Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak jest z podatkiem od sprzedaży działki budowlanej i ziemi rolnej?

Coś się mówi w rodzinie o darowiźnie dla mnie dwóch działek: jednej budowlanej i drugiej rolnej. Jeśli je otrzymam - sprzedam i nie ma mowy aby pieniądze przeznaczyć na cele mieszkaniowe. Czy i jak dużo będzie trzeba oddać fiskusowi?

Jeszcze jedna kwestia- prawdopodobnie trzeba zapłacić podatek od takiej darowizny. Moze wiecie jak on jest liczony? Jestem obecnie w strasznym dołku finansowym i może nie będzie mnie stać na przyjęcie darowizny. :cry: :oops:

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/136084-podatek-od-sprzeda%C5%BCy-ziemi-otrzymanej-w-darowi%C5%BAnie/

Witaj

Wszystko zależy od kogo będzie ta darowizna. Napisz, a później dojdziemy ładu i ewentualnie wyliczy się jaka będzie kwota podatku.

Jeśli darowizna będzie od rodziców lub dziadków podatku nie zapłacisz o ile spełnisz określone warunki, ale o tym później, bo bez sensu jest się rozpisywać, jeśli nie zna się sprawy.

Nie martw się na zapas. Możliwe, że nie będziesz musiał płacić podatku, a i Twoja sytuacja finansowa się poprawi :)

Pozdrawiam

Łukasz

Według mnie nie bedzie tak rozowo.

Wuj to druga grupa podatkowa, nie obejdzie sie od podatku od darowizny. Podobnie przy sprzedazy nieruchomosci bedziesz musial zaplacic 19% podatku od dochodu (Twoj koszt nabycia nieruchomosci = 0, wiec wartosc podlegajaca opodatkowaniu bedzie liczona od wartosci nieruchomosci).

prosze o wypowiedź i rady w następującej sprawie, dostaliśmy od teściów pieniądze ze sprzedaży ich działki, zostały przelane na moje konto (mąż jest upoważniony do korzystania z konta) czy w tej sytuacji muszę zgłaszać darowiznę, płacić podatek itp? nie da się tego potraktować jako prezent za który kupimy mat. budowlane?
  • 3 weeks później...
Według mnie nie bedzie tak rozowo.

Wuj to druga grupa podatkowa, nie obejdzie sie od podatku od darowizny. Podobnie przy sprzedazy nieruchomosci bedziesz musial zaplacic 19% podatku od dochodu (Twoj koszt nabycia nieruchomosci = 0, wiec wartosc podlegajaca opodatkowaniu bedzie liczona od wartosci nieruchomosci).

a ja myślę że można zrobić tak >>>> jeżeli wuj to brat ojca , może zrobić darowiznę na niego a ojciec na was ..jeśli się mylę to proszę mnie poprawić , tak robiliśmy gdy kuzynka chciała zlikwidować książeczkę mieszkaniową z premią gwarancyjną a tylko my się w rodzinie budowaliśmy ( warukiem było że musiało to być przepisane w pierwszej lini no więc było kuzynka na swojego ojca , jej ojciec na swoją siostrę a ona na swojego syna)
  • 11 months później...

Jeżeli dostałaś pieniądze od teściów na konto bankowe to powinnaś zgłosić darowiznę do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej otrzymania na druku SD-Z2. Nie płacisz żadnego podatku i możesz spać spokojnie.

W przypadku niezgłoszenia darowizny- jeśli urząd to wychwyci- zapłacicie normalny podatek do darowizny dla I grupy + odsetki.

Ta droga o której pisze Gosia też jest kosztowna. Należy pamiętać, że jest to darowizna działek- wszystko odbywa się u notariusza, który pobiera swoje honoratium i dodatkowo jeszcze koszty sądowe (nowy zapis do ksiąg wieczystych)- w tym przypadku podwójnie (bo są dwie umowy darowizny)!!!
  • 2 weeks później...

Nalezy okreslic jaka jest wartosc darowizny oraz koszty notariusza przy przepisaniu. W większosci przypadków bardziej korzystne jest rozwiazanie proponowane przez gosia1966.

Są 2 x koszty notariusza i wpis w sądzie 200 zł jednak czasami jest duzo mniej niz kwestia podatku od 2 lini pokrewienstwa