Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli w tym przypadku nie odbiorą mi budynku na koniec jeżeli jest mniejszy o 15cm. Tak dla wyjaśnienia przysyłam link żeby naświetlic sprawe

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-mandarynkach/m43c518c56b17b

Wykonawca odmierzył zaprojektowane 263 nie od wylewki tylko od podbetonki

obojetne ilu byś KB nie znała /choc kilkoma raczej nikomu nie zaimopnujesz .../ - w tej sprawie nie ma to najmniejszego znaczenia - sorry ... :-?

Nie mam zamiaru nikomu imponować. Nie po to jest to forum, ale widocznie nie wszyscy to rozumieją :-?

A skoro to ilu kierowników znam nie ma znaczenia dla sprawy to po co czepiacie się słówek?

->karol27:

Szczerze współczuję. Oknami się nie martw, zrobią takie jakie będziesz chciał - ale wstrzymaj się z tym do czasu rozwiązania tematu obniżonego stropu. Napisz co masz pod "podbetonką", jak masz przyjęte "zero" (jak posadowiony budynek względem np drogi dojazdowej) i jakie planujesz ogrzewanie (z podłogówką może być kłopot).

Pozdrawiam

PR

To czyli teraz w przypadku gdy wychodzi mi np. 2,48 nadzór nie ma prawa mi odebrac? I jak to naprawic kuc pierwszą wylewkę (podbetonkę i zaniżac się w dół?

Już widzę, jak nadzór biega po budowach i mierzy czy jest 2,48 czy 2,5 :-?

Co innego jest problemem raczej. Przy dość dużych powierzchniach (salon np 30 parę metrów) to 2,48 będzie przygnębiające. Z drugiej strony - niżej to cieplej, łatwiej ogrzać...Sam musisz pomyśleć. Jeżeli masz tylko chudziak, jeszcze bez izolacji i wylewek, to masz możliwość manewru. Można jeszcze dać coś bardziej izolującego, niż zwykły styropian, więc za to chudszego.

Tylko za to wszystko ktoś musi zapłacić. A to już zależy od twoich umów lub ich braku.

Gdybyś zgłosił zakończenie robót to pewnikiem nikt sie nie pojawi a na pewno nie będzie mierzył, czy jest tam 248 czy 250 cm. Zostaje jeszcze sprawa wyglądu pomieszczenia. Jeśli jest to spory salon, to te 248 będzie przytłaczające. Wg mnie zostaje skucie i obniżenie podłogi. Niestety w takim przypadku pojawi się problem zapewnienia ciągłości izolacji poziomej pomiędzy ścianami a podłogą (będa załomy izolacji, które należą do miejsc krytycznych, zastosowałbym materiały powłokowe np deitermann z wkładką z tkaniny technicznej w załamaniach). Ile izolacji masz założonej w projekcie? Możesz zmniejszyć grubość izolacji zamieniając zwykły styropian na materiał o lepszych właściwościach termicznych. Jeśli sprawa nabierze formalnego biegu to wpisz swoje uwagi do dziennika budowy. Wszelkie zmiany (obniżenie posadzki ) muszą być wprowadzane do projektu przez PROJEKTANTA, a nie kierownika budowy. Kierownik może jedynie o takie zmiany wnioskować.

w postach wyżej jest potępianie w czambuł KB i ekipy, jakoś nikt nie bierze pod uwage błedu projektowego, który jest tu mozliwy

no ale autor wątku w tytule napisał "Źle przyjęte wymiary z projektu do budowy" to wskazuje na błąd na budowie

To czyli teraz w przypadku gdy wychodzi mi np. 2,48 nadzór nie ma prawa mi odebrac? I jak to naprawic kuc pierwszą wylewkę (podbetonkę i zaniżac się w dół?

Jeśli miałbym tylko chudziak to bym kuł, jeśli komplet z podłogówką to wmówił bym sobie, że specjalnie tak zrobiłem żeby mniej za ogrzewanie płacić :D Wybór należy do Ciebie.

Nadzór nie będzie mierzył czy jest 2,5 czy 2,48.

Dał du.py wykonawca, nie miał pojęcia co to jest 0,00 budynku i co trzeba zrobić, a to takie proste.

Kierownik też pewnie tyle co rozpoczął karierę w budownictwie.

Bardzo często spotykam się z tymi błędami(przedszkole) na budowach.

Mam nadzieję że w przekrojach był opis stropu i warstw ocieplenia oraz wylewek.

Brać za du.pę wykonawcę.

Dał du.py wykonawca, nie miał pojęcia co to jest 0,00 budynku i co trzeba zrobić, a to takie proste.

Brać za du.pę wykonawcę.

W pełni się zgadzam z przedpiścą, nie spotkałem jeszcze projektu (gotowce), który w przekrojach nie miał grubości wyllewek, styropianu itp. na podłogach - a przed rozpoczęciem mojej budowy oglądałem kilkanaście (pracownie przesyłały na maila jak poprosiłem).

Wykonawca po prostu za poziom zero przyjął poziom "podbetonki" - u mnie wykonawca na każdym etapie dzwonił i się pytał np. czy na dole styropianu będzie tyle co w projeckcie czy inaczej, tak samo na górze jak robił strop i schody.

Osobiście próbował był skuć chudziaka i obniżyć poziom (o ile się da).

Pozdro

Brać za du.pę wykonawcę.

W pełni się zgadzam z przedpiścą, nie spotkałem jeszcze projektu (gotowce), który w przekrojach nie miał grubości wyllewek, styropianu itp. na podłogach - a przed rozpoczęciem mojej budowy oglądałem kilkanaście (pracownie przesyłały na maila jak poprosiłem).

Wykonawca po prostu za poziom zero przyjął poziom "podbetonki" - u mnie wykonawca na każdym etapie dzwonił i się pytał np. czy na dole styropianu będzie tyle co w projeckcie czy inaczej, tak samo na górze jak robił strop i schody.

Osobiście próbował był skuć chudziaka i obniżyć poziom (o ile się da).

Pozdro

W 100% popieram przedmówców.

Chyba jednak kucie wydaje się nieuniknione :-?

Mam jeszcze pytanie. Jak widzicie sytuacje: czy mógłbym skuc nadproże i podnieśc się z drzwiami, wysokości mi zostało około dwa pustaki po 20cm czyli około 40cm. czy w tym przypadku gdybym 20cm się podniósł? Co o tym sądzicie i czy zakładac jakies nadproże prefabrykowane czy może byc bez?