karol27 08.01.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 czyli w tym przypadku nie odbiorą mi budynku na koniec jeżeli jest mniejszy o 15cm. Tak dla wyjaśnienia przysyłam link żeby naświetlic sprawehttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-mandarynkach/m43c518c56b17b Wykonawca odmierzył zaprojektowane 263 nie od wylewki tylko od podbetonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 08.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 http://www.piib.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=593&Itemid=180rozdział 5tabela mówi jasno: pokoje min w świetle to 2,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 08.01.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 obojetne ilu byś KB nie znała /choc kilkoma raczej nikomu nie zaimopnujesz .../ - w tej sprawie nie ma to najmniejszego znaczenia - sorry ... Nie mam zamiaru nikomu imponować. Nie po to jest to forum, ale widocznie nie wszyscy to rozumieją A skoro to ilu kierowników znam nie ma znaczenia dla sprawy to po co czepiacie się słówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol27 08.01.2010 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 To czyli teraz w przypadku gdy wychodzi mi np. 2,48 nadzór nie ma prawa mi odebrac? I jak to naprawic kuc pierwszą wylewkę (podbetonkę i zaniżac się w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 08.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 ->karol27:Szczerze współczuję. Oknami się nie martw, zrobią takie jakie będziesz chciał - ale wstrzymaj się z tym do czasu rozwiązania tematu obniżonego stropu. Napisz co masz pod "podbetonką", jak masz przyjęte "zero" (jak posadowiony budynek względem np drogi dojazdowej) i jakie planujesz ogrzewanie (z podłogówką może być kłopot). PozdrawiamPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.01.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 To czyli teraz w przypadku gdy wychodzi mi np. 2,48 nadzór nie ma prawa mi odebrac? I jak to naprawic kuc pierwszą wylewkę (podbetonkę i zaniżac się w dół? Już widzę, jak nadzór biega po budowach i mierzy czy jest 2,48 czy 2,5 Co innego jest problemem raczej. Przy dość dużych powierzchniach (salon np 30 parę metrów) to 2,48 będzie przygnębiające. Z drugiej strony - niżej to cieplej, łatwiej ogrzać...Sam musisz pomyśleć. Jeżeli masz tylko chudziak, jeszcze bez izolacji i wylewek, to masz możliwość manewru. Można jeszcze dać coś bardziej izolującego, niż zwykły styropian, więc za to chudszego. Tylko za to wszystko ktoś musi zapłacić. A to już zależy od twoich umów lub ich braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 08.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Gdybyś zgłosił zakończenie robót to pewnikiem nikt sie nie pojawi a na pewno nie będzie mierzył, czy jest tam 248 czy 250 cm. Zostaje jeszcze sprawa wyglądu pomieszczenia. Jeśli jest to spory salon, to te 248 będzie przytłaczające. Wg mnie zostaje skucie i obniżenie podłogi. Niestety w takim przypadku pojawi się problem zapewnienia ciągłości izolacji poziomej pomiędzy ścianami a podłogą (będa załomy izolacji, które należą do miejsc krytycznych, zastosowałbym materiały powłokowe np deitermann z wkładką z tkaniny technicznej w załamaniach). Ile izolacji masz założonej w projekcie? Możesz zmniejszyć grubość izolacji zamieniając zwykły styropian na materiał o lepszych właściwościach termicznych. Jeśli sprawa nabierze formalnego biegu to wpisz swoje uwagi do dziennika budowy. Wszelkie zmiany (obniżenie posadzki ) muszą być wprowadzane do projektu przez PROJEKTANTA, a nie kierownika budowy. Kierownik może jedynie o takie zmiany wnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 w postach wyżej jest potępianie w czambuł KB i ekipy, jakoś nikt nie bierze pod uwage błedu projektowego, który jest tu mozliwy no ale autor wątku w tytule napisał "Źle przyjęte wymiary z projektu do budowy" to wskazuje na błąd na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 08.01.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 To czyli teraz w przypadku gdy wychodzi mi np. 2,48 nadzór nie ma prawa mi odebrac? I jak to naprawic kuc pierwszą wylewkę (podbetonkę i zaniżac się w dół? Jeśli miałbym tylko chudziak to bym kuł, jeśli komplet z podłogówką to wmówił bym sobie, że specjalnie tak zrobiłem żeby mniej za ogrzewanie płacić Wybór należy do Ciebie. Nadzór nie będzie mierzył czy jest 2,5 czy 2,48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dał du.py wykonawca, nie miał pojęcia co to jest 0,00 budynku i co trzeba zrobić, a to takie proste.Kierownik też pewnie tyle co rozpoczął karierę w budownictwie.Bardzo często spotykam się z tymi błędami(przedszkole) na budowach.Mam nadzieję że w przekrojach był opis stropu i warstw ocieplenia oraz wylewek. Brać za du.pę wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 08.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dał du.py wykonawca, nie miał pojęcia co to jest 0,00 budynku i co trzeba zrobić, a to takie proste. Kierownik też pewnie tyle co rozpoczął karierę w budownictwie. Bardzo często spotykam się z tymi błędami(przedszkole) na budowach. Mam nadzieję że w przekrojach był opis stropu i warstw ocieplenia oraz wylewek. Brać za du.pę wykonawcę. W pełni się zgadzam z przedpiścą, nie spotkałem jeszcze projektu (gotowce), który w przekrojach nie miał grubości wyllewek, styropianu itp. na podłogach - a przed rozpoczęciem mojej budowy oglądałem kilkanaście (pracownie przesyłały na maila jak poprosiłem). Wykonawca po prostu za poziom zero przyjął poziom "podbetonki" - u mnie wykonawca na każdym etapie dzwonił i się pytał np. czy na dole styropianu będzie tyle co w projeckcie czy inaczej, tak samo na górze jak robił strop i schody. Osobiście próbował był skuć chudziaka i obniżyć poziom (o ile się da). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 08.01.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dał du.py wykonawca, nie miał pojęcia co to jest 0,00 budynku i co trzeba zrobić, a to takie proste. Kierownik też pewnie tyle co rozpoczął karierę w budownictwie. Bardzo często spotykam się z tymi błędami(przedszkole) na budowach. Mam nadzieję że w przekrojach był opis stropu i warstw ocieplenia oraz wylewek. Brać za du.pę wykonawcę. W pełni się zgadzam z przedpiścą, nie spotkałem jeszcze projektu (gotowce), który w przekrojach nie miał grubości wyllewek, styropianu itp. na podłogach - a przed rozpoczęciem mojej budowy oglądałem kilkanaście (pracownie przesyłały na maila jak poprosiłem). Wykonawca po prostu za poziom zero przyjął poziom "podbetonki" - u mnie wykonawca na każdym etapie dzwonił i się pytał np. czy na dole styropianu będzie tyle co w projeckcie czy inaczej, tak samo na górze jak robił strop i schody. Osobiście próbował był skuć chudziaka i obniżyć poziom (o ile się da). Pozdro W 100% popieram przedmówców. Chyba jednak kucie wydaje się nieuniknione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol27 09.01.2010 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Dzięki wszystkim za dobre rady, odezwe się po rozmowie z KB i wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol27 09.01.2010 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Mam jeszcze pytanie. Jak widzicie sytuacje: czy mógłbym skuc nadproże i podnieśc się z drzwiami, wysokości mi zostało około dwa pustaki po 20cm czyli około 40cm. czy w tym przypadku gdybym 20cm się podniósł? Co o tym sądzicie i czy zakładac jakies nadproże prefabrykowane czy może byc bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts