Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędnie? - proszę o pomoc

Recommended Posts

Skoro cena drewna którym ogrzewasz dom wynosi 0 zł/m3 to nawet jak spalisz 20m3 to i tak bedzie cię to kosztować "0". Wniosek jest taki, że najlepsze źródło ciepła to źródło darmowe. I niech się wszystkie domy pasywne przy nim schowają :)

Palenie awaryjne drewnem rekompensowało tylko niekontrolowane wychodzenie poprzez niedokończoną wentylację mechaniczną (na razie brak rekuperatora) gdy wiało. O tym, że hula powietrze z zewnątrz świadczy wilgotność poniżej 26% przy pierwszym sezonie i ogrzewaniu podłogowym.

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS jeśli nie chcesz robić kotłowni to po co ci wodna podłogówka, ułóż sobie tanie elektryczne kable grzejne w podłodze i podłącz je do kontaktu

Dokładnie tak hehe ! :-)

Po pierwsze, czy jest to rzeczywiście tak dużo tańsze? Ile kosztowałaby taka instalacja w domu 100m2 przy mocy grzewczej 3-4kW?

Po drugie poczytaj to : http://forum.muratordom.pl/post4047891.htm#4047891

Pisałam już - nie chcę kabli, bo nie chcę sobie zamykać drzwi. Pod wodną podłogówkę mozna podłączyć jakikolwiek piec w razie czego a do kabli to tylko prąd. Chociaż nie wiem czy to logiczne, bo skoro nie będę miała żadnego komina w domu? Będę ten komin później dorabiać :-? Gubię się już w tym wszystkim :(

Prawda jest taka że chcemy się uchronić przez jakąś katastrofą cen energii a to trochę bez sensu.

Jak już dom będzie tak energooszczędny ze prawie pasywny to jaka katastrofa?

Troszkę większy koszt ogrzewania i tyle.

Myślę że nie warto pakować się w kilka źródeł na raz, tu kominek do okresów przejściowych byłby totalną porażką ekonomiczną !

Moim zdaniem wybór bardzo rozsądny, idziesz w dobrym kierunku :wink:

Ja zrobiłem to samo !

Porównanie właśnie będę mieć, bo dookoła na dachach same kominy :D Ale trudno - niech się ludziska dziwują ;) U Ciebie na dachu choć komin od ogrzewania jest :) A u Ciebie znajomi/rodzina co przychodzą to nie kręca nosem i nie dziwią się, że domek sobie bez kominka w środku wybudowałeś?

U mnie początkowo również nie miało być kominka. Jednak zdecydowały względy rekreacyjne. Lubimy popatrzeć na płonący ogień. A że przy okazji trzeba było komin wybudować i że dodatkowe stracy na mostkach. Przyjemność kosztuje. Telewizor też kosztuje kilka tysięcy i prąd zużywa, a i tak większość posiada :). Nie dajmy się zwariować.

Oni ogrzewają kominkiem cały dom i mają złe doświadczenia więc pewnie dlatego.

Ja też mam takich jednych "znajomych" - choć oni to akurat twierdzili, że są zadowoleni, nie wiem jak w tym roku, bo zima słuszna jest, może już mniej zadowoleni, ale to tacy co i tak Ci prawdy nie powiedzą ;) Mnie to się najbardziej u nich nie podobało ten czarny brud przy anemostatach :( Malowanie na okrągło jak nic.

U mnie względy rekreacyjne to akurat małe znaczenie mają - nie ma czasu na siedzenie i gapienie się w kominek niestety :(

Tak sobie myślę, Ja to nawet czasu bym nie miał rozpalić w tym kominku a co dopiero mówić o patrzeniu w ogień :lol:

Ja albo nie mam czasu albo cierpliwości do bezczynności :-?

I tak w kółko ,,,

Przy takiej aktywności na FM to wcale sie nie dziwię :D

Chodziło mi o zaakcentowanie ogólnej tendencji. Przy domach energooszczędnych kominek tylko do ogrzewania jest pomysłem złym, natomiast dla przyjemności i wyglądy moim zdaniem warto popełnić ten błąd (jeśli domownicy to lubią). I jeśli nie traktuje się tego jako kotłownię (24godz. /dobę), to pracochłonność żadna, brudu jakoś nie widać.

mpoplaw - qrcze - najgorzej martwi mnie fakt, że do nocy poślubnej domu nie zdążę wybudować :D

Koleżanki - te co prawdziwe są to nie zzielenieją - daj Boże jeszcze dobrze doradzać będą, ale to w kwestii wnętrz, to wiesz - gdzieś za jakiś rok :) reszta tzw. "koleżanek" zupełnie mnie nie interesuje :D

są elektryczne kominki całkowicie bezobsługowe, obywają się bez komina, kosztują grosze w porównaniu do zwykłych, a ich montaż polega na wetknięciu wtyczki do gniazdka

niektóre wersje mają kółka, i można z takim kominkiem podjechać sobie na noc do sypialni żeby urozmaicić noc poślubną

od tego to twoje koleżanki najpierw zzielenieją a potem pękną z zazdrości

Zgoda sa różne upodobania. Niektórym lalka czy wibrator wystarczą do szczęścia :). Można też na telewizorze puścić palacy się kominek z oryginalnym dźwiękiem.

Ale wracając do energooszczędzania największy błąd jaki popełniłem, to te rolety zewnętrzne. Na to uczulam

Co do kominka. Analizując za i przeciw dopatrzyłem się dwóch typów ludzi:

1) są bardzo zadowoleni - lubią palić w kominku, mają dostęp do taniego drewna i dzięki temu za niewielkie pieniądze ogrzewają sobie domek

2) mówią - stary nie rób tego bo użeyjesz tego kilka razy i to nie w roku tylko w życiu.

Ja ostatecznie wstawiam małą, ładną kozę, która

- na początku posłuży do spalenia drewna z wyciętych drzew

- później będzie ładnym kwietnikiem

- i tak ogólnie zabezpieczenie na wypadek nalotu talibów

to kup teraz kominek na kółkach i przyjedź do mnie, ja jestem już w fazie wykończeniowej, będziemy mogli sobie do woli kominkiem pojeździć w te i wewte aż do czasu gdy twoje druhny popękają z zazdrości

Nie wiem tylko co mój Michaś na to ;) A tak na marginesie - co Ty masz z tą zadrością tak?

o co chodzi z tymi roletami???

Ja wstawiłem nadstawne, czyli skrzynka jest miedzy oknem a nadprożem. W srodku jest tylko zwinięta roleta i kawałek styropianu (który chyba niewiela pomaga-nie jest szczelnie dopasowany). Przy moim styropianie 20cm należało wybrać wersję ze skrzynką na zewnątrz. I tak by była schowana w warstwie styropianu. A tak jest duży mostek termiczny.

tak proponujesz wszystko żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały ;)

Jak napisałaś są koleżanki i „koleżanki”.

Jak te drugie zzielenieją to satysfakcja podwójna bo to widać na pierwszy rzut oka, a jak im się tylko wątroba obróci to już tego nie widzisz

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: