Rafgre 08.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam, stoję przed wyborem pieca C.O. Do ogrzania mam 270m2+60m2 garaż i zasobnik 250l C.W.U. Dom jest nowy z suporexu 240mm i ocieplony styropianem 14cm.Dach ocieplony wełną 25cm, okna PCV 3 szybowe. Jakiej mocy potrzebuje piec aby ogrzać ten dom.Piec ma być w miarę uniwersalny (na kilka paliw). Głównym paliwem pewnie będzie owies ale nie wykluczam również palenia ekogroszkiem.W Polsce jest kilku producentów takich piecy:Klimosz- ling duoKostrzewa- pellets fuzzy logicPolimet- Granpal ECOHeiztechnik- Q Eko - BIO Proszę o opinie i porady dotyczące wyboru pieca i serwisu bo to jest bardzo ważne. Może ktoś z województwa kujawsko-pomorskiego ma zamontowany taki piec i była by możliwość umówienia i zobaczenia pieca w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.01.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 13-15KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafgre 08.01.2010 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Taka mała moc do ogrzania 330m2? A jaki producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.01.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 to zedrzyj sobie styropian ze ścian, wtedy bez problemu będziesz potrzebować 26KW PS 15KW to całkiem sporej mocy piecyk, on bez problemu połknie ci 10 ton węgla na sezon, jak zapuścisz go na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 13.01.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jeśli na owies, to z czystym sumieniem mogę polecić granpala Polimetu - grzeję nim czwarty sezon. Możesz poczytać o nim w temacie "granpal firmy polimet". Jesli chodzi o dobór mocy, to tutaj fachowcem nie jestem, ale wydaje mi się, że 15 kW to ciut za mało i przy mrozach nocą rzędu - 20 st C utrzymujących się przez kilka dni i temperaturze wewnątrz ok. 22 st C /czasem taka własnie temperatura jest potrzebna, np przy małym dziecku/ może nie wystarczyć. Ja ogrzewam ok. 240 m2, ściany konstrukcyjne też siporex 24 cm + styropian 10 cm + cegła klinkierowa elewacyjna 6,5 cm, okna dwuszybowe z argonem - piec ma 25kW. Wydaje mi się nieco przewymiarowany, ale najwyżej o 1 stopień, tzn wystarczyłby pewnie 20 KW, ale miałem olejowy 24 kW więc ten kupiłem o podobnej mocy. Poza tym należy pamiętać, że piec na paliwo stałe nie pracuje cały czas z jednakową mocą, po czyszczeniu ma wyższą sprawność, a w miarę osadzania się sadzy sprawność /a co za tym idzie moc przy tych samych nastawach sterownika/ spada. Dobór mocy najlepiej powierzyć instalatorowi, który wykona audyt energetyczny domu i dobierze potrzebną moc pieca.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.01.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Taka mała moc do ogrzania 330m2? A jaki producent a w garażu będziesz utrzymywał 22 stopnie czy może 5? tak czy inaczej nie kupuj mocniejszego niż 20kW (zresztą taki bym Ci proponował). Ja mam 20kW i jest za mocny na moje 230m2 (50 garaż z kotłownią)- ściany mam pth25 + 15cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts