Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izo floor thermo Arbitonu czy tektura - panele + podłogówka

RadziejS

Recommended Posts

Co dać pod panele na ogrzewanie podłogowe z w/wymienionych? Chodzi mi o zarówno o przepuszczalność, ale też o komfort chodzenia, akustykę itp. Wydaje mi się, że na tekturze nie jest źle, mam jedno pomieszczenie wyłożone w ten sposób, ale mogłoby być lepiej i zastanawiam się czy warto tego Arbitona 1,6 mm niebieskiego.

• 2 weeks później...
Położyłem ok 30 mkw na tekturze i tyle samo na izo floor thermo. Komfort cieplny ten sam (może nawet przyjemniej na izo floor), natomiast wydaje mi się, że akustyka jest lepsza niż na tekturze. Na tekturze jakby bardziej panele stukają gdy się chodzi. Różnica jest nieznaczna, ale jest. Na pozostałe pomieszczenia kładę izo floor.

Co dać pod panele na ogrzewanie podłogowe z w/wymienionych? Chodzi mi o zarówno o przepuszczalność, ale też o komfort chodzenia, akustykę itp. Wydaje mi się, że na tekturze nie jest źle, mam jedno pomieszczenie wyłożone w ten sposób, ale mogłoby być lepiej i zastanawiam się czy warto tego Arbitona 1,6 mm niebieskiego.

Pianomat 3mm szary. Ok 9 pln / m2. Super cicho :) Polecam! Mozna kupic w komforcie, czasem nie jest wystawiony (nie wiem czemu ;-)

pozdr.

cytat ze strony producenta tego pianomatu:

"Ociepla i dociepla

Mata Pianomat ma też bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej. Zastosowana pod panele podłogowe dodatkowo ociepla podłogę. Współczynnik przewodzenia ciepła wynosi: 0,04W/mK."

oni się wręcz chwalą że produkt doskonale ociepla, a przy podłogówce przecież nie o to biega, izolowanie termiczne jest tu niepożądane :(

może ten o połowę cieńszy arbiton byłby lepszy?

oni się wręcz chwalą że produkt doskonale ociepla, a przy podłogówce przecież nie o to biega, izolowanie termiczne jest tu niepożądane :(

Bo jest kilka rodzai pianomatu, do chyba nawet paru centymetrow :-) Ten szary ma 3mm i producent dopuszcza do stosowania na ogrzewanie podlogowe. Ja sobie nie wyobrazam teraz niczego innego - ten arbiton w dotyku jest jak tektura (choc to chyba cienki XPS), nie wiem czy to cokolwiek ma szanse wygluszyc :) Pianomat juz po wylozeniu w pomieszczeniu go wytlumia :-)

Bez obaw - mam go tez na parterze i nie ma najmniejszych problemow z ogrzewaniem - a pod plyta mam tu tylko 5cm styro (ponizej jest poki co nieogrzewana piwnica). W tej chwili (-18st C na zew) mam zasilanie 38st C i podloga jak sie chodzi po panelach - jest juz dosc cieplawa. Przy -10 stC podaje te 32 st C i podloga jest "nijaka" - ani ciepla, ani zimna. A w pokojach przyjemne ciepelko :)

pozdr.

Ten szary ma 3mm i producent dopuszcza do stosowania na ogrzewanie podlogowe. Ja sobie nie wyobrazam teraz niczego innego - ten arbiton w dotyku jest jak tektura (choc to chyba cienki XPS), nie wiem czy to cokolwiek ma szanse wygluszyc

Trochę pociąłem wasze wypowiedzi, z góry przepraszam :), ale:

1. racja, nie ma ocieplać, powinien być wręcz obojętny termicznie.

2. "producent dopuszcza".... no cóż, wolalbym żeby "dedykował" albo "zalecał". To mi wygląda na coś w stylu; "jak już bardzo chcesz, to możesz, nie ma przeciwwskazań."

3. nie chcę tego dotykać, to ma leżeć pod deskami/panelami.

Zawsze wydawało mi się, że potrzebuję czegoś o minimalnym oporze cieplnym, nie zwracałem uwagi na wygłuszanie. Na ile jest to istotne?

Skorygujcie mnie jeśli się mylę:

Izo floor thermo http://www.arbiton.com/strony/1/i/408.php?SID=aea2ed6ddd93b580d469de20d36d45ee producent deklaruje opór cieplny na poziomie 0,6

Pianomat 3 mm wychodzi ok. 0,75 (3mm dzielone przez 0,04 deklarowanego współczynnika przewodzenia ciepła.

Gdyby robili takie o gr. 1,6 mm to byłby cool.

[...]

2. "producent dopuszcza".... no cóż, wolalbym żeby "dedykował" albo "zalecał". To mi wygląda na coś w stylu; "jak już bardzo chcesz, to możesz, nie ma przeciwwskazań."

No bo niestety na ogrzewanie podlogowe NIE MA dedykowanego rozwiazania - albo bedzie bardzo izolowac cieplnie i mocno wygluszac albo nie bedzie wogole izolowac i wogole nie wygluszac. Trzeba gdzies znalezc kompromis. Moim zdaniem ten kompromis jest wlasnie w pianomacie 3mm.

3. nie chcę tego dotykać, to ma leżeć pod deskami/panelami.

Wiem. Tyle, ze jak cos jest jak tektura, to juz lepiej zastosowac prawdziwa tekture :-) Jest chyba jeszcze sporo tansza od tego wynalazku.

Zawsze wydawało mi się, że potrzebuję czegoś o minimalnym oporze cieplnym, nie zwracałem uwagi na wygłuszanie. Na ile jest to istotne?

A dla mnie zdecydowanie NAJWIEKSZA wada paneli to wlasnie ich gluchy odglos przy chodzeniu, czy jak upada na nie jakis przedmiot (np. moneta). Wada ta nie dotyczy podlog klejonych. Pianomat drastycznie tutaj sytuacje poprawia - to jest jakby taka guma z wloknami. Wygluszenie to b. wazna sprawa :)

Skorygujcie mnie jeśli się mylę:

Izo floor thermo http://www.arbiton.com/strony/1/i/408.php?SID=aea2ed6ddd93b580d469de20d36d45ee producent deklaruje opór cieplny na poziomie 0,6

Pianomat 3 mm wychodzi ok. 0,75 (3mm dzielone przez 0,04 deklarowanego współczynnika przewodzenia ciepła.

Gdyby robili takie o gr. 1,6 mm to byłby cool.

Co z tego jak pod spodem masz zapewne 5 czy 10cm styropianu ? Gdzie pojdzie cieplo ? ;-)

Gwarantuje, ze wszystko bedzie dzialac jak nalezy. Dla pewnosci mozesz sobie wbic w Audytorze CO te warstwy i sprawdzic o ile zmniejszy sie moc podlogi (i zwieksza sie straty w dol) przy jednym i drugim materiale. To beda tak "groszowe" sprawy ze nie ma sie wogole o co bic :) Mowimy o 1,5mm roznicy!!

pozdr.

.... no to zostaje nam w takim razie różnica w cenie tych materiałów.

Czy ktoś z Was robił tak, że kleił panele/dechy i kładł na jakiś podkład - np. klejone na korytarzach, na podkładzie w pokojach? Jakie odczucia?

Tyle, ze zaden producent nie dopuszcza klejenia paneli. Bez ogrzewania podlogowego MOZE nic by sie z nimi nie stalo, na ogrzewaniu podlogowym jednak bym sie nie odwazyl - szpary i wyburzuszenia raczej gwarantowane :)

pozdr.

• 9 months później...

http://www.myfloor.pl/od-stop-do-glow-ogrzewanie-podlogowe-kompendium-wiedzy,6,artykul.html

tam facet w cytacie poleca matę kwarcową, porównywałem opór cieplny z tym niebieskim, jest rzeczywiście o niebo lepszy, tektura też ma oczywiście niski, ale sorry to jakaś żenada tekturę podkładać, można gazety od razu...

A czemu żenada? Jeśli dla Ciebie położenie tektury pod panele będzie ujmą na honorze....Ja dałem tekturę wszędzie, pod wszystkie panele - mało tego - każdemu pytającego o kosmiczne pianki i panele za ciężkie pieniądze, powtarzam: połozyłem tanie panele ze sklepu w pobliżu a pod nie zwykłą tekturę.

• 1 month później...

Tektura to jednak nie to samo. np w przypadku dostania się wilgoci pod panele chyba nie trzeba pisać co będzie się działo z tekturą, Izo-floor to jednak xps. Odnośnie oporu termicznego tzn tego że pod podłogówką jest styropian z większym oporem od pianomatu YYYYY ale nie oto chodzi owszem temperatura będzie przechodzić, straty nie powstaną bo powrót z podłogi będzie cieplejszy, ale jednak mniej temp będzie przenikać do pomieszczenia więc trzeba będzie podnieść temp zasilania i tu powstają straty:) Dąży się raczej do tego aby jak najbardziej obniżyć opór cieplny i zmniejszyć temp zasilania. W przypadku dobrze izolowanej przeciw wilgoci podłogi i odpowiednim jej wygrzaniu rezygnuje się nawet z układania folii paroizolacyjnej i układaniu podkładu o najmniejszym oporze. Zwykła tektura? może raczej nie, Są płyty tekturowe specjalnie pod podłogówkę ale cenowo są droższe od Izo-floora który jest DEDYKOWANY pod ogrzewanie. Ja wybiorę Niebieski.

Pozdrawiam.

Edytowane przez helaq3

• 4 weeks później...