7tonik 09.03.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Skoro cena drewna którym ogrzewasz dom wynosi 0 zł/m3 to nawet jak spalisz 20m3 to i tak bedzie cię to kosztować "0". Wniosek jest taki, że najlepsze źródło ciepła to źródło darmowe. I niech się wszystkie domy pasywne przy nim schowają Palenie awaryjne drewnem rekompensowało tylko niekontrolowane wychodzenie poprzez niedokończoną wentylację mechaniczną (na razie brak rekuperatora) gdy wiało. O tym, że hula powietrze z zewnątrz świadczy wilgotność poniżej 26% przy pierwszym sezonie i ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.03.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 PS jeśli nie chcesz robić kotłowni to po co ci wodna podłogówka, ułóż sobie tanie elektryczne kable grzejne w podłodze i podłącz je do kontaktu Dokładnie tak hehe ! Po pierwsze, czy jest to rzeczywiście tak dużo tańsze? Ile kosztowałaby taka instalacja w domu 100m2 przy mocy grzewczej 3-4kW? Po drugie poczytaj to : http://forum.muratordom.pl/post4047891.htm#4047891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Pisałam już - nie chcę kabli, bo nie chcę sobie zamykać drzwi. Pod wodną podłogówkę mozna podłączyć jakikolwiek piec w razie czego a do kabli to tylko prąd. Chociaż nie wiem czy to logiczne, bo skoro nie będę miała żadnego komina w domu? Będę ten komin później dorabiać Gubię się już w tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.03.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Prawda jest taka że chcemy się uchronić przez jakąś katastrofą cen energii a to trochę bez sensu. Jak już dom będzie tak energooszczędny ze prawie pasywny to jaka katastrofa? Troszkę większy koszt ogrzewania i tyle. Myślę że nie warto pakować się w kilka źródeł na raz, tu kominek do okresów przejściowych byłby totalną porażką ekonomiczną ! Moim zdaniem wybór bardzo rozsądny, idziesz w dobrym kierunku Ja zrobiłem to samo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Piczman - z kominka juz zrezygnowałam wczoraj Jeszcze trochę boli, ale te kilkanaście tysięcy zostawione w kieszeni pociesza Mama tylko stwierdziła, że dom bez żadnego komina to nie będzie wygladał jak prawdziwy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.03.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Coś w tym pewnie jest, ale porównania nie będziesz miała więc nawet nie zauważysz że czegoś Ci brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Porównanie właśnie będę mieć, bo dookoła na dachach same kominy Ale trudno - niech się ludziska dziwują U Ciebie na dachu choć komin od ogrzewania jest A u Ciebie znajomi/rodzina co przychodzą to nie kręca nosem i nie dziwią się, że domek sobie bez kominka w środku wybudowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.03.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Nie ! Jedni mi tylko powiedzieli : "dobrze że kominka nie masz" Oni ogrzewają kominkiem cały dom i mają złe doświadczenia więc pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 U mnie początkowo również nie miało być kominka. Jednak zdecydowały względy rekreacyjne. Lubimy popatrzeć na płonący ogień. A że przy okazji trzeba było komin wybudować i że dodatkowe stracy na mostkach. Przyjemność kosztuje. Telewizor też kosztuje kilka tysięcy i prąd zużywa, a i tak większość posiada . Nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.03.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Tak sobie myślę, Ja to nawet czasu bym nie miał rozpalić w tym kominku a co dopiero mówić o patrzeniu w ogień Ja albo nie mam czasu albo cierpliwości do bezczynności I tak w kółko ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Oni ogrzewają kominkiem cały dom i mają złe doświadczenia więc pewnie dlatego. Ja też mam takich jednych "znajomych" - choć oni to akurat twierdzili, że są zadowoleni, nie wiem jak w tym roku, bo zima słuszna jest, może już mniej zadowoleni, ale to tacy co i tak Ci prawdy nie powiedzą Mnie to się najbardziej u nich nie podobało ten czarny brud przy anemostatach Malowanie na okrągło jak nic. U mnie względy rekreacyjne to akurat małe znaczenie mają - nie ma czasu na siedzenie i gapienie się w kominek niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Tak sobie myślę, Ja to nawet czasu bym nie miał rozpalić w tym kominku a co dopiero mówić o patrzeniu w ogień Ja albo nie mam czasu albo cierpliwości do bezczynności I tak w kółko ,,, Przy takiej aktywności na FM to wcale sie nie dziwię Chodziło mi o zaakcentowanie ogólnej tendencji. Przy domach energooszczędnych kominek tylko do ogrzewania jest pomysłem złym, natomiast dla przyjemności i wyglądy moim zdaniem warto popełnić ten błąd (jeśli domownicy to lubią). I jeśli nie traktuje się tego jako kotłownię (24godz. /dobę), to pracochłonność żadna, brudu jakoś nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 mpoplaw - qrcze - najgorzej martwi mnie fakt, że do nocy poślubnej domu nie zdążę wybudować Koleżanki - te co prawdziwe są to nie zzielenieją - daj Boże jeszcze dobrze doradzać będą, ale to w kwestii wnętrz, to wiesz - gdzieś za jakiś rok reszta tzw. "koleżanek" zupełnie mnie nie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 są elektryczne kominki całkowicie bezobsługowe, obywają się bez komina, kosztują grosze w porównaniu do zwykłych, a ich montaż polega na wetknięciu wtyczki do gniazdka niektóre wersje mają kółka, i można z takim kominkiem podjechać sobie na noc do sypialni żeby urozmaicić noc poślubną od tego to twoje koleżanki najpierw zzielenieją a potem pękną z zazdrości Zgoda sa różne upodobania. Niektórym lalka czy wibrator wystarczą do szczęścia . Można też na telewizorze puścić palacy się kominek z oryginalnym dźwiękiem. Ale wracając do energooszczędzania największy błąd jaki popełniłem, to te rolety zewnętrzne. Na to uczulam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Arturo72 - misz-masz duży jest, bo ja sama nie wiem co mam zrobić - wychodzi na to, że kable powinnam położyć Cytując słowa pewnej piosenki: "nie da się żyć, zwarjuję jak nic" Kondensat, czyli gaz? U mnie nie wchodzi w grę. 7tonik - o co chodzi z tymi roletami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Co do kominka. Analizując za i przeciw dopatrzyłem się dwóch typów ludzi: 1) są bardzo zadowoleni - lubią palić w kominku, mają dostęp do taniego drewna i dzięki temu za niewielkie pieniądze ogrzewają sobie domek2) mówią - stary nie rób tego bo użeyjesz tego kilka razy i to nie w roku tylko w życiu. Ja ostatecznie wstawiam małą, ładną kozę, która- na początku posłuży do spalenia drewna z wyciętych drzew- później będzie ładnym kwietnikiem- i tak ogólnie zabezpieczenie na wypadek nalotu talibów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 to kup teraz kominek na kółkach i przyjedź do mnie, ja jestem już w fazie wykończeniowej, będziemy mogli sobie do woli kominkiem pojeździć w te i wewte aż do czasu gdy twoje druhny popękają z zazdrości Nie wiem tylko co mój Michaś na to A tak na marginesie - co Ty masz z tą zadrością tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 09.03.2010 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 nawet jakbyś wysłała do mnie z kominkiem swoją teściową Nie ma obaw - kominka przecież u mnie niet, a tesciowa na miejscu się przydaje Mnie chodziło o to, że Ty tak proponujesz wszystko żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 o co chodzi z tymi roletami??? Ja wstawiłem nadstawne, czyli skrzynka jest miedzy oknem a nadprożem. W srodku jest tylko zwinięta roleta i kawałek styropianu (który chyba niewiela pomaga-nie jest szczelnie dopasowany). Przy moim styropianie 20cm należało wybrać wersję ze skrzynką na zewnątrz. I tak by była schowana w warstwie styropianu. A tak jest duży mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.03.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 tak proponujesz wszystko żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały Jak napisałaś są koleżanki i „koleżanki”. Jak te drugie zzielenieją to satysfakcja podwójna bo to widać na pierwszy rzut oka, a jak im się tylko wątroba obróci to już tego nie widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts