Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przpisanie domu z brata mojej mamy na mnie

arturoand1

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie dokonania właśnie takiej czynności. Czy ta darowizna musi być najpierw z brata mamy na mamę a potem na mnie i czy akie akty można sporządzić jednocześnie i jakie będą łączne koszty lub czy ta darowizna może być przekazana bezpośrednio na mnie z brata mojej mamy...ale czy to nie będzie czasem drugiego stopnia?? proszę o pomoc. Pozdrawiam

Witam mam pytanie odnośnie dokonania właśnie takiej czynności. Czy ta darowizna musi być najpierw z brata mamy na mamę a potem na mnie i czy akie akty można sporządzić jednocześnie i jakie będą łączne koszty lub czy ta darowizna może być przekazana bezpośrednio na mnie z brata mojej mamy...ale czy to nie będzie czasem drugiego stopnia?? proszę o pomoc. Pozdrawiam

hej!

mój brat dostał dokładnie taką darowiznę o której ty mówisz. było to przepisane z brata mojej mamy bezpośrednio na niego i jego żonę nie wiem jak z podatkiem ( ile zapłacili) nie pamiętam tego ale wiem że nie wyszło drogo.

tak czy inaczej jeśli chcesz uniknąć podatku 2 stopnia to nie ma sensu. jeśli brat twojej mamy przepisze dom na nią to ona też musi zapłacić podatek , potem ona przepisze na ciebie i historia się powtórzy.

pozdrawiam

Nie płaci się podatku do darowizny w pierwszej grupie. Jak brat przepisze na siostrę to nie płaci. Jak mama na dziecko - też nie płaci. Można to zrobić w czasie jednej wizyty u notariusza. O koszty pytaj notariusza (porada taka jest bezpłatna)

Nie płaci się podatku do darowizny w pierwszej grupie. Jak brat przepisze na siostrę to nie płaci. Jak mama na dziecko - też nie płaci. Można to zrobić w czasie jednej wizyty u notariusza. O koszty pytaj notariusza (porada taka jest bezpłatna)

nefer jesteś pewna że w pierwszej grupie się nie płaci? od kiedy się to zmieniło?

Oczywiście, że w pierwszej grupie nie płacimy podatku...o ile zgłosimy fakt nabycia praw majątkowych w drodze darowizny odpowiedniemu Naczelnikowi US wypełniając druk SD-Z2 w przeciągu 6 miesięcy (przed 1 stycznia 2009 był miesiąc) od nabycia tych praw :) Jeśli tego faktu nie zgłosimy podatek trzeba będzie zapłacić.