Gość Kolender 15.01.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Planujemy budowę. Praca zmusza nas do oddania całości budowy jednej firmie Wiadomo - będzie drożej ale nie ma wyjścia. Chcemy : szybko, DOBRZE i " pod klucz" Komu można zaufać? Gdzie taką firmę znależć? /woj.świętokrzyskie lub ościenne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 15.01.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Najlepsza rada spytać się każdego znajomego w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 15.01.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 dom pod klucz to zależy - firma która robi prawie wszystko dla mnie (JESTEM NA NIE) )) namiary na co wod kan gaz rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 16.01.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 kolender.....odradzam taką opcje.Takiej firmy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.01.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Proponuje zrobic tak: 1 firma = generalny wykonawca, ktory poleca firmy instalacyjne, z ktorymi wspolpracuje. Oddzielnie wybor, zakup i montaz okien. Natomiast wykonczenie (malowanie, kafelki, drzwi wewn. itp...) jeszcze inna firma. Zasada: zeby firmy wzajemnie nie zrzucaly problemow na siebie - bo to jest normalka . Wydaje mi sie ze u Ciebie taka opcja jest mozliwa, jakkolwiek wiem z wlasnego doswiadczenia ze wychodzi drogo. Przylacza tez raczej bedziesz musial sam zalatwiac z dostawcami mediow. Powodzenia - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOLENDER 16.01.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 dZIĘKI-PRZEMYŚLĘ ALE OPTYMISTYCZNIE TO NIE WYGLĄDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ja na początku poszukiwań znalazłem firmę, która uważana jest za budującą pod klucz. Potem okazało się, że na większość prac wynajmuje drobne firmy przy okazji zdzierając z nich niemiłosiernie. W efekcie nikt poza inwestorem nie był zainteresowany jakością a tylko tym by obcinać koszty. Efekty takich "oszczędnych" domów były opłakane - najczęściej szukano kogoś kto by je kupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.01.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Zamiast firmy pod klucz znajdź sobie "przedstawiciela inwerstora" (nadzór inwestora) i umów się z nim, że za ciebie poprowadzi budowę a ty mu za to zapłacisz. Określ obowiązki: ma być codziennie na budowie, ma sam załatwiać dostawy materiałów, ma sam organizować wykonawców na poszczególne etapy i umawiać stawki. Łatwiej znaleźć jedną zaufaną osobę niż całą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 18.01.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Zgadzam sie ze Szpulka - w takim wypadku inspektor nadzoru inwestorskiegoto koniecznosc (czesto kosztuje 500 - 1500 zl za calosc, zaleznie od wymaganegopoziomu zaangazowania) Natomiast warto zwrocic uwage na zalety budowy pod klucz lub prawie pod klucz,gdy firma budujaca sama kupuje materialy - wtedy nic Cie nie obchodzi terminowoscdostaw, a jest to NAPRAWDE duzy problem - pisano o tym na forum. Natomiast w momencie podpisywania umowy trzeba firmie wykonawczej patrzec na kosztorys,czy nie zawyza cen materialow - bo najczesciej wpisuje ceny cennikowe, a caly rabatzostawia dla siebie powodzenia - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kolender 18.01.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Czy macie na myśli tzw inwestora zastępczego ? I dokładnie na czym to polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 18.01.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 materiał kupowany przez firmę może niekiedy różnić sie jakościa. trzeba sprawdzać aby nie wpakowali szmelcu różnica nawet 100% rafł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 18.01.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Kolender, w moim przekonaniu wynajmiesz pośrednika, to w porównaniu z deweloperem tylko o tyle lepiej, że ziemia jest twoja. Ja zbudowałem stan surowy z "firmą", właściciel na budowie był podpisać umowę i kasować kasę, resztę wykonała ekipa z którą sam się użerałem. Muszę im oddać sprawiedliwość, że nie mam żadnych zastrzeżeń i np. tynkarze CHWALĄ równość ścian i sufitów. Przepłaciłem ale to wkalkulowałem, mam strasznie ciężki dom, stropodach i takie tam udziwnienia i do tego strasznie się spieszyłem, generalnie nie żałuję, Jeżeli znajdziesz kogoś do wszystkiego, to albo jest to złota rączka a to raczej niebezpieczne lub wynajmuje podwykonawców a sam kasuje wartość dodaną. Przykład z życia moja "firma" od sąsiadki chciała 25 zł za m2 ocieplenia styropianem+siatka+klej, "podwykonawca"(inny) 20 zł a ona znalazła ekipę za 10 zł ale średnią. Ja mam taką samą sytuację, za wewnętrzne tynki podwykonawca zaśpiewał mi 20, a normalna cena dobrej jakości tynków to 12 zł. Wezme tamtych za 15 jeżeli opuszczą bo już ich znam, mam zaufanie i nie będą mi d... zawracać, ale przepłacę 2500 zł. Zrób jak mówiła szpulka, znajdź z polecenia inspektora nadzoru i niech siedzi na budowie cały dzień a weź odzielnie ekipę do stanu surowego, instalatorów, tynkarzy + szlichty a podłogę, kominki itp. to juz koniecznie ludzi, którzy tylko tym się zajmują. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Mam na mysli inspektora nadzoru inwestorskiego (czyli Twojego przedstawiciela - fachowca od budowy), który bedzie patrzyl ekipie na rece i reprezentowal Twoje interesy, z uwglednieniem sztuki budowania. Uwazam ze naprawde warto. Nie jest on natomiast inwestorem zastepczym - to Ty podpisujesz umowy i placisz. Krzysiek (nie jestem inspektorem, ale mam takowego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 19.01.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 polecenia poleceni i jeszcze raz polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts