MZ 26.01.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja po "bolesnych" (dla kieszeni) doświadczeniach z gazem płynnym (propan), przeszłam na piec miałowy i baaardzo sobie chwalę. Koszt pieca 2700 brutto + zmiany w instalacji ok. 800 zł. Tona miału (250 zł) spokojnie starcza na miesiąc przy temp. w domu ok. 22 st.. Piec jest mało obsługowy (no wiadomo, że to nie to co gazowe) rozpala się ok. 30 min i rzeczywiście pełen zasyp wystarcza na 24 godziny. Jedynym mankametem jest godzinne czyszczenie pieca co dwa tygodnie. Koszty ogrzewania są jednak diametralnie niższe niż przy gazie ! Juli Napisz trochę o twoim domu. Jaka powierchnia, izolcje itd. ? Też myślę o takim sposobie grzania. Napisz jeszcze trochę o eksploataji tego kotła. Rozważam jeszcze piec na węgiel z podajnikiem (np. KTM z Pleszewa). Czy ktoś może używa taki kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Juz napisalem - z niedoksztalconymi nie dyskutuje - umiesz ty zrozumiec, szanowny gosciu, co znaczy ten zapis reakcji : 3/1 T + 2/1 D = 4/2 He + 1/0 n ???? (jakbys nie wiedzial: tryt + deuter = hel + neutron) Bo nie elektrony, a neutrony !!! koniec i szlus - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigJaro 26.01.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nie chcę się wpuszczać w maliny bo z fizyki byłem noga ale faktycznie pamiętam jak dziś, że kobita od fizyki snuła wizje przyszłości kiedy to ludziom uda się okiełznać syntezejądrową i już nigdy nam energi nie braknie a środowisko wogóle nie ucierpi bo to idealnie czysta energia. Może jakaś niedouczona była. Nie wiem. A wg mnie co do wyboru gaz ziemny prąd, to jak są na działce to popieram że żaden to wybór. Własnie z wymienionych powodów, w Polsce o wiele bardziej prąd obciąża środowisko, a pozatym jednak wychodzi dużo taniej. Nie docierają do mnie brednie, że tam można mały dom, i że lepiej ocieplić i wtedy taniej itd. Tylko "gazowy" dom też tak można ocieplić i będzie jeszcze taniej. Trzeba porównywać rzeczy porównywalne, a tu nie ma cudów prąd dużo drożej nawet tylko nocny wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Przy syntezie jądrowej, ktora ma być wykorzystana w elektrowniach przyszłości, nie ma żadnych odpadów promeniotwórczych!!! Jest tylko drobny (bo tylko przez parenaście lat zdaje się) problem z napromieniowaną w niewielkim stopniu instalacją. Przynajmnie tak mówili kilka dni temu na Discovery . Przewidywali jednak, że pewnie nie uda się zrobić roboczego tokamaku wcześniej, niż za 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.01.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ten gość przed chwilą (od tokamaku) to tym razem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 ckwadrat - nie przesadzalbym z tym "niewielkim napromieniowaniem" -powstaje 1 neutron na kazda synteze ... Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.01.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 KrzysiekMarusza, daleki jestem od przesadzania. Jestem zwolennikiem gazu. Przynajmniej dopóki nie powstanie bezpieczny tokamak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.01.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ale, ale - ten neutron to żaden odpad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Tylko jak taki neutron d..nie w jakikolwiek material, to powstanie nowy material, najczesciej radioaktywny, nie ? - stad ta "swiecaca" aparatura Krzysiek PS OK - zakladam ze robisz jaja, juz sie wiecej nie wyglupiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja po "bolesnych" (dla kieszeni) doświadczeniach z gazem płynnym (propan), przeszłam na piec miałowy i baaardzo sobie chwalę. Koszt pieca 2700 brutto + zmiany w instalacji ok. 800 zł. Tona miału (250 zł) spokojnie starcza na miesiąc przy temp. w domu ok. 22 st.. Piec jest mało obsługowy (no wiadomo, że to nie to co gazowe) rozpala się ok. 30 min i rzeczywiście pełen zasyp wystarcza na 24 godziny. Jedynym mankametem jest godzinne czyszczenie pieca co dwa tygodnie. Koszty ogrzewania są jednak diametralnie niższe niż przy gazie ! Juli Napisz trochę o twoim domu. Jaka powierchnia, izolcje itd. ? Też myślę o takim sposobie grzania. Napisz jeszcze trochę o eksploataji tego kotła. Rozważam jeszcze piec na węgiel z podajnikiem (np. KTM z Pleszewa). Czy ktoś może używa taki kocioł? Dom -kostka z 1975r,160 m.kw. ocieplony styropianem 10 cm, wymienione okna. Instalacja CO robiona była pod ogrzewanie gazowe więc grzejniki panelowe, co akurat przy kotle na paliwo stałe nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Dane kotła - kocioł wody miałowy typu KWM-S ze sterowanym procesem palenia, moc nominalna 25 kW, jednorazowy zasyp paliwa 45 kg wilgotnego!! miału. Oficjalnie wystarcza 1 zasyp na 24 godziny, ale my pełny wrzuciliśmy tylko 1 raz i po 30 godzinach nadal się paliło .Zwykle mąż sypie ok. 30kg i to jest akurat 22-24 godz. Od razu zaznaczę, że jesteśmy jeszcze na etapie kolejnych eksperymentów (różne moce i czasy przedmuchu, różna temperatura zadana) więc może uda się coś więcej wydusić. Fajny ten piec Juli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.01.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nie wygłupiam się, tylko cieszę się z nadziei na wydajne, ekologiczne, dostępne dla wszytskich i praktycznie niewyczerpywalne źródło energii. Na razie to jednak pieśń przyszłości. Wracając do neutronów, to materiał instalacji tokamaku jest tak dobrany, żeby czas połowicznego rozpadu promieniotwórczych nuklidów, jakie mogłyby powstać w wyniku reakcji z neutronami, nie był dłuższy niż kilka lat. Zresztą zauważyłem, że przy tokamaku to sobie swobodnie chodzili bez żadnych ołowianych pancerzyków, więc chyba zagrożenie jest minimalne. Faktem jest oczywiście, że na razie praca tokamaków (to znaczy momenty, w których oddają więcej energii niż włozona w pole magnetyczne do utrzymania plazmy w ryzach) to chyba tylko ułamki sekund. Ale też chyba neutrony, które powstają w syntezie, są za szybkie żeby wydajnie doprowadzić do dalszych reakcji. Z tego powodu była niezbędna ciężka woda w zwykłych rekatorach żeby je spowolnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 OK - ja pewnie nie dozyje kontrolowanej syntezy termo, z ktorej bedzie prad ktory nastepnie poplynie do mojego domu. Kupilem wiec kondensata Z drugiej strony (jeszcze w czasam Jarocina) byla kapelkam, co spiewala "nie wierzcie pocztówkom ....", wiec ja jednak bede obawiac sie nawet szybkich neutronów ... Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.01.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Fajne rzeczy piszecie, a po ile na Bartyckiej są te piece z ciężką wodą na neurony, dwufunkcyjne wiszące, do 25 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 26.01.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 bws 22 - moje gratulacje za post a może zamieszkamy w elektrowni wyjdzie taniej i jakie ładne promieniowanie można załapać proponuję powrót do głównego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nie ma sensu porownywac. To 2 rozne domy i stad rozne rachunki. Ale dlaczego różne? Myślałem raczej o koncepcji budowania. Zbudować dom, który zużywa 20 tyś kWh czy taki który zużywa 10 tys. kWh, za te same pieniądze. Ten pierwszy na gaz a ten drugi na prąd. Oczywiście nie musi to być 10 i 20 tys. wielkości