Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca na biomasę + ecogroszek

Rafgre

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem pieca C.O. Do ogrzania mam 270m2+60m2 garaż i zasobnik 250l C.W.U. Dom jest nowy z suporexu 240mm i ocieplony styropianem 14cm.Dach ocieplony wełną 25cm, okna PCV 3 szybowe. Jakiej mocy potrzebuje piec aby ogrzać ten dom.Piec ma być w miarę uniwersalny (na kilka paliw). Głównym paliwem pewnie będzie owies ale nie wykluczam również palenia ekogroszkiem.

W Polsce jest kilku producentów takich piecy:

Klimosz- ling duo

Kostrzewa- pellets fuzzy logic

Polimet- Granpal ECO

Heiztechnik- Q Eko - BIO

Proszę o opinie i porady dotyczące wyboru pieca i serwisu bo to jest bardzo ważne. Może ktoś z województwa kujawsko-pomorskiego ma zamontowany taki piec i była by możliwość umówienia i zobaczenia pieca w akcji

Jeśli na owies, to z czystym sumieniem mogę polecić granpala Polimetu - grzeję nim czwarty sezon. Możesz poczytać o nim w temacie "granpal firmy polimet". Jesli chodzi o dobór mocy, to tutaj fachowcem nie jestem, ale wydaje mi się, że 15 kW to ciut za mało i przy mrozach nocą rzędu - 20 st C utrzymujących się przez kilka dni i temperaturze wewnątrz ok. 22 st C /czasem taka własnie temperatura jest potrzebna, np przy małym dziecku/ może nie wystarczyć. Ja ogrzewam ok. 240 m2, ściany konstrukcyjne też siporex 24 cm + styropian 10 cm + cegła klinkierowa elewacyjna 6,5 cm, okna dwuszybowe z argonem - piec ma 25kW. Wydaje mi się nieco przewymiarowany, ale najwyżej o 1 stopień, tzn wystarczyłby pewnie 20 KW, ale miałem olejowy 24 kW więc ten kupiłem o podobnej mocy. Poza tym należy pamiętać, że piec na paliwo stałe nie pracuje cały czas z jednakową mocą, po czyszczeniu ma wyższą sprawność, a w miarę osadzania się sadzy sprawność /a co za tym idzie moc przy tych samych nastawach sterownika/ spada. Dobór mocy najlepiej powierzyć instalatorowi, który wykona audyt energetyczny domu i dobierze potrzebną moc pieca.

Pzdr