Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomó?cie jak przeliczy? co mi si? badziej op?aca gaz czy pr?

magi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do truciciela. Koszty instalacji gazowej zwracają się po 3-5 latach względem instalacji grzewczej na prąd i tyle. Też jestem za prądem z ogniw czy syntezy - to byłoby super, ale na razie gaz jest i b.długo będzie w Polsce bardziej czystym ekologicznie grzaniem niż prąd i tyle. A i nie wyobrażam sobie jak dziura do wydobycia gazu jest bardziej uciązliwa dla środowiska niż odkrywkowa kopalnia, chodniki podziemne i szkody górnicze, hałdy, popiół, i ten syf ze spalania. A z tego mamy nasz polski prąd. Chyba sam nie wierzysz w to co mówisz. No i w końcu wungiel będzie w końcu jak przestaniemy do niego dopłacać te miliardy ze 2 razy droższy, a więc i prąd pójdzie w górę. A gaz nie bo zasoby są na jakieś 100 lat jeszcze. I nto są same fakty. Nie masz po prostu argumentów do przekonywania.

Wungiel u nas jest 2-3 razy droższy niż na świecie i starczy go na duuużo dłużej (w skali globalnej) niż ropy czy gazu. Jak przestaniemy w koncu do wegla dopłacać i uwolnimy rynek, to wegiel ( i prąd) mocno stanieje.

W przypadku gazu masz zagwarantowane przez najbliższe lat podwyżki - bez względu na cenę surowca na świecie - takie nasz żont popodpisywał umowy z Rosją.

[quote name="Anonymous"

Wkład i materiały izolacyjne są z najwyższej półki - jedyne przed czym ewentualnie mogę Cię przestrzec do dmuchawa - sprawdź, czy nie jest za głośna.[/quote]

to ten piec dmucha ?? I da sie przy tym spac ? To ja jednak wole normalne CO. Komfort nie ma ceny...

D.

O prosze kto tu mówi o komforcie.Ten co "oszczędza" na gotowaniu na gazie.

Tak Dave - każdy piec akumulacyjny dmucha. Jeśli jest dobrze zrobiony to dmucha ciszej niż niż przeciętna wentylacja. Nie jest problemem spanie w takim pomieszczeniu (ja mam piec AEG i jest on cichutki). W każdym razie do sypialni polecam raczej akumulacyjna podłogówkę lub promienniki. Promiennik są o klasę bardziej komfortowe niż konwektory (obojetnie czy wodne ,czy elektryczne). Dają przyjmne ciepło, nie jonizują i nie wysuszają powietrza. Ja używam ogrzewania elektrycznego właśnie w takiej konfiguracji - piec do salonu (tam nie zwraca na siebie uwagi nawet przy wieczornym oglądaniu filmów), a promiennikI do sypialni - masz rację Dave komfort nie ma ceny. Nawet gdybym miał płacić więcej za prąd niż za gaz ( a nie muszę) to wybrałbym ogrzewanie promiennikowe dobrej firmy.

Gość NIEZAREJESTROWANY JASIO

gOŚCIU NIEUJAWNIONY C

Szczerze życzę Tobie zwrotu tych kosztów w ciągu 3-5 lat INSTALACJI GAZOWEJ. Podwyżka ceny prądu nastąpić może nastąpić z tylu samo powodów z jakich moze nie nastąpić. Analizowałem ceny prądu w całej Europie, rynek energetyczny itp. To nie takie proste Gosiu. Ten rynek zmienia się szybciej niż nam się wydaje. Oby nasze firmy energetyczne to zrozumiały albo rząd je ochronił.

Nośniki energii pozostają w pewnym uzależnieniu od siebie.

Twój argument z dopłatami do wydobycia węgla jest równie mocny jak Twoja wyobraźnia, która zresztą podpowiada Ci, że ktoś zatrzyma dla Ciebie w miejscu cenę gazu przywalając innym tym czasem ceną prądu :D

Przecież podążając za Tobą (koniec dotacji do węgla) mógłbym napisać, że Bracia przykręcą kurek i kupisz sobie norweski gaz. Albo lepiej sami podpiszemy z nimi kontrakt dla BEZPIECZCZEŃSTWA. Taki Norweg to dopiero sobie policzy! :o

Trzymaj się Gosciu bo pewnie masz tak dom ocieplony że nic Cie nie rusza a mnie tylko wodzisz na podpuszczenie. :roll:

sĄ TACY GOŚCIE którzy mają farta, że serwer przyjmie wszystko

Bez rejestracji pod stałym nickiem można być na forum tylko kilka dni.

Przestroga.

Nie należy narażac się Ruskim i krytykować ich gazu. :lol:

Nie ma już NIEZAREJESTROWANEGO JASIA :wink:

To podróbki. 8)

Szkoda bo go lubiłem.

Po tekstach poznacie...

Gość Haania
Polski prąd jest nieekologiczny i droższy. Tyle faktów wywnioskowałam po przeczytaniu tego wątku co zresztą od zawsze wiedziałam. Długo nad takim wnioskiem mając wybór myśleć nie trzeba i od 5 lat grzeję gazem. Pozdrawiam wszystkich (pamitajcie - domy nas łączą).

• 1 month później...
Nie ma się co czarować. Węgiel jako paliwo jest jedynym rozwiązaniem dla ludzi ubogich i niezamożnych. W społeczeństwach bardziej zamożnych od dawna stosuje się go coraz mniej. Nie dotyczy to na razie naszego kraju bo u nas społeczeństwo coraz bardziej rozwarstwia się jeśli chodzi o stopę życiową (bezrobocie, bieda itd)

Są przecież już w Polsce osiedla domów gdzie nie wolno instalować pieców na węgiel ze względów ekologicznych. To polityka państwa powinna być taka żeby preferowała gaz jako paliwo nawet kosztem dotacji do ceny a na korzyść dla ekologi. Podobnie w ogrzewaniu elektrycznym. Powinna być taryfa progresywna malejąca - więcej zużywasz energi elektrycznej np. ogrzewasz to masz tańszą KWh.

Też ze względów ekologicznych.

• 2 weeks później...