mogą być różne. Nie twierdzę, że zawsze się tak da, ale często można to zrobić bez problemu. Domy i wewnątrz i na zewnątrz sa takie same. Różnią się oczywiście trochę ale jak najbardziej można porównywać. Rachunki w zlotówkach też będą podobe. Wezmy przyklad Twojego domu gdzie srednio wychodzi Ci 58% energii w drogiej taryfie, ok. 30gr za 1kWh srenio. Przy 16gr na gazie i rocznym zuzyciu 10tys kWh rocznie zaoszczedza sie 1400zl. Tania instalacja CO na gaz to 10tys. Twoja 4tys. Zwrot inwestycji w gaz nastepuje po 4-5 latach. Gra jest jak najbardziej oplacalna i warta swieczki. Nie ma co rozpatrywać za bardzo mojego domu. Nie jest ani taki mały ani nie mogłem podłączyć gazu. Ale rozpatrując domy o mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło np. 6000 kWh lub mniej. Roczna różnica w kosztach ogrzewania jest wtedy niewielka. A różnica w kosztach inwestycyjnych może wystarczyć nawet na 10 lub więcej lat ogrzewania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jezier - przy 6 tys kWh rocznie gaz ziemny wychodzi czasem drożej (z uwzględnieniem sprawności pieca niekondesacyjnego i instalacji wodnej CO oraz opłat stałych 200-500zł), prąd liczę po 20 gr gaz po 13 gr. Mamy w sumie 1130-1430zł w przypadku gazu i 1200zł rocznie w przypadku prądu. Teoretycznie możemy zyskać w przypadku gazu przy podgrzewaniu CWU, ale za 6 tys zł można mieć instalację solarną CWU i być jeszcze bardziej do przodu mając prąd + solary niż sam gaz, a 6 tys. to jest najbardziej optymistyczna ( bo nie zwierająca wszystkich elementów, takich jak kotłownia, koszt budowy komina, czy koszt przyłącza gazowego) różnica w cenie instalacji gazowej i elektrycznej.20 gr za prąd jest średnią wartoscią jaką ja płacę (z uwzględnieniem nie tylko grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Aby mieć 20 gr to ja musiałbym część prądu kraść. Ja płacę 33 gr. Bez akumulacji albo dogrzewania się kominkiem taka cena (20gr) to fikcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Aby mieć 20 gr to ja musiałbym część prądu kraść. Ja płacę 33 gr. Bez akumulacji albo dogrzewania się kominkiem taka cena (20gr) to fikcja. No nie ukrywam wcale, że u mnie są nieco inne ceny ale wcale nie najniższe w kraju - raczej średnie) i mam jeden piec akumulacyjny 7kW, który robi sporo czarnej roboty by cena za 1 kWh wyszła właśnie taka. Planuję postawić domek poniżej 100m2 i chcę go zrobić tak by zużywać mniej niż 5 tys kWh rocznie na ogrzewanie. Mam zamiar przenieść obecna instalację grzewczą (piec i grzejniki), oraz zrobić dodatkowo parę metrów podłogówki. Piec kupiłem za 1500 zł (nowy, ale przyznaję po sporych upustach), grzejniki w sumie za 1800 zł(ale są to promienniki). Obecnie zuzywam ok 8 tys kWh na 40m 2 (mieszkanie z przed wojny i fatalnie niedocieplone). Oczywiście nie zawsze prąd wyjdzie taniej - zgodzę się z Tobą. Przy małym zużyciu różnica w cenie instalacji jednak będzie nie warta zachodu, a często możliwa do nadrobienia np. właśnie przez instalację solarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.01.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A ja nie wierze anonimowi wyzej ze srednia cena kWh wyszla 20gr. Prosze o podanie rejonu energetycznego i stawek za I i II taryfe oraz proporcji ich zuzycia. W opowiastki typu: wszystko w II taryfie nie wierze. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A ja nie wierze anonimowi wyzej ze srednia cena kWh wyszla 20gr. Prosze o podanie rejonu energetycznego i stawek za I i II taryfe oraz proporcji ich zuzycia. W opowiastki typu: wszystko w II taryfie nie wierze. D. Mam zeskanować fakturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts