Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak grzać??

dorcha

Recommended Posts

Witam,

Dopiero uczę się sterowania ogrzewaniem i wybaczcie za głupie pytania i chaotycznośc wypowiedzi.

Przeczytałam całą instrukcję obsługi kotła gazowego i myslałam, że tam znajdę coś na temat ustawień. Niestety nic takiego nie było.

Kocioł Immergas 26 kW dwufunkcyjny kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem 54l.

Ogrzewanie częściowo kaloryfery i ok 60 m2 podłogówki.

Sytuacja wygląda tak, że obecnie podłogówka na jedych pętlach grzeje mocniej na innych słabiej, kaloryfery są ciepłe, ale w pomieszczeniach, w których one są (podłogówki tam nie ma) jest chłodno. Na piecu mam 38 stopni. Ogrzewanie włączamy ok 15.00 i wyłączamy ok 6.00 rano czyli w czasie kiedy nie ma nas w domu ogrzewanie jest wyłączone.

Pytanie 1. Jaką maksymalnie mogę podać temperaturę na c.o. żeby kaloryfery były cieplejsze ale żeby nie zaszkodziło to podłogówce (nie mam rozdzielonych kaloryferów od podłogówki)?

Pytanie 2. Jak grzać i jaką ustawić temperaturę, żeby było ciepło i ekonomicznie?

Pozdrawiam

Dorota

Witam,

Dopiero uczę się sterowania ogrzewaniem i wybaczcie za głupie pytania i chaotycznośc wypowiedzi.

Przeczytałam całą instrukcję obsługi kotła gazowego i myslałam, że tam znajdę coś na temat ustawień. Niestety nic takiego nie było.

Kocioł Immergas 26 kW dwufunkcyjny kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem 54l.

Ogrzewanie częściowo kaloryfery i ok 60 m2 podłogówki.

Sytuacja wygląda tak, że obecnie podłogówka na jedych pętlach grzeje mocniej na innych słabiej, kaloryfery są ciepłe, ale w pomieszczeniach, w których one są (podłogówki tam nie ma) jest chłodno. Na piecu mam 38 stopni. Ogrzewanie włączamy ok 15.00 i wyłączamy ok 6.00 rano czyli w czasie kiedy nie ma nas w domu ogrzewanie jest wyłączone.

Pytanie 1. Jaką maksymalnie mogę podać temperaturę na c.o. żeby kaloryfery były cieplejsze ale żeby nie zaszkodziło to podłogówce (nie mam rozdzielonych kaloryferów od podłogówki)?

Pytanie 2. Jak grzać i jaką ustawić temperaturę, żeby było ciepło i ekonomicznie?

Pozdrawiam

Dorota

Mało informacji.

Czym sterujesz temperaturę w pomieszczeniach? Masz Car'a? SuperCar'a? Inny sterownik?

Z opisu można się domyślać, że masz pogodówkę wpiętą w kocioł i podłogówkę jako strefę główną - sterującą. Dlatego kocioł ustawia pod nią temp. zasilania. Podnieś na sterowniku temp. żądaną (żądaną a nie temp. zasilania - ją dobiera kocioł - znaczy się u Ciebie chyba) i powinno pomóc (jeśli masz pogodówkę to będziesz regulować krzywą, a właściwie różnicę +- 15 st. C do krzywej). Zróżnicowanie temperatury na pętlach podłogówki sugeruje niewyregulowanie (chyba, że ktoś celowo tak regulował, że jest różnie). Nie podajesz proporcji podłogówki do reszty ogrzewania.

Mam ten sam piec, ale rozmyślnie wpiąłem w niego DIM'a rozdzielając sterowanie podłogówką i kaloryferami. Podpiąłem sondę pod piec i ona steruje temp zasilania na piecu, a DIM sam sobie bierze do podłogówki ile potrzeba. Dzięki temu steruję temperaturą w strefie dziennej i w sypialniach osobno. Podłogówka, której jest 3/4 powierzchni domu spokojnie daje radę ogrzać do zadanej temp., choć w sypialniach jest 2-3 st. mniej (dlatego w sypialniach jest drugi sterownik i jak trzeba to se grzeję).

Piec to górna półka i obsłuży wszystko (łącznie do solarów, SMS'ów itp. bajerów) i wydaje się, że ktoś oszczędził na sterowaniu - ale tak jak wcześniej za mało informacji.

Rozumiem, że DIM to mieszacz do podłogówki?? Instalator poradził, żeby na razie tego nie wpinać bo może być OK bez mieszacza.

W salonie mam sterownik EUROSTER, pogodówki nie mam, solarów też nie.

Podnoszenie temperatury na sterowniku nic nie da. Tam gdzie sterownik czyli w salonie będzie za ciepło podczas gdy w sypialniech będzie ok.

Poddasze wyłączone z ogrzewania.

Na dole 2 sypialnie tylko z kaloryferami (i tu jest właśnie za chłodno), łazienka drabinka i podłogówka, wiatrołap, kuchnia podłogówka, salon w częsci wypoczynkowej kaloryfer (który jest zakręcony bo palimy w kominku - lubimy) i części jadalnej podłogówka.

Podsumowując grzeją 2 kaloryfery i ok 55m2 podłogówki (2/3 powierzchni).

Jak do tej pory jedynym sprawdzonym sposobem było wyłączenie 1 pętli podłogówki.

Zauważyłam też, że kaloryfery nie grzeją przez cały czas pracy z jednakową temperaturą, mimo, że nie zmienia się ustawień i kocioł pracuje.

Dorota

Rozumiem, że DIM to mieszacz do podłogówki?? Instalator poradził, żeby na razie tego nie wpinać bo może być OK bez mieszacza.

W salonie mam sterownik EUROSTER, pogodówki nie mam, solarów też nie.

Podnoszenie temperatury na sterowniku nic nie da. Tam gdzie sterownik czyli w salonie będzie za ciepło podczas gdy w sypialniech będzie ok.

Poddasze wyłączone z ogrzewania.

Na dole 2 sypialnie tylko z kaloryferami (i tu jest właśnie za chłodno), łazienka drabinka i podłogówka, wiatrołap, kuchnia podłogówka, salon w częsci wypoczynkowej kaloryfer (który jest zakręcony bo palimy w kominku - lubimy) i części jadalnej podłogówka.

Podsumowując grzeją 2 kaloryfery i ok 55m2 podłogówki (2/3 powierzchni).

Jak do tej pory jedynym sprawdzonym sposobem było wyłączenie 1 pętli podłogówki.

Zauważyłam też, że kaloryfery nie grzeją przez cały czas pracy z jednakową temperaturą, mimo, że nie zmienia się ustawień i kocioł pracuje.

Dorota

Już coś lepiej (z informacją :D )

Jest jeden rozdzielacz na wszystko (innych wynalazków typu RTL nie wpinano)? To kocioł steruje całością jak podłogówką.

Przy takim spięciu razem kaloryferów z podłogówką trzeba by się ratować obniżeniem przepływów na podłogówce i podniesieniem na kaloryferach (masz przepływomierze na belce?)

Zobacz, że działa to przewidywalnie masz tak jak u mnie zimniej w pokojach z kaloryferami (masz je przewymiarowane?) - dlatego steruję nimi osobno na osobnych obwodach i sterowniku.

Jeśli obniżysz przepływy kocioł będzie chciał to zrekompensować podniesieniem temp. zasilania. Ale tylko do góra 45 st. (jeśli ustawiony jest na podłogówkę) Dla kaloryferów to może być za mało, chyba, że są bardzo przewymiarowane.

A zmiana temp. kaloryferów nie wiąże się czasem z grzaniem w kominku? Podłogówka ma dużą bezwładność i "samoregulację" dlatego oddaje ciepło nawet kilka godzin od zakończenia pracy kotła. Ciepło z kominka da sygnał do kotła, że jest ciepło i za chwilę kalafiory chłodniejsze :(

RTL :o nie wiem co to jest ale chyba nie mam

w hollu mam 2 szafy; jedna do podłogówki, druga do kaloryferów. Mam pokrętła na belce do każdej pętli (chyba o to Ci chodzi pisząc przepływomierze), nie wiem jak to wygląda w przypadku kaloryferów (nie zagladałam do tej szafi :oops: , ale dzisiaj zajrzę.

Co do kaloryferów to chyba nie sa przewymiarowane i są odkręcone na maxa, termostatów jeszcze nie mamy.

Kaloryfery zmieniają temperaturę mimo, że kocioł pracuje bo nie osiągnął zadanej wartości.

RTL :o nie wiem co to jest ale chyba nie mam

w hollu mam 2 szafy; jedna do podłogówki, druga do kaloryferów. Mam pokrętła na belce do każdej pętli (chyba o to Ci chodzi pisząc przepływomierze), nie wiem jak to wygląda w przypadku kaloryferów (nie zagladałam do tej szafi :oops: , ale dzisiaj zajrzę.

Co do kaloryferów to chyba nie sa przewymiarowane i są odkręcone na maxa, termostatów jeszcze nie mamy.

Kaloryfery zmieniają temperaturę mimo, że kocioł pracuje bo nie osiągnął zadanej wartości.

Ciężko coś doradzić jak nie wszystko wiadomo o instalacji. Masz dwie szafy czyli rozdzielacze podłogówki oddzielnie z grzejnikami. Musisz napaść instalatora w jaki sposób podaje wysoką temperaturę na grzejniki i jak obniża ją na podłogówkę (do tego często służy zawór RTL). Przepływy w pętlach równoważy się rotametrami (przepływomierzami) to te przezroczyste pokrętła na górnej belce)

http://img80.imageshack.us/img80/2587/rozdzielacz.jpg

Jak są tylko zwykłe pokrętła (takie jak na dolnej) to można próbować "na oko", ale to się różnie udaje. Nie wiemy jak podłączone są rozdzielacze - na jednej pompie tej z kotła? Bo tak to by była "bida" regulować.

Można się domyślać, że gdzieś były zrobione oszczędności i teraz się mszczą.