arturoand1 09.01.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam mam pytanie odnośnie dokonania właśnie takiej czynności. Czy ta darowizna musi być najpierw z brata mamy na mamę a potem na mnie i czy akie akty można sporządzić jednocześnie i jakie będą łączne koszty lub czy ta darowizna może być przekazana bezpośrednio na mnie z brata mojej mamy...ale czy to nie będzie czasem drugiego stopnia?? proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 09.01.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam mam pytanie odnośnie dokonania właśnie takiej czynności. Czy ta darowizna musi być najpierw z brata mamy na mamę a potem na mnie i czy akie akty można sporządzić jednocześnie i jakie będą łączne koszty lub czy ta darowizna może być przekazana bezpośrednio na mnie z brata mojej mamy...ale czy to nie będzie czasem drugiego stopnia?? proszę o pomoc. Pozdrawiam hej! mój brat dostał dokładnie taką darowiznę o której ty mówisz. było to przepisane z brata mojej mamy bezpośrednio na niego i jego żonę nie wiem jak z podatkiem ( ile zapłacili) nie pamiętam tego ale wiem że nie wyszło drogo. tak czy inaczej jeśli chcesz uniknąć podatku 2 stopnia to nie ma sensu. jeśli brat twojej mamy przepisze dom na nią to ona też musi zapłacić podatek , potem ona przepisze na ciebie i historia się powtórzy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.01.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie płaci się podatku do darowizny w pierwszej grupie. Jak brat przepisze na siostrę to nie płaci. Jak mama na dziecko - też nie płaci. Można to zrobić w czasie jednej wizyty u notariusza. O koszty pytaj notariusza (porada taka jest bezpłatna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 10.01.2010 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Nie płaci się podatku do darowizny w pierwszej grupie. Jak brat przepisze na siostrę to nie płaci. Jak mama na dziecko - też nie płaci. Można to zrobić w czasie jednej wizyty u notariusza. O koszty pytaj notariusza (porada taka jest bezpłatna) nefer jesteś pewna że w pierwszej grupie się nie płaci? od kiedy się to zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jestem pewna.Od 01.01.2009 o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 10.01.2010 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 http://www.pit.pl/podatek_od_darowizny_darowizna_podatki_w_praktyce_4420.php to przepraszam bardzo mam stare informacje dobrze że się to zmieniło bo z tymi podatkami to lekka przesada pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2010 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zdecydowanie to była przesada, aczkolwiek wcal sie nie zdziwię jak wrócą do niej dla poratowania budżetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 10.01.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Oczywiście, że w pierwszej grupie nie płacimy podatku...o ile zgłosimy fakt nabycia praw majątkowych w drodze darowizny odpowiedniemu Naczelnikowi US wypełniając druk SD-Z2 w przeciągu 6 miesięcy (przed 1 stycznia 2009 był miesiąc) od nabycia tych praw Jeśli tego faktu nie zgłosimy podatek trzeba będzie zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts