Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty przebudowy domu ok. 80m2 w okolicy Warszawy

Powerek80

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was takie pytanie odnośnie kosztów jakie się wiążą z przebudową domu. Jesteśmy z żoną w posiadaniu niedużego domu w dobrym stanie. Zastanawiamy się czy zdecydować się na jego przebudowę czy kupno mieszkania w mieście. Dom stoi w okolicach Warszawy. Ma wymiary około 7x11. Jest parterowy z niezamieszkałym strychem. Chcielibyśmy podnieść ściany szczytowe i kolankowe i zrobić kompletny dach raczej dwuspadowy pokryty blachodachówką. Chodzi mi o pomoc w bardzo ogólnym i wstępnym oszacowaniu możliwych kosztów przebudowy. W orientacyjnie cenie chciałbym żeby się zawierało jeszcze doprowadzenie poddasza do stanu deweloperskiego.

Dodam, iż dom jest w dobrym stanie, nadającym się do przebudowy, strop jest gotowy, wszystkie instalacje wystarczy przedłuzyć. Dodam iż duzo prac mogę wykonać swoimi siłami. Zatrudnić chciałbym ekipę do murowania ścianek i przebudowania dachu i pokrycia go blachodachówką. Ocieplenie poddasza, tynki i instalacje jestem w stanie wykonać sam. Materiały budowlane również mogę mieć po niskiej cenie, gdyz mój bardzo dobry znajomy prowadzi firmę zajmującą się handlem takimi materiałami.

Wiem, że podałem dość mało informacji ale może ktoś mógłby pomóc w odpowiedzi z jaką kwotą muszę się liczyć. Czy 100-120 tysięcy jest wystarczające na zmianę dachu oraz nieznaczne podniesienie ścianek kolankowych i szczytowych i doprowadzenie do stanu deweloperskiego? Bardzo dużo przeczytałem postów o przebudowach ale cały czas nie wiem jakie mogą być koszty.

Cześć ty masz prosty dach ale nie za bardzo prosty ja za swój dałem 45tys ,robota,drzewo,blacha pow dachu 240metruw .woj śląskie nie wiem jakie są tam u was ceny wrzuć parę fotek domu będzie łatwiej

http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm

lea**, dzięki za odpowiedź. Postaram się dać jakieś fotki ale musze je najpierw zrobić :) Mam gdzies nawet plany tego domku to postaram się wrzucić. Wiem, że znajomy przerabiał podobny dach do mojego nawet nieco większy zapłacił 40 tysięcy za robotę + materiały. Nie wiem też ile trzeba liczyć na doprowadzenie takiego poddasza do stanu deweloperskiego. Daje się to przeliczyć jakoś mniej więcej np za m2?

Nie wiem jak to się liczy ale 100tys a może nawet z hakiem musisz mieć wiem z własnego doświadczenia ze trzeba zawsze mieć więcej pieniążków niż się wyliczy na oko bo są takie rzeczy które się nie przewidzi uwierz mi .Ja liczyłem mniej a wyszło dużo więcej i zależy jaką będziesz miał ekipę u mnie np jedna z ekip powiedziała za cała przebudowe 50tys a znalazłem dużo tańszą

http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm

Wiem, liczę się z tym że koszt będzie około 100 tysięcy i sporo prac polegających na doprowadzeniu do stanu deweloperskiego wykonam sam. około 50 tysięcy na przeropbienie i około 50 tysięcy na resztę. Mógłbym Cię prosić na priv, żebyś napisał ile Ciebie do tej pory kosztowała budowa? Jestem pod wrażeniem zarówno Twojego projektu jak i tego jak w obecnym stanie wygląda dom.