Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto wybrać kocioł na eko-groszek z podajnikiem?

Marketia

Recommended Posts

Witam!

Mam pewien problem. Od dłuższego czasu przeglądam oferty kotłów na paliwa stałe i zastanawiam się czy nie wybrać kotła na eko-groszek. Ponoć ekonomiczny w spalaniu, mało pracy, bo ma podajnik na eko-groszek ( czas pracy 3-5 dni).

Zastanawiam się konkretnie nad kotłem Buderus Funke Econo (poniżej link do opisu na stronie www). Generalnie Buderusa chwalą. Co Wy o tym myślicie i jakie są Wasze doświadczenia z kotłami na eko-groszek?

http://t-grzewcza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=32:funke-econo&catid=13:koty-piece-na-paliwa-stae-eko-groszek&Itemid=20

Pozdrawiam i czekam na Wasze wpisy

Marek

. Co Wy o tym myślicie i jakie są Wasze doświadczenia z kotłami na eko-groszek?

Pozdrawiam i czekam na Wasze wpisy

Marek

Fajna sprawa - nie jesteś niewolnikiem pieca ( w porównaniu do tradycyjnego) . Wyjeżdżasz np na święta zasypujesz węglem - wracasz po 5 dniach i masz ciepło w domu bo piec ciągle chodził. Ale oczywiście są i wady - przede wszystkim cena i to czyszczenie - niestety raz na tydzień trzeba czyścić i jest tego dużo - co prawda zajmuje to mniej niż 1h ale robić trzeba , no i nawrzucać do tego pojemnika węgla - też ktoś to musi zrobić ...

Ponoć ekonomiczny w spalaniu, mało pracy, bo ma podajnik na eko-groszek ( czas pracy 3-5 dni).

Ponoć sprawność od 200 do 300 % ale Ja nie mam tylko słyszałem.

Tutaj nie ważna wielkość domu i jego zapotrzebowanie na ciepło, nawet kocioł 26 KW spala 20 kg groszku w największe mrozy.

Nie patrz na cenę , zwróci Ci się po 2 sezonach :wink:

Słowo !!!

Sam mam z podajnikiem (wprawdzie dopiero dwa miesiące)ale tak jak przedmówcy stwierdzili nie jest to taka wygoda jak np.piec gazowy.Czyszczenie, czasami suszenie ekogroszku, magazynowanie, na początku próby z ustawieniami itd, no i cena galopującego groszku.To na pewno minusy.Już trochę żałuje że nie dałem gazowego