Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć schody drewniane z panelami?

RadziejS

Recommended Posts

Jak połączyć schody drewniane z panelami, aby było estetycznie i trwale. Panele muszą być jakoś usztywnione, żeby się nie podnosiły.

I czy ostatni trep jest na tym samym poziomie co panele, czy 1 niżej.

Z góry dziękuję za porady i fotki w miarę możliwości.

Choć ich nie mam i nadal czekam to ci powiem ,że ostatni trep ten na górze wymierzył mi tak ,że będzie równo z deską.Co do usztywnienia to przecież z jednej strony będzie przecież król.Z drugiej strony od ściany zaproponował mi także króla mocowanego do ściany a zarazem przymocowało to by deskę w pobliżu ostatniego trepa.

Nie mam paneli ale na górze deska barlinacka. Podłoga pływająca i to i to więc się wypowiem.

Moi schodziarze zrobili mi taki bardzo cienki próg/listwe (ma pewnie z 5 mm grubości - i szerokośc około 8-10 cm) i ten prożek dociska mi deskę barlinecką. Czyli nachodzi na deskę na zakładkę. Nic się nie unosi nie podskakuje nie odpada :-) Innym pomysłem było zlicowanie i listwa ale ta opcja mi się nie podobała.

Jeżeli się niejasno wypowiedziałem to daj maila i podeslę Ci wieczorem fotę.

Taki starszy,stabilniejszy stopniem od tralki

tralka to słupek z poręczy a nie stabilniejszy stopień :wink:

u mnie ostatni stopień będzie na równo z podłogą poddasza a łączenie przykryje listwa maskująca , w kolorze schodów

Dopierutko zauważyłem.Czytaj ze zrozumieniem .Dotyczy to króla który jest stabilniejszy od tralki ze względu na wielkość i wymiar.Posłużyłem się trochę przenośnią porównując ją stopniowaniem np. w wojuu. 8) 8)