frezja26 08.01.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam, po raz pierwszy proszę o pomoc na tym forum i mam nadzieję, że ktoś mi odpisze.... Właśnie remontuję mieszkanie w Piastowie pod Warszawą w bloku z wielkiej płyty. Mam ekipę, która remontuje mi 2 z 3 pokoi oraz przedpokój no i teraz jeszcze muszę wyremontować łazienkę. Łazienka ma wymiary 190 cm na 140 cm i wysoka na jakieś 250 cm, więc nie jest duża. ('') W tej chwili cała jest wyłożona glazurą od góry do dołu i ma terakotę. Mam pomysł jak ją zmienić tańszym kosztem niż położenie kolejnej glazury ponieważ sporo wynosi mnie robocizna pozostałych pomieszczeń a budżet mam ograniczony. To co muszą z niej usunąć to: skuć glazurę i terakotę- prawdopodobnie odejdzie z tynkiem bo się sypie.......( widać to gdy usunęli futrynę), zdemontować brodzik (80x80), zdemontować umywalkę. To co chcę żeby zrobili to: *położyli tynk na ścianach jeżeli tamten stary odpadnie, a na to się zanosi ('') , *na ściany przyczepili płyty k-g, które póżniej trzeba zaszpachlować , zagruntować i być może zaciągnąć gipsem ( nie wiem bo się nie znam) *ściany pomalowali 2 razy w jednym kolorze specjalną farbą (ale kładzie się ją wałkiem) bo nie będzie na nich żadnych płytek, *wylali posadzkę po skuciu terakoty *na podłogę wylali jakąś izolację, która zapobiegnie zalaniu sąsiadów, w razie czego * położyli na podłodze panele, takie jak w innych pomieszczeniach mieszkania * zamontowali kabinę ale taką z hydromasażem kupioną w całości w markecie * zamontowali podwieszany syfit z 4 halogenami bez transformatora * zamontowali nową umywalkę w miejsce starej, no chyba, że będzie trzeba odrobinę przesunąć w bok mocowania * zrobili doprowadzenie i odprowadzenie wody z pralki, która stałaby koło prysznica( w chwili obecnej nie ma pralki w łazience) * zrobili nowe gniazdko z prądem pod pralkę. Trochę się tego nazbierało ale to mała łazieneczka ('') Dzisiaj moi fachowcy powiedzieli mi ile chcą za robociznę...... i mnie zamurowało. Za te prace chcą 2000 zł. ('') Moje pytanie jest następujące: CZY TA CENA JEST OK? CZY PRZESADZILI!!!! dodam tylko, że gdy przedstawili swoją pierwszą wizję łazienki zrobionej od góry do dołu w nowej glazurze plus terakota to powiedzieli mi że chcą za to 3000 zł Bardzo prosze o fachową opinię, muszę dać im odpowiedź do jutra do wieczora. Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 09.01.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Wg mnie normalna cena. Samo skucie wszystkiego, przeróbki elektryczne, hydrauliczne, karton gipsy, biały montaż, wylewka, izolacje. Nie wiadomo jeszcze co wyskoczy w trakcie, być może trzeba będzie wymienić całą instalację hydrauliczną czy elektryczną...Sugeruję raczej terakotę na podłogę + cokolik dookoła, panele nie sprawdzą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 09.01.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 jeśli chcesz przyklejać płyty gipsowe to nie ma potrzeby tynkowania albo jedno albo drugie a z drugiej strony na 99% pod płytkami nie ma żadnego tynku gruba warstwa zaprawy cementowej która była kiedyś używana do klejenia płytek zamiast obecnie używanych klejów nie wiem czy powodem rezygnacji z użycia płytek do wykończenia łazienki jest oszczędność czy kwestia gustu ale moim zdaniem nawet najtańsza płytka będzie praktyczniejsza i trwalsza od najlepszej farby jakiej użyjesz a nakład pracy i koszt niewiele większy wiem co piszę bo robiłem już trochę takich łazienek i po zbiciu płytek z zaprawą po zagruntowaniu i użyciu folii w płynie w newralgicznych miejscach kleiłem bezpośrednio na wielką płytę przy użyciu kleju grubowarstwowego np weber bez potrzeby tynkowania czy tym bardziej klejenia płyt gipsowych możesz sobie wyrównać koszty montując zamiast kabiny z hydromasażem made in china zwykłą która na pewno dłużej posłuży cena twoich fachowców w normie ale przy podaniu im mojej wersji nie zaszkodzi się potargować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinczarek25 09.01.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Płyty regipsowe na ściany i podłoga szwecka to bardzo kiepski pomysl jezeli chodzi o lazienkie ;/. Mozesz mi wiezyc lub nie ale ja na twoim miejscu zostawil bym to tak jak teraz jest dostukal pieniedzy i zrobil porzadna łazienki tzw. Płytki na ścinach i podłodze. Kontynujac temat Regipsów na ścianach w łazience to predzej czy puzniej w rogach łazienki zaczna na nim kwitnac grzybki. Zaoszczedzic mozna natomiast na suficie ostatnio proponuje wszystkim do łazienek panela plastikowe wedlug mnie jak i inwestorów wygladaja kapitalnie , sa tanie, i bardzo praktyczne nawet jak ktos zachlapie sufit woda to wystarczy scierka przetrzec i po sprawie, zaden grzybek na nich nie urosnie i niestraca koloru...., co do ceny to jest bardzo przyzwoita jak na stolice, za łazienkie wszyscy biora sporo bo sporo pracy przy wykanczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 09.01.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Tylko jedna ekipa i wycena? Na Twoim miejscu Sciągnąłbym kilka ekip plus referencje...Powiem tak: łazienka malutka, ale "pierniczenia" mnogo Cena 3000 za wersję "glazurowaną" jak dla mnie do przyjęcia, ale możesz się nie zgodzić. Obyś trafił(a) na solidną ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 10.01.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 ewidentnie panele sie nie sprawsdza...wszystko spuchnie i bedzie do widzenia. W takich małych lazienkach w blokowisku jest najgorzej z kuciem w żelbecie pod nowe instalecje czy przeróbki,potem w miare wyprostowanie tych scian,ze wzgledu na wymiary nie ma się gdzie rozpedzic z robota i jest to po prostu dłuba ina. A i dobrze przedmówcy sugerują że po drodze zawsze cos moze wyskoczyć,z praktyki wiem że wyskakuje Poza tym łazieneczka jest mała dlatego by byc zadowolonym potem z efektu,trzeba sie przyłozyc do szczegułów,same demontaże wszystkiego to troche roboty. Moim zdaniem cena 2000 zl za kompleksowe doprowadzenie tej łazienki jest ceną w porządku,kto wie czy na miejscu nie okazałoby sie ze inni wycenią to jeszcze wyżej. Na mój gust jest to do 2 tyg. roboty dla jednego człowieka...czyli 2000 zl to cena ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frezja26 10.01.2010 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Serdecznie Wam wszystkim dziękuję kochani!!!!! za pomocne odpowiedzi pozdrawiam i życzę udanego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts