Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa szamba

seba-cz

Recommended Posts

Witam.

W projekcie mam wyliczone pojemność szamba na 8,8 m3 oraz dobową ilość ścieków na wartość 0,72 m3/dobę.

Zastanawia mnie fakt, że jak sobie to liczę to po 12 dniach jest full.

Jak czegoś nie rozumiem to może ktoś mi wyjaśni.

Ja chciałbym wybierać szambo raz na dwa/trzy miesiące. Czy taka pojemność (8,8m3) zapewni mi to ?

Jak nie zapewni to jaka pojemność szamba powinna być, żeby dla 4 osobowej rodziny szambo było wybierane raz na dwa/trzy miesiące ?

Sorki za gówniany temat :)

Pozdrawiam

Sprwadż rachunki za wodę, to zobaczysz jakie masz zużycie.

A może zamiast szamba zrobisz tylko osadnik gnilny i drenaż rozprowadzający (BOŚ). Wtedy nie trzeba przez lata tego oprózniać.

O ile dobrze pamiętam, to pojemność osadnika ma zapewniać trzydobowe przetrzymywanie w nim ścieków, czyli 3m3 by Ci wystarczyło.

Witam.

W projekcie mam wyliczone pojemność szamba na 8,8 m3 oraz dobową ilość ścieków na wartość 0,72 m3/dobę.

Zastanawia mnie fakt, że jak sobie to liczę to po 12 dniach jest full.

Jak czegoś nie rozumiem to może ktoś mi wyjaśni.

Ja chciałbym wybierać szambo raz na dwa/trzy miesiące. Czy taka pojemność (8,8m3) zapewni mi to ?

Jak nie zapewni to jaka pojemność szamba powinna być, żeby dla 4 osobowej rodziny szambo było wybierane raz na dwa/trzy miesiące ?

Sorki za gówniany temat :)

Pozdrawiam

szambo to ostateczność, jeśli możesz to zrób oczyszczalnie drenażową lub biologiczną

Jak nie zapewni to jaka pojemność szamba powinna być, żeby dla 4 osobowej rodziny szambo było wybierane raz na dwa/trzy miesiące

Nawet jeśli wprowadzisz dyscyplinę korzystania z wody (tylko prysznic) i uzyskasz np. 12m3/miesiąc, to po dwóch miesiącach masz 24m3 czego żaden beczkowóz nie zabierze - choćby tylko z uwagi na to, że waży to 12 ton.... Ludzie budują albo przydomowe czyszczalnie ścieków albo szamba nieszczelne - z kręgów betonowych.

Witam

Szambo nieszczelne zdaje egzamin tylko 1/2 do 1 roku w zależności od gruntu. Musi być rozprowadzenie rurami. Ale nie z osadnika! Dopiero z drugiego zbiornika można rozprowadzić (choć nie wiem co o tym przepisy bo słyszałem, że dopiero z trzeciego).

U mnie szambo 5m3 i wywożę co 3 tygodnie- rodzina 4 osoby.

A nie lepiej sobie zafundować przydomową oczyszczalnię ,wyjdzie na pewno taniej.szambo dobrane prawidłowo min.8000 litrów.dwa razy po 100 zł x 12 miesięcy to 2400zł .Po 18 miesiącach oczyszczalnia się wraca , no chyba że nie masz miejsca .Ja mam przydowową 3000 L i jestem zadowolony i nic nie płacę .

A nie lepiej sobie zafundować przydomową oczyszczalnię ,wyjdzie na pewno taniej.szambo dobrane prawidłowo min.8000 litrów.dwa razy po 100 zł x 12 miesięcy to 2400zł .Po 18 miesiącach oczyszczalnia się wraca , no chyba że nie masz miejsca .Ja mam przydowową 3000 L i jestem zadowolony i nic nie płacę .

Pewnie lepiej. Ale np. u mnie nie wolno. Gmina nie pozwala.