Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy ktoś dobierze mi zbiornik - naczynie przeponowe?

Kocioł Atmos DC 25s KW

Akumulator CIepła - Bufor- 1000L

podłogówka około 90m2

Kaloryfery 12szt

Zbiornik CWU 140l

Znalazłem na w kilku postach, że powinno się przyjąć około 8% całej wody w instalacji CO i CWU, czyli bufor należy także wliczyć. Jednak zastanawiam się jak jest z tym akumulatorem ciepła no bo w nim nie ma ciągle ciepłej stałej np: 90 stopniowej temperatury. Tak z wyliczen wyszłoby

kocioł 60l

bojler 140l

akumulator ciepła 1000l

podłogówka + kaloryfery + rury przyjąłem 100l nie wiem czy dobrze policzyłem

razem wychodzi 1300L x 8% = około 100L naczynie przeponowe.

Co o tym sądzicie może wystarczy mniejsze. 80L lub 50L

https://forum.murator.pl/topic/136054-naczynie-przeponowe-uk%C5%82ad-zamkni%C4%99ty-dob%C3%B3r/

Do wody użytkowej wystarczy 12 l i dobrze by było mieć jeszcze reduktor. Do co założyłbym na początek 50 l i zobaczył czy większe jest potrzebne. Drugie zawsze możesz dołożyć. pozdr adam

tylko jedno bo ucieło gdzieś cwu

ja tradycyjnie

życzę

łaski Bożej

przy użytkowaniu kotła na paliwo stałe w zamkniętym układzie....

a ja popieram.

kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym to bym nie zrobił nawet jak by mi za to płacili bardzo dużo - lubię spać spokojnie.

Dlatego dobrze by było żeby wypowiadali się jacyś spece od układów, a nie ludzie którzy swoimi komentarzami nic nie wnoszą do tego postu!

Schematowi przydałby się opis bo tak to zgadywanie i domyślanie się. Wg mnie też musisz mieć tam dwa naczynia przeponowe, a kocioł z zamkniętym naczyniem przeponowym to pomyłka, ale tak jak napisałem nie mogę być pewny tego co widzę na schemacie bo brak opisu elementów.

Przejrzyj swój układ. Naczynie powinno być zastosowane w zalleżności od pojemności osobnego układu, a nie sądzę, że kocioł i np. boiler masz w jednym (bo masz bufor).

sęk w tym, że ten schemat jest niekompletny,

obejmuje tylko co, nie uwzględniając cwu,

z cwu widać tylko zasobnik i zasilanie wężownicy,

naczynie (czerwone) do co o pojemności 100 l.,

różnice w cenach są niewielkie a jeżeli się dokłada naczynie to trzeba wyłożyć dość dużo i jeszcze zapłacić dodatkowo instalatorowi,

naczynie do cwu (białe lub niebieskie) 12 l.

Witam, w kotłowni zastosowałem dwa naczynie przeponowe jedno 110l do CO i drugie do CWU. 18L. Teraz szukam taniego rozwiązania do ocieplenia swojego zbiornika akumulacyjnego. Na forach spotkałem się z ocieplanie zbiorników za pomocą wełny mineralnej. Znalazłem też taki opis na ocieplenie zbiornika, pierwsza warstwa użycie koca termicznego takiego jak używa się w ratownictwie, ponoć redukuje on promieniowanie podczerwone(sprawdzone kamerą termo i na czucie), co skutkuje ograniczeniem promieniowania cieplnego, następna warstwa to 10cm piana zmieszana z dwóch komponentów oraz trzeciej warstwy w postaci pianki poliuretanowej 1cm dla uzyskania efektu wizualnego. Tak się zastanawiam nad tą pianą dwuskładnikową czy można coś takiego dostać. Spotkałem się z czymś podobnym Piana PUR do ocieplanie dachów zamiast wełny.