No i wyszło, że miesięcznie płacił 600 zł + wyrównanie na koniec sezonu 3000 zł. To sa fakty. Decyzję musi podjąć każdy sam

Lord Vader :evil: :evil:

Pomóżcie jak przeliczyć co mi się badziej opłaca gaz czy prąd a może miał? Jak to policzyć?

:roll:

Musisz sprawdzić ile w Twoim zakładzie energetycznym kosztuje prąd. Ceny w kraju są baaardzo różne.

Sprawdź więc i napisz tu na forum ile kosztuje u Ciebie kWh w taryfie całodobowej (G11), ile w G12 (jaki jest koszt w taryfie drogiej i jaki w taniej).

Musisz też napisać ile kosztuje gaz - cena za 1m3 lub litr (jeśli jest to gaz z butli). Musisz też dopisać ile będzie wynosić abonament w przypadku gazu ziemnego, koszty dzierżawy butli w przypadku gazu z butli (ewentualnie), koszty przeglądów pieca gazowego oraz komina.

Musisz też wiedzieć ile energii (w przybliżeniu) zużyjesz. Bez tych wszystkich danych nie da się powiedzieć co się bardziej opłaca - ja płacę za prąd tyle samo co mój sąsiad za gaz (ziemny) + prąd.

Kalkulacja jest prosta 1 KWh energi kosztuje :

1) z węgla ok.6-7 gr

2) gaz ziemny 10-12 gr (zależy od rodzaju pieca zwykły czy kondensat)

3) elektryczność 18-20 nocna

4) elektryczność ok. 36 gr. dzienna

Miał - ok. 5-6 gr za KWh czyli bardzo tanie paliwo.

Jeszcze tańsze paliwo to drewno < 5 gr za KWh (dużó zależy od ceny drewna). Stąd popularność ostatnio kominków domowych.

1) z węgla ok.6-7 gr

Jeszcze tańsze paliwo to drewno < 5 gr za KWh (dużó zależy od ceny drewna). Stąd popularność ostatnio kominków domowych.

Żeby życie było takie proste....

Niesety podane wartosci mogą się różnić od tego co podałeś nawet grubo ponad 100%

w zależnosci od cen lokalnych jak i zastosowanych urządzeń.

I tak przykladowo prąd w Opolu kosztuje 14gr/kWh a w Wawie 26gr/kWh (II taryfa), . W zależności od urządzeń grzewczych rożniece mogą sięgnąć dodatkowych kilkudziesięciu procent (konwektory, promienniki, czy piece akumulacyjne, albo co najgorsze wodna instalacja z piecem na prąd).

To samo dotyczy np. węgla - inna jest cena węgla na śląsku inna w Gdańsku, do tego dochodzą znowu rozbieżności kalkulacyjne spowodowane wyborem konkretnych rozwiązań (piece mają różną sprawność, ogrzewanie na cieple powietrze pozwala uzyskać dodatkowe oszczędności, etc).

Stosunkowo mniejsze rozbieżności są w przypadku cen gazu (ziemnego), ale tu znowu możemy uzyskać różne wartości ceny 1 kWh w zależności od zastosowanego pieca (tradycyjny/kondensacyjny), zastosowanej instalacji (wodna, wodna podłogowa, nadmuchowa (na gorące powietrze).

Generalnie gratuluję pewności siebie i doradzania w ciemno.

Ja nawet wiedząc dokladnie jakie są ceny w danym miejscu nie podjąłbym się napisania weź to, bo wyjdzie taniej.

To jeszcze zależy od zapotrzebowania na cieplo, maly dobrze docieplony dom z rekuperatorem zużyje na ogrzewanie np 6 tys kWh rocznie. Czyli uwzględniając Twoje ceny 720 zł rocznie w przypadku ogrzewania gazem,1200 zł w przypadku pradu w drugiej taryfie (licząc po 20gr). Rodzi się pytanie, czy warto wydać ekstra 20 tys zł za instalację gazową by oszczędzać rocznie 500 zł? ( a uwzględniając kominiarza i serwis kotła i instalacji wodnej CO nawet tylko 100zł)?

Ja nie doradzałem nikomu co ma wybrać. Podałem tylko przybliżone ceny nośników energi w kraju. Myślę że niewiele się pomyliłem. Pytanie nie dotyczyło nakładów na kotłownię.

A cena kotłowni gazowej nie zawsze wynosi 20 tys. zł Można też zrobić kotłownię gazową za 8 tys. zł a dobre elektryczne grzejniki akumulacyjne z tzw dynamicznym rozładowaniem kosztują też do 10 tys (np. 5 x 2 tys). Ja uważam że koszty mniej więcej są takie same.

No chyba że ktoś wybierze piec Buderusa czy Viesmana czyli najdroższe rozwiązanie.

Powszechnie wiadomo że węgiel jest najtańszym paliwem w Polsce (poza drzewem) i to narazie się nie zmienia. Piec na węgiel kosztuje 1200 zł.

A piec gazowy ? Od 2200 zł do 12000 zł.

A cena kotłowni gazowej nie zawsze wynosi 20 tys. zł Można też zrobić kotłownię gazową za 8 tys. zł a dobre elektryczne grzejniki akumulacyjne z tzw dynamicznym rozładowaniem kosztują też do 10 tys (np. 5 x 2 tys). Ja uważam że koszty mniej więcej są takie same.

Kotłownie to i może owszem można (mam na myśli koszt pieca, podlączenia pieca i wybudowanie pomieszczenia na kotlownię - to jest parę metrów kwadratowych), ale do tego trzeba jeszcze wybudowac komin, i instalację grzewczą (wodną lub powietrzną).

Owszem grzejniki akumulacyjne rozładowywane dynamicznie mogą kosztować 10 tys (ale można je mieć też za połowę tej ceny). Ogrzewanie z konwektorami można mieć zrobione już za 3-4 tys zł.

Generalnie im mniejszy dom/mniejsze zapotrzebowanie na cieplo tym mniej kalkuluje się inwestować dużą kwotę w tanie w eksploatacji rozwiązanie (typu gaz, pompa ciepła czy nawet węgiel).

Pewnym rozwiązaniem pośrednim jest jak sam zauważyłeś piec na węgiel, ale nie każdy ma ochotę się w to bawić, no i zimą jest się uziemionym - bo ryzyko, że instalcja zamarznie, niestety w dalszym ciągu koszty inwestycyjne są spore ( bo przecież znowu trzeba nie tylko wybudowac kotlownię, ale i jakiś składzik na węgiel, komin, instalację grzewczą wodną lub powietrzną).

Nie ma się co czarować. Węgiel jako paliwo jest jedynym rozwiązaniem dla ludzi ubogich i niezamożnych. W społeczeństwach bardziej zamożnych od dawna stosuje się go coraz mniej. Nie dotyczy to na razie naszego kraju bo u nas społeczeństwo coraz bardziej rozwarstwia się jeśli chodzi o stopę życiową (bezrobocie, bieda itd)

Są przecież już w Polsce osiedla domów gdzie nie wolno instalować pieców na węgiel ze względów ekologicznych. To polityka państwa powinna być taka żeby preferowała gaz jako paliwo nawet kosztem dotacji do ceny a na korzyść dla ekologi. Podobnie w ogrzewaniu elektrycznym. Powinna być taryfa progresywna malejąca - więcej zużywasz energi elektrycznej np. ogrzewasz to masz tańszą KWh.

Też ze względów ekologicznych.

Fajnie Gosciu ze glos zabrales, ale chetnie zobaczymy Twoje wyliczenia -

jesli masz dom lub masz zamiar go miec - inaczej kazdy potrafi krytykowac,

natomiast nie chce/ nie potrafi przedstawic merytorycznych wyliczen.

Mi np. wyszlo (Malopolska) ze 1 kWh z gazu jest 2.5 raza tansza niz z pradu (calodobowego).

Jest sens wg mnie ogrzewac pradem przy bardzo dobrze ocieplonym, malym domu,

ew. jeszcze z rekuperacja - wtedy roznica w kwocie pieniedzy na rok nie jest wielka,

a niewielie koszty inwestycyjne grzejnikow elektr. sa to w stanie zrekompensowac.

hej - Krzysiek

1) z węgla ok.6-7 gr

Żeby życie było takie proste....

Niesety podane wartosci mogą się różnić od tego co podałeś nawet grubo ponad 100%

w zależnosci od cen lokalnych jak i zastosowanych urządzeń.

I tak przykladowo prąd w Opolu kosztuje 14gr/kWh a w Wawie 26gr/kWh (II taryfa), . W zależności od urządzeń grzewczych rożniece mogą sięgnąć dodatkowych kilkudziesięciu procent (konwektory, promienniki, czy piece akumulacyjne, albo co najgorsze wodna instalacja z piecem na prąd).

To samo dotyczy np. węgla - inna jest cena węgla na śląsku inna w Gdańsku, do tego dochodzą znowu rozbieżności kalkulacyjne spowodowane wyborem konkretnych rozwiązań (piece mają różną sprawność, ogrzewanie na cieple powietrze pozwala uzyskać dodatkowe oszczędności, etc).

Stosunkowo mniejsze rozbieżności są w przypadku cen gazu (ziemnego), ale tu znowu możemy uzyskać różne wartości ceny 1 kWh w zależności od zastosowanego pieca (tradycyjny/kondensacyjny), zastosowanej instalacji (wodna, wodna podłogowa, nadmuchowa (na gorące powietrze).

Generalnie gratuluję pewności siebie i doradzania w ciemno.

Ja nawet wiedząc dokladnie jakie są ceny w danym miejscu nie podjąłbym się napisania weź to, bo wyjdzie taniej.

To jeszcze zależy od zapotrzebowania na cieplo, maly dobrze docieplony dom z rekuperatorem zużyje na ogrzewanie np 6 tys kWh rocznie. Czyli uwzględniając Twoje ceny 720 zł rocznie w przypadku ogrzewania gazem,1200 zł w przypadku pradu w drugiej taryfie (licząc po 20gr). Rodzi się pytanie, czy warto wydać ekstra 20 tys zł za instalację gazową by oszczędzać rocznie 500 zł? ( a uwzględniając kominiarza i serwis kotła i instalacji wodnej CO nawet tylko 100zł)?

krispl, pominąłeś w cenniku ogrzewanie propanem.

Ile to orientacyjnie kosztuje przy tych samych założeniach?

Moim zdaniem jeszcze nad jedną rzeczą trzeba się zastanowić.

Czy chcemy na początku wydać mniej (ogrzewanie elektryczne) a później liczyć się z dużymi kosztami. :-?

Czy wcześniej zainwestować w urządzenia i cały osprzęt i nie martwić się czy będzie mnie stać na ogrzanie całego domu czy nie? :)

Mój znajomy inż elektryk liczył, liczył i zastosował ogrzewanie podłogowe elektryczne na całym parterze. Jak przyszły mrozy w ubiegłym roku w końcu przenieśli się na górę i ogrzewali kozą, nawet nie chcieli się chwalić jakie rachunki płacili. Dodam że wszystko mają na prąd.

JEŚLI JUŻ TAK ROZMAWIAMY TO UWZGLĘDNIĆ TRZEBA JESZCZE TO ŻE PALIWA KOPALNIANE (SZCZEGÓLNIE ROPA I GAZ) BĘDĄ SZŁY W GÓRĘ BO JEST ICH CORAZ MNIEJ.

jA ZASTANAWIAM SIE NAD OKRESEM DO 10 15 LAT.

MAM NADZIEJĘ ŻE PO TYM CZASIE WYDAJNOŚĆI I PROSTOTA WYKORZYSTANIA ŻRÓDEŁ ODNAWIALNYCH SŁOŃCE WIATR POZWOLĄ NA ZMIANĘ SYSTEMU OGRZEWANIA.

zRESZTA SPRAWDŻCIE KTO NADAL KORZYSTA Z SYSTEMÓW OGRZEWANIA SPRZED 10 LAT - GRÓBE RURY MAŁA WYDAJNŚĆ ITD

TO O CZYM TERAZ ROZMAWIAMY ZA CHWILĘ OKAZE SIE PRZEŻYTKIEM

MOŻE NIE WARTO WIĘC PRZEINWESTOWYWAĆ ( BO PO 10 LATACH SIĘ ZWRÓCI)

TAKIE JEST MOJE ZDANIE

sTAWIAM NA PROSTOTĘ I WYGODĘ. NIE MAM ZAMIARU WYŻYŁOWAĆ SIE NA EXTRA SYSTEMY WYSTARCZY ŻEBY BYŁO CIEPŁO I W MIARĘ NIE ZA DROGO (NA PEWNO NIE MIAŁ I WĘGIEL - ZA CZĘSTO MNIE NIE MA W DOMU)

zGADZAM SIE Z OPINIĄ ZE RÓZNE REJONY KRAJU MAJA RÓZNĄ CENĘ DLA PRZYKŁADU W ŁODZI PODOBNO TANIEJ JEST KUPIĆ WĘGIEL Z URALU NIŻ Z ŚLASKA

MOŻNA JEDNAK POSTARAĆ SIĘ O SZACUNKOWE WYLICZENIA I POTEM JE PORÓWNYWAĆ. DOBRZE JEST MIEC JEDNAK OD CZEGO ZACZĄĆ .

Znalazłem w internecie że propan ma kaloryczność 24 MJ/l

( http://www.e-petrol.pl ) Nie znam cen propanu do ogrzewania ale może to być ok 1,80 za litr (?)

24 MJ = ok 6,7 KWh.

180 gr/6,7 = 27 gr za 1 KWh (?)

Gaz płynny sprzedaje się również na kg w butlach.

Kalorycznośc w stosunku do wagi to 45 MJ/kg.

Znalazłem w internecie że propan ma kaloryczność 24 MJ/l

( http://www.e-petrol.pl ) Nie znam cen propanu do ogrzewania ale może to być ok 1,80 za litr (?)

24 MJ = ok 6,7 KWh.

180 gr/6,7 = 27 gr za 1 KWh (?)

Gaz płynny sprzedaje się również na kg w butlach.

Kalorycznośc w stosunku do wagi to 45 MJ/kg.

do: krispl - wypada podziekować za fatygę, co niniejszym czynię. A co do przeliczników- to podobnych się spodziewałam.

pozdr.