Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

po raz pierwszy proszę o pomoc na tym forum i mam nadzieję, że ktoś mi odpisze....

Właśnie remontuję mieszkanie w Piastowie pod Warszawą w bloku z wielkiej płyty. Mam ekipę, która remontuje mi 2 z 3 pokoi oraz przedpokój no i teraz jeszcze muszę wyremontować łazienkę.

Łazienka ma wymiary 190 cm na 140 cm i wysoka na jakieś 250 cm, więc nie jest duża. (':D')

W tej chwili cała jest wyłożona glazurą od góry do dołu i ma terakotę.

Mam pomysł jak ją zmienić tańszym kosztem niż położenie kolejnej glazury ponieważ sporo wynosi mnie robocizna pozostałych pomieszczeń a budżet mam ograniczony.

To co muszą z niej usunąć to: skuć glazurę i terakotę- prawdopodobnie odejdzie z tynkiem bo się sypie.......( widać to gdy usunęli futrynę), zdemontować brodzik (80x80), zdemontować umywalkę.

To co chcę żeby zrobili to:

*położyli tynk na ścianach jeżeli tamten stary odpadnie, a na to się zanosi (':evil:') ,

*na ściany przyczepili płyty k-g, które póżniej trzeba zaszpachlować , zagruntować i być może zaciągnąć gipsem ( nie wiem bo się nie znam)

*ściany pomalowali 2 razy w jednym kolorze specjalną farbą (ale kładzie się ją wałkiem) bo nie będzie na nich żadnych płytek,

*wylali posadzkę po skuciu terakoty

*na podłogę wylali jakąś izolację, która zapobiegnie zalaniu sąsiadów, w razie czego

* położyli na podłodze panele, takie jak w innych pomieszczeniach mieszkania

* zamontowali kabinę ale taką z hydromasażem kupioną w całości w markecie

* zamontowali podwieszany syfit z 4 halogenami bez transformatora

* zamontowali nową umywalkę w miejsce starej, no chyba, że będzie trzeba odrobinę przesunąć w bok mocowania

* zrobili doprowadzenie i odprowadzenie wody z pralki, która stałaby koło prysznica( w chwili obecnej nie ma pralki w łazience) :D

* zrobili nowe gniazdko z prądem pod pralkę.

Trochę się tego nazbierało ale to mała łazieneczka (':D')

Dzisiaj moi fachowcy powiedzieli mi ile chcą za robociznę...... i mnie zamurowało.

Za te prace chcą 2000 zł. (':o')

Moje pytanie jest następujące:

CZY TA CENA JEST OK? CZY PRZESADZILI!!!!

dodam tylko, że gdy przedstawili swoją pierwszą wizję łazienki zrobionej od góry do dołu w nowej glazurze plus terakota to powiedzieli mi że chcą za to 3000 zł

Bardzo prosze o fachową opinię, muszę dać im odpowiedź do jutra do wieczora.

Pozdrawiam

Ewa

https://forum.murator.pl/topic/136074-prosz%C4%99-pom%C3%B3%C5%BCcie-koszt-robocizny-%C5%82azienki-pilne/

Wg mnie normalna cena. Samo skucie wszystkiego, przeróbki elektryczne, hydrauliczne, karton gipsy, biały montaż, wylewka, izolacje. Nie wiadomo jeszcze co wyskoczy w trakcie, być może trzeba będzie wymienić całą instalację hydrauliczną czy elektryczną...

Sugeruję raczej terakotę na podłogę + cokolik dookoła, panele nie sprawdzą się

jeśli chcesz przyklejać płyty gipsowe to nie ma potrzeby tynkowania albo jedno albo drugie a z drugiej strony na 99% pod płytkami nie ma żadnego tynku gruba warstwa zaprawy cementowej która była kiedyś używana do klejenia płytek zamiast obecnie używanych klejów nie wiem czy powodem rezygnacji z użycia płytek do wykończenia łazienki jest oszczędność czy kwestia gustu ale moim zdaniem nawet najtańsza płytka będzie praktyczniejsza i trwalsza od najlepszej farby jakiej użyjesz a nakład pracy i koszt niewiele większy wiem co piszę bo robiłem już trochę takich łazienek i po zbiciu płytek z zaprawą po zagruntowaniu i użyciu folii w płynie w newralgicznych miejscach kleiłem bezpośrednio na wielką płytę przy użyciu kleju grubowarstwowego np weber bez potrzeby tynkowania czy tym bardziej klejenia płyt gipsowych możesz sobie wyrównać koszty montując zamiast kabiny z hydromasażem made in china zwykłą która na pewno dłużej posłuży cena twoich fachowców w normie ale przy podaniu im mojej wersji nie zaszkodzi się potargować
Płyty regipsowe na ściany i podłoga szwecka to bardzo kiepski pomysl jezeli chodzi o lazienkie ;/. Mozesz mi wiezyc lub nie ale ja na twoim miejscu zostawil bym to tak jak teraz jest dostukal pieniedzy i zrobil porzadna łazienki tzw. Płytki na ścinach i podłodze. Kontynujac temat Regipsów na ścianach w łazience to predzej czy puzniej w rogach łazienki zaczna na nim kwitnac grzybki. Zaoszczedzic mozna natomiast na suficie ostatnio proponuje wszystkim do łazienek panela plastikowe wedlug mnie jak i inwestorów wygladaja kapitalnie , sa tanie, i bardzo praktyczne nawet jak ktos zachlapie sufit woda to wystarczy scierka przetrzec i po sprawie, zaden grzybek na nich nie urosnie i niestraca koloru...., co do ceny to jest bardzo przyzwoita jak na stolice, za łazienkie wszyscy biora sporo bo sporo pracy przy wykanczaniu.
Tylko jedna ekipa i wycena? :o Na Twoim miejscu Sciągnąłbym kilka ekip plus referencje...Powiem tak: łazienka malutka, ale "pierniczenia" mnogo :wink: Cena 3000 za wersję "glazurowaną" jak dla mnie do przyjęcia, ale możesz się nie zgodzić. Obyś trafił(a) na solidną ekipę.

ewidentnie panele sie nie sprawsdza...wszystko spuchnie i bedzie do widzenia.

W takich małych lazienkach w blokowisku jest najgorzej z kuciem w żelbecie pod nowe instalecje czy przeróbki,potem w miare wyprostowanie tych scian,ze wzgledu na wymiary nie ma się gdzie rozpedzic z robota i jest to po prostu dłuba ina.

A i dobrze przedmówcy sugerują że po drodze zawsze cos moze wyskoczyć,z praktyki wiem że wyskakuje :lol: Poza tym łazieneczka jest mała dlatego by byc zadowolonym potem z efektu,trzeba sie przyłozyc do szczegułów,same demontaże wszystkiego to troche roboty.

Moim zdaniem cena 2000 zl za kompleksowe doprowadzenie tej łazienki jest ceną w porządku,kto wie czy na miejscu nie okazałoby sie ze inni wycenią to jeszcze wyżej.

Na mój gust jest to do 2 tyg. roboty dla jednego człowieka...czyli 2000 zl to cena ok.

pozdrawiam