kubas75 09.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Jak jest z podatkiem od sprzedaży działki budowlanej i ziemi rolnej? Coś się mówi w rodzinie o darowiźnie dla mnie dwóch działek: jednej budowlanej i drugiej rolnej. Jeśli je otrzymam - sprzedam i nie ma mowy aby pieniądze przeznaczyć na cele mieszkaniowe. Czy i jak dużo będzie trzeba oddać fiskusowi? Jeszcze jedna kwestia- prawdopodobnie trzeba zapłacić podatek od takiej darowizny. Moze wiecie jak on jest liczony? Jestem obecnie w strasznym dołku finansowym i może nie będzie mnie stać na przyjęcie darowizny. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 10.01.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witaj Wszystko zależy od kogo będzie ta darowizna. Napisz, a później dojdziemy ładu i ewentualnie wyliczy się jaka będzie kwota podatku. Jeśli darowizna będzie od rodziców lub dziadków podatku nie zapłacisz o ile spełnisz określone warunki, ale o tym później, bo bez sensu jest się rozpisywać, jeśli nie zna się sprawy. Nie martw się na zapas. Możliwe, że nie będziesz musiał płacić podatku, a i Twoja sytuacja finansowa się poprawi Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 11.01.2010 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dzieki za odzew na moje pytanie. Darowizna ma być od wuja. Oby było mnie na nią stać. Nie chcę pozyczać kasy na podatki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 11.01.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Według mnie nie bedzie tak rozowo. Wuj to druga grupa podatkowa, nie obejdzie sie od podatku od darowizny. Podobnie przy sprzedazy nieruchomosci bedziesz musial zaplacic 19% podatku od dochodu (Twoj koszt nabycia nieruchomosci = 0, wiec wartosc podlegajaca opodatkowaniu bedzie liczona od wartosci nieruchomosci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 14.01.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 prosze o wypowiedź i rady w następującej sprawie, dostaliśmy od teściów pieniądze ze sprzedaży ich działki, zostały przelane na moje konto (mąż jest upoważniony do korzystania z konta) czy w tej sytuacji muszę zgłaszać darowiznę, płacić podatek itp? nie da się tego potraktować jako prezent za który kupimy mat. budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 30.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Według mnie nie bedzie tak rozowo. Wuj to druga grupa podatkowa, nie obejdzie sie od podatku od darowizny. Podobnie przy sprzedazy nieruchomosci bedziesz musial zaplacic 19% podatku od dochodu (Twoj koszt nabycia nieruchomosci = 0, wiec wartosc podlegajaca opodatkowaniu bedzie liczona od wartosci nieruchomosci). a ja myślę że można zrobić tak >>>> jeżeli wuj to brat ojca , może zrobić darowiznę na niego a ojciec na was ..jeśli się mylę to proszę mnie poprawić , tak robiliśmy gdy kuzynka chciała zlikwidować książeczkę mieszkaniową z premią gwarancyjną a tylko my się w rodzinie budowaliśmy ( warukiem było że musiało to być przepisane w pierwszej lini no więc było kuzynka na swojego ojca , jej ojciec na swoją siostrę a ona na swojego syna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silvia111 15.01.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Jeżeli dostałaś pieniądze od teściów na konto bankowe to powinnaś zgłosić darowiznę do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od dnia jej otrzymania na druku SD-Z2. Nie płacisz żadnego podatku i możesz spać spokojnie. W przypadku niezgłoszenia darowizny- jeśli urząd to wychwyci- zapłacicie normalny podatek do darowizny dla I grupy + odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silvia111 15.01.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Ta droga o której pisze Gosia też jest kosztowna. Należy pamiętać, że jest to darowizna działek- wszystko odbywa się u notariusza, który pobiera swoje honoratium i dodatkowo jeszcze koszty sądowe (nowy zapis do ksiąg wieczystych)- w tym przypadku podwójnie (bo są dwie umowy darowizny)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 15.01.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Według mojej wiedzy darowizna od teścia będzie nieopodatkowana tylko jeśli otrzyma ją mąz, jeśli ty to niestety trzeba zapłacić podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 29.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Vide. Ustawa o spadkach i darowiznach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 03.02.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nalezy okreslic jaka jest wartosc darowizny oraz koszty notariusza przy przepisaniu. W większosci przypadków bardziej korzystne jest rozwiazanie proponowane przez gosia1966.Są 2 x koszty notariusza i wpis w sądzie 200 zł jednak czasami jest duzo mniej niz kwestia podatku od 2 lini pokrewienstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts