markoos 09.01.2010 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam.Znacie się ktoś może na zapisach w umowie z ZE?1 z punktow jaki jest w projekcie umowy wygląda następująco: „Podmiot przyłączany zobowiązuje się umożliwić przedsiębiorstwu energetycznemu w obrębie swojej nieruchomości budowę i rozbudowę sieci elektroenergetycznej zgodnie z warunkami przyłączenia, jak również dostęp, wraz z niezbędnym sprzętem do urządzeń Przedsiebiorstwa Energet. znajdujących się na nieruchomości Podmiotu Przyłączanego w celu usunięcia awarii, kontroli, przeglądu, modernizacji, rozbudowy oraz układy pomiarowego.W celu zabezpieczenia tego prawa Podmiot Przyłączany najpóźniej w terminie 30 dni przed terminem przyłączenia ustanowi w formie aktu notarialnego na rzecz przedsiębiorstwa Energetycznego nieodpłatną służebność przesyłu wzdłuż linii przebiegu sieci oraz zobowiązuje się ujawnić to prawo poprzez złożenie w sądzie w terminie 20 dni od dnia jego ustanowienia, wniosku o dokonanie wpisy w prowadzonej dla nieruchomości księdze wieczystej. Koszt aktu poniesie Przedsiębiorstwo energetyczne.” Co to dla mnie oznacza? Czy mogę się od tego punktu odwołać lub go zmodyfikować (bardziej precyzując) a w ostateczności czy mogę nie wyrazić zgody na jakiekolwiek zmiany w akcie notarialnym? Nadmienię że obecnie Mam przyłącze o mocy 4kW (1 faza). i złożyłem wniosek ponieważ chcę zwiększyć moc na 9kW (3 fazy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Pierwszy akapit: gwarantują sobie, że od twojej skrzynki będą mogli rozbudowywać sieć do sąsiada, nie oznacza to wcale, że przekopia ci działke w poprzekDrugi akapit: jeśli to EnergiaPro to u mnie wycofali się z tego zapisu na 2dwa dni przed upływem terminu i to bez moich nacisków. Nie ma podstawy prawnej, że by cię do tego zmusili, umowa rowniez nie przewiduje żadnych sankcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 09.01.2010 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Właśnie ten zapis "jak również dostęp, wraz z niezbędnym sprzętem do urządzeń Przedsiebiorstwa Energet. znajdujących się na nieruchomości Podmiotu Przyłączanego " mnie niepokoi.Piszesz że chodzi o dostęp do skrzynki (czyli tej którą postawią przy płocie? ) no to by było wszystko ok.Ale jeszcze na działce mam słup energetyczny nn. I w tej umowie nie sprecyzowli o co im konkretnie chodzi. Jak o służebność bezpłatną do skrzynki to ok ale jak chcą sobie ustanowic na wszystkie urządzenia to nie bardzo mnie to cieszy... zwłaszcza te zapisy w akcie notarialnym. Oczywiście z tym żeby sąsiadom podłączali prąd to nie ma problemu. Ale obawiam paru wyrazów w tej umowie. A mianowicie "modernizacji i rozbudowy". Bo usuniecie awarii, przeglądu czy kontroli to ok. Ale nie chciałbym żeby któregoś dnia sobie przyszli i powiedzili że stawiają stacje trafo albo wkopują mi na działce kolejny słup. Czy można ta umowe jakoś zmienic? czy jak się nie zgodze na ten zapis to mi nie zwiększą mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts