Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany na działce POD

Recommended Posts

Mamy ładnie zagospodarowaną działkę

Chcemy pobudować drewniany domek na działce pracowniczych ogródkach działkowych

Ma to być domek z desek grubości 28 mm układanych na pióro i wpust z tarasem domek 4,50 x 3,80 m i taras 4,50 x 2,75m Domek będzie zadaszony razem z tarasem cały dach będzie miał 6,55m długości. Zastanawiamy się nad pokryciem dachu- kolorową papą lub gontem[ chodzi o koszt]

W okolicy nie ma domów budowanych na pióro i wpust krytych gontem i w związku z tym nie mam od kogo zaczerpnąc informacji na temat wartości użytkowych takiego domku

-czy konstrukcja domku na pióro i wpust zda egzamin na działce

a może lepszy byłby system kanadyjski -to jest domek tylko na lato

- mamy chęć pokryć go gontem ale jaki wybrać .

Może ktoś budował taki domek i mógłby podzielić się z nami swoimi doświadczeniami bylibyśmy bardzo wdzięczni

My postawiliśmy w lipcu tego roku taki zwykły drewniany domek z Obi 3.6 x 3.6m jak na zdjęciu. W srodku ma to 12.5m2, wystarczająco na całkiem solidny regał na narzędzia, aneksik kuchenny, rozkładaną w normalne łóżko leżankę i stolik z krzesłami. I wbrew pozorom jeszcze jest sporo miejsca, prawie pół domku, dla dzieci na zabawę. Domek mały, bo ma służyc jedynie jako schronienie w ciągu dnia. WC (turystyczne) i woda na zewnątrz w wiacie 'toaletowej' własnej roboty.

Na razie mamy tyle jak na zdjęciach :) Na wiosnę robimy taras (plus sto innych rzeczy).

http://farm4.static.flickr.com/3455/3908492825_c3df63f31b.jpg

Dach kryty onduliną.

Z tyłu domku wiata 'toaletowa'.

http://farm4.static.flickr.com/3136/3909204444_4b449caa33.jpg

Jak masz pytania to pisz na prv, chętnie odpowiem, szczególnie, ze zdaje sie mało kto buduje takie drewniane domki i odpowiedzi na pytania zazwyczaj sie nie uzyska :)

a ile takie cudo kosztowało?

nie pytaj

popatrz w marketach na promocje. Ceny różnią się od siebie znacznie

Ja też mam taki domek z OBI. Przed budową służył za schronienie w czasie deszczu, w czasie budowy dla murarzy a teraz za składzik na narzędzia ogrodnicze i na rowery.

Pokryty też onduliną z marketu.

Rada - koniecznie stawiać na klockach (tak, jak na zdjęciu), nie uszczelniać ścian (bo w środku nie ma wentylacji i jak jest za szczelny, to zbutwieje) i najlepiej stawiać "wolno". Nasz domek stał sobie z 6 lat jako wolnostojący i nawet cienia wilgoci w nim nie było. W tym roku został przestawiony i stoi obok szopy sąsiada, czyli ma już osłonięte plecy (ale jest zostawiona przerwa między nimi) i mąż musiał dziury w ścianach robić, bo przewiew mniejszy i było czuć wilgoć.

a ile takie cudo kosztowało?

Dokladnie nie pamiętam, ale coś w granicach 6300-6500pln. Na ten akurat model domku w Obi w tym roku promocji nie było (specjalnie sprawdzałam, bo stawialismy stosunkowo późno, juz po sezonie 'ogrodowym' w marketach i raptem 2-3 tyg później pojawiły sie promocje na towar ogrodniczy) i o ile sie nie mylę jest dostepny tylko w Obi.

Producent: http://www.deltagartenholz.com/

Jest wielu producentów takich domków. Np. tu mają prawie bliźniaczo podobne, w niższej cenie (aczkolwiek trzeba doliczyc transport)

http://www.askor.com.pl/pl/

Niestety nigdy ich 'na zywca' nie widziałam, więc się nie będe wypowiadac na temat jakości.

Te z Obi moim zdaniem przyzwoite.

Ja też mam taki domek z OBI.....

Aleś mnie ucieszyła, ze to stoi u Ciebie już tak długo bez problemów :lol:

A z ciekawości - osiadł wam tak, ze naprawe zero dziur? u nas sa niewielkie szpary pomiędzy dachem a krokwiami (płatwiami?), latem chcielismy wiercić maly otwór na wentylacje ale jakoś rozeszło się i nie powiercony. Zrobimy tą wentylacje jednak. Dzieki za podpowiedz :)