arcadiusz 08.01.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam, czy ktoś dobierze mi zbiornik - naczynie przeponowe?Kocioł Atmos DC 25s KWAkumulator CIepła - Bufor- 1000Lpodłogówka około 90m2 Kaloryfery 12sztZbiornik CWU 140l Znalazłem na w kilku postach, że powinno się przyjąć około 8% całej wody w instalacji CO i CWU, czyli bufor należy także wliczyć. Jednak zastanawiam się jak jest z tym akumulatorem ciepła no bo w nim nie ma ciągle ciepłej stałej np: 90 stopniowej temperatury. Tak z wyliczen wyszłobykocioł 60lbojler 140lakumulator ciepła 1000lpodłogówka + kaloryfery + rury przyjąłem 100l nie wiem czy dobrze policzyłemrazem wychodzi 1300L x 8% = około 100L naczynie przeponowe.Co o tym sądzicie może wystarczy mniejsze. 80L lub 50L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.01.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Przejrzyj swój układ. Naczynie powinno być zastosowane w zalleżności od pojemności osobnego układu, a nie sądzę, że kocioł i np. boiler masz w jednym (bo masz bufor). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 11.01.2010 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Przepraszam, ale nie rozumiem tego co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Trza 2 naczynia , CO iosobno do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 11.01.2010 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 załączam schemat w który jest tylko jedno naczynie przeponowe:http://www.atmos.cz/poland/images/zapojeni/21.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.01.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Do wody użytkowej wystarczy 12 l i dobrze by było mieć jeszcze reduktor. Do co założyłbym na początek 50 l i zobaczył czy większe jest potrzebne. Drugie zawsze możesz dołożyć. pozdr adam tylko jedno bo ucieło gdzieś cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 ja, tutaj widzę dwa naczynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.01.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Tylko nie widać czy są na tej samej nitce i zdjęcia też się zmieniają pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.01.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 a ja tradycyjnie życzę łaski Bożej przy użytkowaniu kotła na paliwo stałe w zamkniętym układzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 11.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 ja tradycyjnie życzę łaski Bożej przy użytkowaniu kotła na paliwo stałe w zamkniętym układzie.... a ja popieram. kotła na paliwo stałe w układzie zamkniętym to bym nie zrobił nawet jak by mi za to płacili bardzo dużo - lubię spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 12.01.2010 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dlatego dobrze by było żeby wypowiadali się jacyś spece od układów, a nie ludzie którzy swoimi komentarzami nic nie wnoszą do tego postu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dlatego dobrze by było żeby wypowiadali się jacyś spece od układów, a nie ludzie którzy swoimi komentarzami nic nie wnoszą do tego postu! Schematowi przydałby się opis bo tak to zgadywanie i domyślanie się. Wg mnie też musisz mieć tam dwa naczynia przeponowe, a kocioł z zamkniętym naczyniem przeponowym to pomyłka, ale tak jak napisałem nie mogę być pewny tego co widzę na schemacie bo brak opisu elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 12.01.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Rozmawiałem ze swoim hydraulikiem i właśnie mi mówił, że będzie dawał drugie naczynie do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.01.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Niech jeszcze reduktor da pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.01.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Przejrzyj swój układ. Naczynie powinno być zastosowane w zalleżności od pojemności osobnego układu, a nie sądzę, że kocioł i np. boiler masz w jednym (bo masz bufor). sęk w tym, że ten schemat jest niekompletny, obejmuje tylko co, nie uwzględniając cwu, z cwu widać tylko zasobnik i zasilanie wężownicy, naczynie (czerwone) do co o pojemności 100 l., różnice w cenach są niewielkie a jeżeli się dokłada naczynie to trzeba wyłożyć dość dużo i jeszcze zapłacić dodatkowo instalatorowi, naczynie do cwu (białe lub niebieskie) 12 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 19.01.2010 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam, w kotłowni zastosowałem dwa naczynie przeponowe jedno 110l do CO i drugie do CWU. 18L. Teraz szukam taniego rozwiązania do ocieplenia swojego zbiornika akumulacyjnego. Na forach spotkałem się z ocieplanie zbiorników za pomocą wełny mineralnej. Znalazłem też taki opis na ocieplenie zbiornika, pierwsza warstwa użycie koca termicznego takiego jak używa się w ratownictwie, ponoć redukuje on promieniowanie podczerwone(sprawdzone kamerą termo i na czucie), co skutkuje ograniczeniem promieniowania cieplnego, następna warstwa to 10cm piana zmieszana z dwóch komponentów oraz trzeciej warstwy w postaci pianki poliuretanowej 1cm dla uzyskania efektu wizualnego. Tak się zastanawiam nad tą pianą dwuskładnikową czy można coś takiego dostać. Spotkałem się z czymś podobnym Piana PUR do ocieplanie dachów zamiast wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts