Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

e-papieros pytanie do użytkowników

Recommended Posts

Witajcie! Zastanawiam się nad przerzuceniem się na e-papierosy, jednak mam wiele wątpliwości i tu kilka pytań do użytkowników:

- jaki model wybrać (ceny na alledrogo wahają się od 40 do 400zł), jaki macie i czy polecacie?

- jak to faktycznie jest w trakcie użytkowania - czy faktycznie można tym zastąpić zwykłe papierosy czy jest to po prostu modny w tej chwili gadżet. chodzi mi o to czy frajda z palenia jest taka jak przy normalnych fajkach. czy można się "normalnie" zaciągnąć? Czy czuć gęstość "dymku" w ustach - palacze wiedzą o co chodzi ;-) ?

- jaki zapach to wydziela podczas palenia i jaki pozostawia w pomieszczeniu (chodzi mi o porównanie z normalnymi fajkami).

- na jak długo faktycznie starcza taki jeden "nabój" ? (na alledrogo są informacje od 120 do 300 pociągnięć oni to dają jako odpowiednik paczki fajek ale coś mi to się dziwne wydaje).

- czy wdychanie tego podgrzanego "płynu" z kartridża jest faktycznie takie zdrowe? rozumiem brak subst. smolistych ale czy ktoś trafił na jakieś wyniki badań/testów jaki ten kartridż ma wpływ na zdrowie?

- czy można np. takiego e-papierosa sobie "popalić" np. 3 buchy i przestać?

- jakie inne spostrzeżenia macie z użytkowania? wady/zalety?

Będę wdzięczna za wszelkie wasze spostrzeżenia/rady.

p.s. czy komuś udało się w ten sposób rzucić palenie - w sensie np. nie pali już wcale nawet e-papierosa lub pali te z 0 zawartością nikotyny?

Tu wymieniali się doświadczeniami:

http://forum.muratordom.pl/elektroniczny-papieros,t162979.htm

:wink:

dzięki za link - miałam nadzieję, że może jacyś nowi użytkownicy mają jakieś spostrzeżenia ;-)

Może się odezwą :wink:

Też czekam, ale na posiadaczy odśnieżarek wirnikowych. Nawet teanimowałam stare wątki i ... nadal czekam :lol:

• 2 weeks później...

Mam e-papierosa,ale normalnych nierzucilem

pale tylko w samochodzie jak jade z dzieckiem, Zapachu przy paleniu niema,mozesz pociagnac 1 raz

,a mozesz palic godzine

cartridze napelnia sie plynem 2krople ja kupilem PALL MALL Najbardziej podobami siejak mnie probuja opieprzyc tam gdzie niemozna palic,Te rozmowy z przyglupimi ochroniarzami-super

Kupilismy z żona dla siebie rok temu, palilismy przez tydzien te "cuda" i wrocilismy do analogowych (tzn normalnych). Kuoilismy na allegro takie po ok. 250 zl komplet.

Spostrzezenia:

1. Faktycznie nie chce sie palic normalnych jak palisz elektronicznego

2. Pić się chce jak jasna cholera

3. Smakuje inaczej

4. Dymek leci, ale trzeba konkretnie "ciągnąć"

5. Chcac "zapalic" trzeba kilka razy pociagnac, zeby go "rozpedzic" (na poczatku prawie dym nie leci)

6. Dym jest calkowicie bezwonny i nie przeszkadza nikomu

7. Jak dla mnie za szybko rozladowuje sie bateria

Reasumujac: jezeli palisz duzo, jest szansa przezrzucic sie tylko na epapierosy, tylko musisz pilnowac naladowania baterii (wlasnie przez to wrocilem do normalnych) nie nadazalem ladowac baterii na czas a palic sie chcialo wiec trzeba bylo sie wspomagac normalnymi. Niestety normalny smakuje lepiej i juz pozniej trudno wrocic do elekronicznego. No i oczywiscie musisz pilnowac zeby nie braklo Ci kartridzy bo jak braknie: siegniesz po analogowego i juz nie wrocisz do cyfrowego :)

Moja siostra od pol roku pali tylko e-papieroski i sobie chwali, jak dla mnie: zbyt klopotliwy jest i wrocilem do analogowych.

Kupilismy z żona dla siebie rok temu, palilismy przez tydzien te "cuda" i wrocilismy do analogowych (tzn normalnych). Kuoilismy na allegro takie po ok. 250 zl komplet.

Spostrzezenia:

1. Faktycznie nie chce sie palic normalnych jak palisz elektronicznego

2. Pić się chce jak jasna cholera

3. Smakuje inaczej

4. Dymek leci, ale trzeba konkretnie "ciągnąć"

5. Chcac "zapalic" trzeba kilka razy pociagnac, zeby go "rozpedzic" (na poczatku prawie dym nie leci)

6. Dym jest calkowicie bezwonny i nie przeszkadza nikomu

7. Jak dla mnie za szybko rozladowuje sie bateria

Reasumujac: jezeli palisz duzo, jest szansa przezrzucic sie tylko na epapierosy, tylko musisz pilnowac naladowania baterii (wlasnie przez to wrocilem do normalnych) nie nadazalem ladowac baterii na czas a palic sie chcialo wiec trzeba bylo sie wspomagac normalnymi. Niestety normalny smakuje lepiej i juz pozniej trudno wrocic do elekronicznego. No i oczywiscie musisz pilnowac zeby nie braklo Ci kartridzy bo jak braknie: siegniesz po analogowego i juz nie wrocisz do cyfrowego :)

Moja siostra od pol roku pali tylko e-papieroski i sobie chwali, jak dla mnie: zbyt klopotliwy jest i wrocilem do analogowych.

ja już mam swojego e-pap. - palę go 3 dzień i jak na razie mam takie spostrzeżenia:

bateria starcza na dobę (a mam 2 więc ładuję je na przemian).

jak dla mnie dymek nie jest bezwonny - wyraźnie czuć zapach tytoniu (takiego nie palonego) z miętą (bo ja mentole palę), jednak nie śmierdzi w pomieszczeniu (wcześniej musiałam wyłazić na dwór-nie było opcji żeby w domu zapalić).

nie chce mi się pić, ani jeść ale za to chce mi się jednak zapalić tego analoga choć nie smakują już tak dobrze.

nie wszystkie kartomizery (choć kupiłam 1 rodzaj) są identyczne w smaku, jednego w ogóle nie mogłam palić bo mnie dusił, drugi miał super gładziutki dym i tak nie dusił, trzeci jest taki pomiędzy.

teraz zamierzam kupić liquid do uzupełniania, najprawdopodobniej z zerowa zawartością nikotyny, żebym mogła sobie pykać do woli ;-).

faktycznie trzeba je najpierw rozbuchać - trzeba się przestawić na inny, dość specyficzny sposób palenia (coś bardziej jak pykanie fajki).

na razie jestem zadowolona - zobaczymy jak będzie na dłuższą metę.

• 1 year później...

W temacie e papierosów wiele się pozmieniało. Jak w wielu dziedzinach obserwujemy potężny skok w technologii i dopasowanie kolejnych modeli do oczekiwań użytkowników. Baterie są coraz większe, dymu coraz więcej, smal coraz lepszy. takie są przynajmniej moje spostrzeżenia.

Z e papierosami miałem do czynienia 2 razy. Za pierwszym razem po jakimś czasie wróciłem do zwykłych fajek dość szybku. Teraz zakupiłem na prawdę świetny zestaw i jestem bardzo zadowolony. Czuć różnicę z tym co proponowali rok wcześniej. Do tego odkryłem bardzo fajny sklep w Krakowie (taki normalny sklep) Smooke na ul. Cieszyńskiej w Krakowie ze świetną obsługą, gdzie towar można przetestować i dobrać wszystko pod siebie.

Z tego co czytałem na innych forach, topowe teraz modele epapierosów:

http://www.smooke.pl/files/produkty/thumb2_1300704844zestaw-egot-10001.jpg

zbierają świetne recenzje. Jak dla mnie to krok milowy w rzucaniu palenia!

• 3 weeks później...
Rzeczywiście się pozmieniało. Szkoda, że temat trochę zaginął i ucichły wypowiedzi bo zwłaszcza teraz z tym zakazem palenia niemal wszędzie warto jest mieć e-papierosa. Mi pomaga podczas pracy bo mogę palić normalnie w biurze.

• 3 years później...
  • 5 months później...

nie_zapominajka

Paliłem zwykłe papierosy przez długi okres czasu, kupiłem na spróbowanie chiński badziew spodobało mi się potem zakupiłem dobrej jakości e-papierosa Volish a teraz sprawię prezent bratu pod choinkę http://www.moj-fajek.pl/o/E-papieros-Volish-Ego3-Crystal-Black-1100-mAh-zestaw-podwojny