Sylwia_LBN 09.03.2010 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jak napisałaś są koleżanki i „koleżanki”. Jak te drugie zzielenieją to satysfakcja podwójna bo to widać na pierwszy rzut oka, a jak im się tylko wątroba obróci to już tego nie widzisz Co prawda, to prawda - tego pod uwagę nie wzięłam U mnie to się odbywa pewnie tak (tak sobie wyobrażam) - "koleżanki" z pracy - zwłaszcza kierownik (rok starszy ode mnie, pozjadał wszystkie rozumy): O popatrzcie - ta zołza dom będzie budować! Ale za to starym punto jeździ! Dobrze jej tak, a my nóweczkami zachodnimi (tu należy sobie wpisać marke jaką się chce) :D" Jak teraz powiem, że nie będzie kominka to już całkiem mnie wyśmieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfan82 09.03.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam Z moich kalkulacji i obserwacji wynika , że budowa pasywniaka to inwestycja gdy w kieszeni jest do wydania dobrych kilkaset tysięcy. Warto natomiast wybudować dom energooszczędny. Założenia do niego są następujące (myślę że w granicach rozsądku - finansowego ): 1. 18 cm styropianu na ścianach fundamentowych 2. 20 cm styropianu w podłodze + isomur w ścianie 3. 20 cm styropianu z grafitem na ścianach 4. 40 cm wełny mineralnej na poddaszu (20 cm między krokwiami + 20 cm pod) 5. Okna energooszczędne + energooszczędne drzwi wejściowe 6. Rekuperator + gruntowy wymiennik ciepła Oczywiście duża powierzchnia okien od południa i jak najmniej od północy , prosta bryła budynku (ale ja jestem minimalistą i nadmiar udziwnień mnie denerwuje). Co do kominka. Powiem tak. Teraz mam etat palacza w domu rodziców , więc tak sobie myślę , że gdybym miał nadal palić (nawet od czasu do czasu) w kominku to ja dziękuję - nie skorzystam. Zamiast kominka to ja wolałbym zainwestować w dobry rekuperator i bardzo dobre okna Nie robiłbym natomiast płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 09.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 .Powiedz proszę rafek coś więcej o swoich rozwiązaniach i projekcie. Sorry, że tak późno. Projekt HOUSE 08 pracowni ASSA DESIGN jest idealny dla mnie. Jest to modernistyczny dom niskoenergetyczny z płaskim stropodachem. Niestety większość miejscowych planów zagosp. nie dopuszcza budowy takich domów (ja taką działkę znalazłem). Zmiany, które wprowadziłem są niewielkie:1.Prawdopodobnie płyta zamiast ław (jestem w fazie wyceny-koszt zadecyduje).2.Likwidacja kominów.3.Likwidacja okien na północy lub przeniesienie na wschód(zostawiłem tylko jedno w łazience).4.Rezygnacja z 25cm platinum+ na rzecz 30cm zwykłego styro.5.Ogrzewanie- bufor+grzałka+podłogówka ułożona na zbrojeniu płyty fundamentowej i stropu nad parterem (bez dodatkowych warstw styro. i wylewki, żeby uniknąć dodatkowych kosztów, tylko nie wiem czy tak można).Nara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 09.03.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Efekt: dla domu 220 m2 w podłodze i temp 23 st. kilka dni temu przekroczyłem kwotę 1000 zł za CO i CWU. Grzeję PC powietrzną (wg niektórych to droga grzałka elektryczna ). Na i spaliłem jakieś 2-3 m3 desek, palet po budowie Czyli nie jest źle. 1000 zł. od października??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Dokładnie od 2 wrzesnia -wtedy założyli mi licznik 2 taryfowy. Nie dodałem, że grzeję wyłącznie w 2 taryfie. Nie mam podlicznika, więc przyjmuję całe wskazanie 2 taryfy jako koszty ogrzewania. Gdy odejmę inne zużycie w tej taryfie, to wyjdzie jakies 10% taniej za ogrzewanie. No i kwotę przeliczam po obecnych cenach energii, więc faktyczne koszty były trochę mniejsze. 1. 18 cm styropianu na ścianach fundamentowych 2. 20 cm styropianu w podłodze + isomur w ścianie Przy isomurze 18 cm styropianu na fundamencie nic nie wnosi. Z danych producenta wynika, że ocieplenie fundamentu można całkowicie pominąć. Ja dałem 5 cm No i powiedz projektantowi żeby krokwie miały co najmniej 20cm szerokości żeby tam dużo welny wepchać NIe ma takiej potrzeby. W zupełności wystarczy 15 cm. Wtedy przy parterówce właściwa warstwa ocieplenia nad sufitem (niektórzy całkowicie rezygnują z ocieplenia poddasza nieużytkowego). Przy poddaszu użytkowym dla skosów "mieszkalnych" 15+15. Nad sufitem proponuję 15+15 i 15 między krokwie dachu Dom, który zbudujesz, powinien być ładny, funkcjonalny i wygodny.... i to powiedz projektantowi, a energooszczędność to już jego problem i raczej da sobie z tym radę. Zapominasz, że tylko śladowa liczba inwestorów zleca indywidualne projekty. Najczęściej adaptują projekty istniejące. A tiutaj nie liczyłbym na inwencję projektantów adaptujacych w kwestii energooszczędzania. Wiem z doświadczenia, że najczęsciej jest to "ciężki kaliber" dla których technologia zatrzymała się 15 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 09.03.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Dokładnie od 2 wrzesnia -wtedy założyli mi licznik 2 taryfowy. Nie dodałem, że grzeję wyłącznie w 2 taryfie. Nie mam podlicznika, więc przyjmuję całe wskazanie 2 taryfy jako koszty ogrzewania. Gdy odejmę inne zużycie w tej taryfie, to wyjdzie jakies 10% taniej za ogrzewanie. No i kwotę przeliczam po obecnych cenach energii, więc faktyczne koszty były trochę mniejsze. To oznacza jakieś 3 tys. kWh? Na 220 m2? Podziwiam i gratuluję. Przynajmniej jakiś jeden, któremu sie pompa powietrzna udala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.03.2010 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Wychodzi że sezon zakończysz z wynikiem około 1200zł. Z takim zużyciem masz szanse stać się rekordzista w kosztach grzania domu o powierzchni 220m2. I pewnie tak by było gdyby nie fakt, że spalając 3m3 drewna miałeś dodatkowo do dyspozycji około 7200kWh. Przy sprawności kominka 70% wpompowałeś w ogrzewanie dodatkowo oprócz tego co dala PCi około 5000kWh, a to jest więcej niż zużyła do tej pory Twoja PCi. To się nazywa "wspomaganie" grzania kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.03.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Sylwiamniej emocji - ma ci starczyć na lat paręwięcej realizmu.Zrób to co ci wykonawcy nie spieprzą.A najlepiej zleć konstrukcję swemu facetowi - niech się wykaże i zajmij się upiększaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 10.03.2010 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Jego zdaniem wytwarzaja one pole elektromagnetyczne ktore jego zdaniem jest szkodliwe dla zdrowia. Rurki z woda sa bezpieczniejsze (na wszelki wypadek gdyby on mial racje). Może chodzi o pole magnetyczne - z tego co mi wiadomo w podłogówce szkodliwe. Wtedy trzeba tak to zrobić żeby te pola się wzajemnie znosiły czy coś w tym stylu. Tak piszę co mi się przypomina - może coś przekręciłam. Nie interesowałam się tym specjalnie, bo u mnie z założenia miała być wodna. A najlepiej zleć konstrukcję swemu facetowi - niech się wykaże i zajmij się upiększaniem domu. No tak, przecież BABY to na niczym się nie znają i z niczym nie dadzą sobie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.03.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To oznacza jakieś 3 tys. kWh? Na 220 m2? Podziwiam i gratuluję. Przynajmniej jakiś jeden, któremu sie pompa powietrzna udala Na dzień dzisiejszy dokładnie 4111,8kWh przy cenie 0,25zł. Acha 220 m2 to jest powierzchnia podłogi. Odejmując skosy bedzie mniej. Z drugiej strony grzałem też poddasze nieuzytkowe. Dopiero kończe ocieplenie nad sufitem . A oto mój rachunek za ostatnie 2 miesiące: http://picasaweb.google.com/107812023122058899357/201003Mar#5446912427057565890 Wychodzi że sezon zakończysz z wynikiem około 1200zł. Z takim zużyciem masz szanse stać się rekordzista w kosztach grzania domu o powierzchni 220m2. I pewnie tak by było gdyby nie fakt, że spalając 3m3 drewna miałeś dodatkowo do dyspozycji około 7200kWh. Przy sprawności kominka 70% wpompowałeś w ogrzewanie dodatkowo oprócz tego co dala PCi około 5000kWh, a to jest więcej niż zużyła do tej pory Twoja PCi. To się nazywa "wspomaganie" grzania kominkiem. Poszło szacunkowo może 2m3 może 3m3. Było to jednak drewno more (wyciągane wprost ze śniegu ) czyli podobno dużo mniej kaloryczne. Z moich obserwacji wynika, że rozpalenie kominka w danym dniu powodowało średnio wzrost temp. o 1 st. (w skali całej doby). Ponieważ ja utrzymuje temp. 23 st, to bez kominka przy tym samym grzaniu byłoby 22 st. Zauważ, że niektórzy podają swoje zużycie przy temp. 19-21 st. I jak tu porównać poszczególne przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To się nazywa "wspomaganie" grzania kominkiem. Większość osób pomija fakt przepalania w kominku sądząc że to nie daje dużo. Powiem tak ,,, Jak bym miał kominek i 1 m3 odpowiedniego drewna to 500 kg węgla i sezon 6 miesięcznych mrozów załatwiony i w domu całodobowo ponad 20 C ! Ale na rekordy przyjdzie jeszcze czas, już jest lepiej. W nocu poniżej -15 C a w dzień około 0 C i słońce, dobrze naładowany bufor wystarczył mi na 2 doby, w domu 22 C i wentylacja nadal na sporym poziomie ! Jestem niemal pewny że od przyszłego roku ogrzewając węglem wydam max 1 tyś zł na ROK zapewniając sobie CO i CWU oraz bardzo komfortową temp. w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.03.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Nie bądź taka drażliwa. Jak to dobrze rozegrasz to będziesz miała układ typu: ja chcę tak i tak i sposób w jaki to zostanie osiągnięte nie będzie ciebie interesował. Jak to źle rozegrasz to będziesz orała a twój przyszły mąż będzie czekał na ciebie z obiadkiem i piwem przy telewizorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.03.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ja nie pomijam . Ponieważ nie paliłem codziennie (średnio 2 razy w tygodniu), więc mam porównanie jaki przynosiło to efekt (napisałem to powyżej). Tak więc nijak nie wychodzi tyle, jak wyliczył Jani (może tego drewna było mniej niż napisałem-nie wiem, nie mierzyłem, po prostu wyłuskiwałem deski spod śniegu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.03.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To możemy się tylko domyślać jaki zaj.... masz COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 10.03.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 4000 kwh - i tak jestem pod wrażeniem , jak wiesz, ja mam jakieś 11 tys. kWh ale grzeję tylko tym i mam pełne 200 m2 w parterowym domu. Cały czas się zastanawiam, co jest nie tak, bo w aż takie mostki cieplne nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 10.03.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Nie bądź taka drażliwa. Jak to dobrze rozegrasz to będziesz miała układ typu: ja chcę tak i tak i sposób w jaki to zostanie osiągnięte nie będzie ciebie interesował. Jak to źle rozegrasz to będziesz orała a twój przyszły mąż będzie czekał na ciebie z obiadkiem i piwem przy telewizorku Orko - ja z tych mało drazliwych A budowa domu spadła na mnie bo przyszły mąż to po kilkanaście godzin dziennie pracuje niestety, więc o czekaniu na mnie z obiadem moge zapomnieć Mogłabym zlecic budowę "zwykłego domu" i wtedy o nic nie musiałabym się martwić, bo "zwykły dom" każda ekipa wybuduje. Tylko, że ja nieszczęsna musiałam wejść na FM i się dowiedzieć, że coś takiego jak "dom energooszczędny" istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Doszło? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 10.03.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Nie bądź taka drażliwa. Jak to dobrze rozegrasz to będziesz miała układ typu: ja chcę tak i tak i sposób w jaki to zostanie osiągnięte nie będzie ciebie interesował. Jak to źle rozegrasz to będziesz orała a twój przyszły mąż będzie czekał na ciebie z obiadkiem i piwem przy telewizorku Orko - ja z tych mało drazliwych A budowa domu spadła na mnie bo przyszły mąż to po kilkanaście godzin dziennie pracuje niestety, więc o czekaniu na mnie z obiadem moge zapomnieć Mogłabym zlecic budowę "zwykłego domu" i wtedy o nic nie musiałabym się martwić, bo "zwykły dom" każda ekipa wybuduje. Tylko, że ja nieszczęsna musiałam wejść na FM i się dowiedzieć, że coś takiego jak "dom energooszczędny" istnieje A ja powiem tak - dom energooszczędny to bujda. Jak ma byc ciepło to trzeba grzać - co z tego że temperatura na termometrze jest i się utrzymuje, skoro ciepło nie promieniuje, przegrody stygną i nawet przy 22 st. jest wrażenie, że jest zimno. Też się dałem zwariować na dom energooszczędny, mam super ocieplenia, nawet pompę ciepła i rekuperator, a płacę za ogrzewanie jak na razie średnio 800 zł. miesięcznie (200 m2). Ja bym się skupił na tanim źródle ciepła, a nie ocieplaniu - nawet OZC wykazuje, że schodzenie z przegrodami poniżej 0,2 niewiele daje, jeżeli chodzi o zmniejszenie zuzycia ciepła. A poza tym OZC to teoria, praktyka wygląda zupełnie inaczej. Jak masz gaz na działce to nie kombinuj, tylko rób gazowe plus podłogówkę - to najlepsze połączenie - ja to mówię na podstawie pół roku mieszkania w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 10.03.2010 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Adaśku - Słońce Ty moje - doszło I właśnie Ci odpisuję, ale że odpowiedź długą Ci szykuję (bój sie ) to i mi schodzi na tym czasu, ale już przy końcu jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.03.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 800 zł/miesiąc i nie musisz ogrzewać ?Możesz nam wyjaśnić jak to robisz? Uważam że masz sporo racji w tym co piszesz ale nie rozumiem stwierdzenia że w domu energooszczędnym nie trzeba ogrzewać !Ja tam grzeję całodobowo,odczucie jest wręcz idealne, choć poniżej 21 C jest mi zimno !Różnica jest jednak taka że zamiast 4 ton węgla pójdzie mi połowę tego !Poza tym nic się nie zmieniło ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts