Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modyfikacja nadproża

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem kompletnie zielony z budownictwa i mam pytanie do specjalistów.

Chodzi mi o zwiększenie wysokości nadproża.

Dokładnie sprawa wygląda tak.

Przyjechali specjaliści mierzyć wymiary bramy garażowej i wyliczyli że muszę zwiększyć nadproże o 5 cm bo nie zmieści się brama z napędem.

Więc się zgodziłem przyjechali i zamontowali bramę teraz faktycznie jest tam szczelina na jakieś 4,5-5cm.

Czym ją zakleić czy nie wystarczy jak dam tam piankę montażową albo poprostu styropian lub styrodur na kleju i po sprawie.

Czy tak mogę zrobić ?

Proszę o pomoc.

Za wszelkie porady ogoromnie dziękuje.

Jak tylko będę miał możliwość to zrobię zdjęcie i prześlę.

Moja nadproże ma 8cm a potrzeba przynajmniej 13 żeby zmieściła się brama z napędem.

U mnie było tak samo. Za wysoko było nadproże:

http://lh5.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/Sc4G98nzpiI/AAAAAAAADHg/kt1Zh9wwo3g/s640/P3280032.JPG

Podczas robienia elewacji przyklejono (z kołkami) do nadproża styropian i pociągnięto klejem/tynkiem.

ot i dylemat przestał nim być

Wystarczy pomyśleć.

Moja ekipa budowlana miała jakiś problem z nadprożami.

Brama garażowa jak widać

Okno tarasowe na 235wysokie (a okna 220) - wstawiony ceownik

Otwory drzwiowe na poddaszu za wysokie o 30cm - wstawione bloczki na szpilkach (nie krawieckich ;) ) kleju przez tynkarzy - od czerwca nic nie pękło.