Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe meble kuchenne a środek jaki?

mme33

Recommended Posts

Witam.Planujemu białe meble w kuchni,czarny blat z garnitu i Pani ze studia zapytała jaki kolor wewnątrz szafek?Dla mnie sprawa była oczywista że również biały a ona ,że nam zżółknie itd.Osobiście nie wyobrażam sobie innego koloru,dodatkowo zasugerowała aby boki szafek zrobić w jasnym kolorze drewna.....Co o tym sądzicie i jak to wygląda w praktyce u Was?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta jak u nich żółkną to moze lepiej zmienić studio?

No właśnie, to co fronty nie żółkną a środek tak?

Zresztą, zauważyłam, że teraz większość poleca korpusy w innym kolorze niż fronty :o znajomi się dali na to namówić i według mnie dziwnie to wygląda. Jeszcze jak korpus jest ciemny a front jasny to jest fajnie, ale już w innych kolorach średnio :/ przynajmniej według mnie.

Dziękuję wszystkim i popieram to co piszecie.

To jest pierwsza wizyta kogoś od kuchni i za tydzień mamy mieć wstępny projekt.Oczywiście popytam też w innych miejscach bo chcę miec porównanie :wink:

W każdym razie z całą pewnością zachowam własną :wink: koncepcję bieli wszędzie :D

Cały czas gryziemy się z wyborem płyty: gazowa czy indukcja? Dużo czytałam na ten temat na forum i szala przeważa na indukcję,tylko u nas jest gaz, więc nie wiem czy jest sens kombinować?

Dodam ,że kuchnia jest do totalnego remontu w aktualnie zamieszkałym przez nas domu :D

Dziękuję wszystkim i popieram to co piszecie.

To jest pierwsza wizyta kogoś od kuchni i za tydzień mamy mieć wstępny projekt.Oczywiście popytam też w innych miejscach bo chcę miec porównanie :wink:

W każdym razie z całą pewnością zachowam własną :wink: koncepcję bieli wszędzie :D

Cały czas gryziemy się z wyborem płyty: gazowa czy indukcja? Dużo czytałam na ten temat na forum i szala przeważa na indukcję,tylko u nas jest gaz, więc nie wiem czy jest sens kombinować?

Dodam ,że kuchnia jest do totalnego remontu w aktualnie zamieszkałym przez nas domu :D

Ja tez się zastanawiałam i wybrałam indukcje. Gaz podobno jest tańszy od prądu, ale podobno wychodzi porównywalnie. Za to pomijając cenę indukcja ma same zalety, szybko się gotuje na boosterze, łatwe w utrzymaniu, nie przypala się, garnki się nie przypalają i nie odkształcają. No i nie ma tej tłustej powłoki na szafkach. Nie wiem jeszcze jak w gazowych, ale w indukcji masz ciekawe funkcje - płyta się sama wyłącza po zadanym czasie (przestałam przypalać jedzenie) albo funkcja memo. No i wygląd ładniejszy ;)

A ja zdecydowałam się na płytę gazową,jakoś nigdy nie miałam indukcji ani elektrycznej i chyba ciężko byłoby mi się przestawić na takową.

Pozatym czyszczenie szkła mnie przeraża,nigdy nie byłoby takie jak chciałabym

Zdecydowałam się na Tekę

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1654723

Płyta jes ok ale koło pokrętła jest czarne szkło i doprowadza mnie do szału jego czyszczenie z płyty żeliwnej do grillowania nie korzystam,kupiłam 5-cio palnikową żeby mieć więcej miejsca do gotowania ale i tak jednocześnie 5 garów się nie mieści

Odnośnie kolorów korpusów jeśli zależy Wam na czarno białym efekcie kuchni to korpusy zrobiłabym białe lub czarne nie dodawałabym innego koloru

I

Wysoki połysk już zdecydowaliśmy, że zostajemy przy gazie i na pewno nie będzie to szklana płyta ,bo znajomi odradzaja...ciężko utrzymać w czystości,a ja sporo gotuję.

Odnośnie koloru korpusów to jeszcze nie wiem do końca jakie ,bo nie wiem co dam na podłogę-szare lub beżowe płytki.Dzisiaj jadę do Max-fliz szukać inspiracji :lol:

Ogólnie pozostanę raczej tylko przy bieli i jedną ścianę zrobię na szaro a jadalniany wykusz na biało plus może szare rolety...oj rozpędziłam się,zwłaszcza że do końca długa droga :oops:

mia123 dziękujębardzo za Twoje uwagi i gdybym robiła kuchnię w nowym domku to pewnie zdecydowałabym się na indukcję,ale sokro mam już gaz w kuchni to niech tak zostanie...zawsze mogę zmienić :D

iva_marti czy można zobaczyć twoją kuchnię?Byłabym wdzięczna :D

mme odpowiedź na pytanie dlaczego korpusy sa w innym kolorze niż fronty jest prosta: fronty z reguły sa z MDF Foliowanego a korpusy z płyty laminowanej, no chybaże ktoś chce i fronty z takiej płyty. Z doświadczenia zawodowego natomiast wiem, że mało kto decyduje się na korpusy z df chybaże jest mało boków widocznych, bo takie korpusy niestety podrażają sporo cenę kuchni.

Pan ze studia wcale żle nie powiedział, często zdarza się, ze płyta biała żółknie możemy to spokojnie zaobserwować w kuchniach naszych rodziców gdzie meble były robione z płyty. zazwyczaj jednak klienci biorą fronty innego koloru niż biały i wtedy nie ma problemu ze środkiem.

Podpowiedz jednej z osób aby kolor korpusów dopasować do koloru blatu może byc nietresująca kuchnia nie bedzie taka mdła i nijaka no i nie bedzie się zlewac z [płytkami czy ścianą. Poproś pana ze studia o wizualizacje z kolorami najbardziej odpowiadającymi rzeczywistości i zobaczysz jak bedzie.

zetkalk488 wilkie dzięki :D

Bardzo mi pomogłeś i rzeczywiście tak nam Pan ze studia powiedział odnośnie boków.Muszę zapytać jaka będzie różnica w cenie,zwłaszcza że u nas boków widocznych jest niewiele.

Nie mogę niestety wkleić projektu,ponieważ facet robi je ..ręcznie rysując.I są naprawdę super.

Czy cena 1900zł za mb (lakier biały połysk) to nie za dużo???

• 2 weeks później...

aneet przykro mi ale moja kuchnia będzie gotowa za około ...pół roku :lol:

Dopiero się rozglądamy i planujemy.

A termin realizacji naszej kuchni jest tak odległy ponieważ musimy przygotować stara kuchnię od zera;skuwać tynki,zmienić instalacje,generalny remont.W nowych domach tego problemu niema :wink:

Odnośnie czarnego blatu,to planujemy czarny granit i chyba zdecyduję się na star galaxy.Dodatkowo zlew też będzie z tego kamienia.

Nadal nie wiem czy płytki na podłogę wybrać szare czy beże?Planujemy te same płytki w holu i kuchni.

Mam dwie wyceny kuchni i jedna to 11tys. a druga 7.7.......spora różnica.Czekam na jeszcze dwie i dopiero zapadnie decyzja gdzie zamówić :)

Aneet jak duża jest twoja kuchnia i czy masz już coś na oku?